שתף קטע נבחר

 

"דורשים חקירה בינלאומית של הטבח בקהיר"

שלטונות מצרים הודו כי מניין ההרוגים ליד המסגד הגדול בקהיר עומד על 65, אך האחים המוסלמים מתעקשים כי מאות מתו ב"טבח". רשימת הגינויים הבינלאומיים הולכת ומתארכת וגם במגזר הערבי בישראל הפגינו במחאה. חובש במחנה תומכי מורסי: "כל ההרוגים נפגעו מיריות מדוייקות. לא היה לנו נשק"

על פי תהום: משרד הבריאות המצרי הודיע אמש (שבת) כי מספר ההרוגים בעימותים האלימים שהתרחשו בלילה שבין שישי לשבת באזור מסגד ראבעה אל-עדוויה בקהיר, עלה ל-65 בני אדם, בנוסף ל-269 פצועים. עם זאת בתנועת האחים המוסלמים מתעקשים כי 220 בני אדם נהרגו, ודורשים חקירה בינלאומית של "הטבח".

 

במקביל, מתארכת רשימת הגורמים הבינלאומיים שגינו את האלימות במצרים בעקבות האירועים האלימים, ונשיא מצרים הזמני, עדלי מנסור, כינס ישיבה מיוחדת של מועצת ההגנה הלאומית כדי לדון בהתרחשויות. עד כה, לא נמסר על החלטות שהתקבלו בפגישה. בינתיים מחוץ למסגד שהיה מוקד האלימות, ממשיכים תומכי הנשיא המודח מורסי להפגין נגד העברת מנהיגם לכלא בזמן הקרוב.

 

מצרים מדממת - דיווחים אחרונים ב-ynet:

במצרים עוד מתעמתים - ונוקטים מלחמת מספרים

האחים המוסלמים: 220 הרוגים מירי על מפגינים

9 הרוגים באלכסנדריה, תומכי האחים: סיסי יסולק

הרוגים במצרים, רבבות בתחריר: 'סיסי, העם איתך'

 

תומכי מורסי לכודים במסגד באלכסנדריה    (צילום: רויטרס)

תומכי מורסי לכודים במסגד באלכסנדריה    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

העימותים במצרים נמשכו לאורך כל סוף השבוע     (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
העימותים במצרים נמשכו לאורך כל סוף השבוע (צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 

"החלפנו דברים עם השוטרים - שירו גז מדמיע"

"לא היה לנו נשק", סיפר "לניו יורק טיימס" מוחמד עבד אל חאדי, שהשתתף בתהלוכה של תומכי מורסי בשישי בערב, כשלדבריו הם הותקפו על ידי הצבא. לפי חברו, מוחמד סעיד, סטודנט לאדריכלות בן 27 שגם השתתף בתהלוכה, הוא וכמה מהמפגינים החליפו כמה מילים עם קציני המשטרה ליד גשר 6 באוקטובר שבקהיר, ובמהרה חילופי הדברים הפכו לאלימות.

 

"אתם יודעים איך זה. כמה מאיתנו אמרו דברים פרובוקטיביים ומיד התחילו לירות לעברנו גז מדמיע", סיפר. בתגובה, המפגינים מיהרו להשליך אבנים והאלימות הסלימה במהירות. לדבריו, כשעה וחצי לאחר שהחל העימות השוטרים ירו תחמושת חיה. לפי עדי ראייה אחרים ששוחחו עם כתב "ניו יורק טיימס", המשטרה הציבה צלפים על גגות המבנים הסמוכים.

 

 

כל ההרוגים נפגעו באופן מדוייק בראש, בחזה או בצוואר (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
כל ההרוגים נפגעו באופן מדוייק בראש, בחזה או בצוואר(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 

באחרונה, בשל החשש שהמשטרה תפשוט על האזור בו התרכזו, החלו תומכי מורסי לבנות קיר לבנים באמצע אחד הכבישים הסמוכים לגשר 6 באוקטובר "כדי למנוע מהם להיכנס למחנה שלנו ולפשוט עליו". רבים מהם ניסו לתפוס מחסה מאחורי המחסום.

 

"כדור פגע לאשרף בלב"

אחמד חגג סיפר כי היה באזור העימות עם חברו הטוב אשרף, והשניים היו ערוכים במידת מה לעימות. "היו לנו מסכות וחומץ (להגנה מגז מדמיע). אשרף, שרוצה להיות שהיד, לא הסכים לעמוד מאחור. וכך זה קרה - כדור פגע לו בלב". העימות בו נהרג אשרף, באזור שבין גשר 6 באוקטובר לבין המחנה בו מתרכזים תומכי מורסי, נמשך עד שעות הבוקר בשבת. מחמוד אל ערבי, חובש במחנה תומכי מורסי, ישב ליד שורה של 29 גופות המכוסות סדינים לבנים. הוא סיפר כי כולם נפגעו מפגיעות מדויקות בראשיהם, בחזה או בצוואר. 



תומכי מורסי בנו קיר לבנים על הכביש כדי לחסום את המשטרה  (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
תומכי מורסי בנו קיר לבנים על הכביש כדי לחסום את המשטרה (צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 

"גז מדמיע הפך לאמצעי הרג"

בשעות הערב בשבת מסר בכיר במשרד הבריאות המצרי כי מספר ההרוגים הכולל בעימותים האלימים ברחבי מצרים בסוף השבוע עומד על 74 בני אדם, מתוכם 65 ליד המסגד בקהיר, בנוסף ל-748 פצועים, 269 מהם בקהיר. אך לעומת הנתונים שפרסם משרד הבריאות המצרי, במפלגת האחים המוסלמים מתעקשים כי בעימותים נהרגו 220 איש ו-4,500 נפצעו ודורשים חקירה בינלאומית של "הטבח".

 

לפי הדובר הרשמי של האחים המוסלמים, אחמד עארף, כוחות הביטחון השתמשו בסוג חדש של גז מדמיע, שהפך "לאמצעי הרג לכל דבר ועניין. אותו טבח בוצע כתוצאה מייפוי הכוח המצוץ מהאצבע שדרש שר ההגנה, עבד אל-פתאח א-סיסי", הוסיף עארף.

 

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 

אפילו אל בראדעי גינה את האלימות

השייח יוסף אל-קרדאווי, גדול פוסקי ההלכה בעולם הסוני ואחד מאנשי הדת המזוהים ביותר עם תנועת האחים המוסלמים, פרסם הודעה מצולמת ברשת אל-ג'זירה, בתגובה לאירועים האלימים במצרים וטען כי "שר ההגנה, עבד אל-פתאח א-סיסי, הפר את השבועה שנדר מול מוחמד מורסי".  

 

"א-סיסי חושב שהעם נתן לו זכות לרצוח ולערוף את ראשיהם של אזרחי מצרים", הוסיף אל-קרדאווי, שאף כינה בהודעתו את נשיא מצרים הזמני, עדלי מנסור, "ליצן", ואת ממשלת מצרים הזמנית בראשותו של חאזם אל-בבלאווי כ-"ממשלה של עושקים".

 

אפילו סגן נשיא מצרים הזמני, מוחמד אל בראדעי, גינה את האלימות במסר שהפיץ בטוויטר, אך לא האשים גורם מסויים בשפיכות הדמים. "אני מגנה בחריפות את השימוש המוגזם בכוח ואת מותם של קורבנות האלימות", כתב אל בראדעי, שהוסיף כי "אני עובד קשה בכל הכיוונים כדי להביא את העימותים הללו אל סופם".

 

גם מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי קרא לרשויות במצרים "לכבד את זכות ההפגנה" והוסיף כי על כל הצדדים "להיכנס למשא ומתן משמעותי שיסייע לארצם לצעוד אחורה מפי התהום". הפנטגון הודיע כי קרי שוחח בטלפון עם שר ההגנה א סיסי והביע את דאגתו העמוקה מהאירועים האלימים במצרים בימים האחרונים. 

 

במקביל, שר ההגנה האמריקני צ'אק הייגל שוחח עם מקבילו המצרי א-סיסי והביע דאגה על האלימות הגואה במצרים.דובר הפנטגון ג'ורג' ליטל מסר כי הייגל אמר לא-סיסי שארה"ב מאמינה בצורך של הרשויות במצרים להימנע ממעצרים פוליטיים ולעשות הכול כדי למנוע עוד שפיכות דמים.

 

בעקבות האלימות המתמשכת כינס נשיא מצרים הזמני עדלי מנסור ישיבה של מועצת ההגנה הלאומית שדנה בהתפתחויות ובאירועים האלימים. ראש ממשלת טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן, גינה אף הוא את האירועים האלימים ואמר כי מדובר ב"טבח": "במצרים הדמוקרטיה נרצחה, הלאומיות נרצחה וכעת האומה נרצחה". ארדואן האשים את הקהילה הבינלאומית בשתיקה לנוכח האירועים.

 

מפגינים ברהט תומכים במורסי ומוחים על האלימות  (צילום: חסן שעלאן) (צילום: חסן שעלאן)
מפגינים ברהט תומכים במורסי ומוחים על האלימות (צילום: חסן שעלאן)

 (צילום: חסן שעלאן) (צילום: חסן שעלאן)
(צילום: חסן שעלאן)

  

מפגינים בישראל: "להעיף את מורסי לפח הזבל"

בנוסף, גם בישראל, לקראת מוצאי שבת, השתתפו כמה אלפים מערביי ישראל בהפגנות ובתהלוכות שארגנו הפלג הצפוני והדרומי של התנועה האיסלאמית בכפר כנא, בטייבה, בקלנסאווה ובכפר קאסם במחאה על האלימות במצרים ולאות תמיכה בנשיא המצרי המודח, מוחמד מורסי. ראש התנועה האיסלמית בטייבה, השייח עבד אל חכים חאג' יחיא אמר ל-ynet: "במצרים הורגים אזרחים חפים מפשע. המצב הקיים מראה לנו שישנם גורמים שמראים לנו שרוצים לחזור השלטון הצבאי. אין לאף אדם זכות להרוג. המפגינים במצרים יצאו לרחובות כדי להביע את דעתם וזעמם נגד הדחת הנשיא מורסי. זכותם להפגין ולדרוש לכבד את בחירת העם".

 

השייח מואיד אל עוקבי, נציג התנועה האיסלמית בקלנסאווה, אמר כי "מעשים

כאלו רחוקים מאוד מהערכים האיסלמיים. אנחנו נגד המהפכה במצרים, ונמשיך להיאבק נגד ההרג, יהיו עוד הפגנות שבהן נשמיע את זעקתנו". אחד מתושבי טייבה שהשתתף בהפגנה אף קרא "להעניש את סיסי הפושע, על הטבח שהוא האחראי לו. צריכים להעיף אותו מהשלטון ולזרוק אותו לפח הזבל".

 

השיח כמאל חטיב, סגן ראש הפלג הצפוני של התנועה האיסלמית, טען בשיחה עם ynet כי "מה שקרה במצרים לא הפתיע אותי, כי ההחלטה שהתקבלה בעניין זה נועדה להשמיד את הפרוייקט האיסלמי. אנו לא נשכח את הסבל של העם המצרי, כמו שהם מפגינים תחת השמש, ביום שישי הבא נקיים תפילת יום שישי באצטדיון אום אל פחם לאות הזדהות עימם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
תומכי מורסי. דורשים חקירה בינלאומית
צילום: רויטרס
מומלצים