שתף קטע נבחר

סדר בבלגן: המדריך לאוהד המבולבל

מהשרה לבנת עד אבי לוזון. מניגוד עניינים בבלגן עד התערבות ממשלתית. מוועדת דודי כהן עד ועדת זליכה. מהסכם השיווק עד מינהלת הליגה. 15 שמות ומושגים שיסייעו לאוהד הכדורגל להבין מה בעצם קורה פה

מועצת ההימורים - הטוטו אחראי על העברת כספים לאיגודי הספורט. קבוצות כדורגל מקבלות כסף מהטוטו דרך שני צינורות: 1. הקצבות המגיעות להתאחדות לכדורגל כפי שכל איגוד ספורט בישראל מקבל. 2. הסכם השיווק בין ההתאחדות למועצת ההימורים. יו"ר הטוטו צחי פישביין הודיע שהוא מקפיא את הסעיף השני ולכן הקבוצות, דרך ההתאחדות, לא יקבלו את הכסף עד שההתאחדות תאמץ את מסקנות ועדת זליכה או ועדת כהן במלואן.

 

עוד ב-ynet ספורט:

  

ועדת זליכה | הוקמה ע"י שרת הספורט בעקבות מקרי האלימות בכדורגל בעונת 2010/11 ובראשה עמד ירון זליכה, לשעבר החשב הכללי באוצר. סעיף "ניגוד העניינים" המדובר הוא רק חלק קטן ממסקנות הוועדה. המסקנות נוגעות לענייני שקיפות, אי־התערבות ההתאחדות בתהליכי התביעה והשיפוט, בעלות על קבוצות, הקמת קרן ומלגות לילדים ונערים בפריפריה וכן חקיקה בנושא העברת כספים לקבוצות. בפרוטוקולים של הוועדה, שפורסמו ב"ידיעות אחרונות", היה ניתן למצוא ביקורת של בעלי קבוצות נגד אבי לוזון.

 

שקיפות | ההתאחדות היא גוף ציבורי הממומן מכספי ציבור, אבל השימוש בכספים האלה הוא במקרים רבים לוט בערפל. לכן, אחת הדרישות העיקריות

מההתאחדות היא לחשוף לציבור את כל הדוחו"ת הכספיים: מי קיבל מה ומתי, מהם התקציבים, התקנונים והחלטות בית הדין.

 

עניין השקיפות מתחבר ישירות להקצבות מהטוטו. כיום הציבור אינו חשוף למפתח מסוים לחלוקת הכספים אלא זוכה לראות רק את המספר הכללי. יודעים כמה כל קבוצה קיבלה בפועל, אבל לא את הפירוט ממה מורכב הסכום הזה ולא את מועדי העברת הכסף. חשיפת הנתונים לציבור תמנע העדפת קבוצות מסוימות על פני אחרות.

 

חקיקה | אחת מוועדות הכדורגל המפורסמות והמצליחות ביותר בהיסטוריה של הכדורגל העולמי היא ועדת טיילור למניעת האלימות בכדורגל האנגלי.

מסקנותיה הביאו להטמעת השינויים ישירות בחוק הבריטי. גם כהשראה מאותה ועדה בריטית, החל משרד הספורט בהליך חקיקה הנוגע להעברת כסף לקבוצות ספורט. המטרה היא שהכסף מהגורמים השונים, ובעיקר

ממועצת ההימורים, לא יעבור בהתאחדות לכדורגל ולא במרכזים השונים (מכבי, הפועל וכו'), אלא יגיע ישירות לקבוצות. חקיקה כזו היא קריטית, כיוון שתדאג ליישום ולשימור הרפורמה בכדורגל.

 

מינהלת הליגה | אין באמת מינהלת ליגה, לפחות לא כרגע. יש צוות הקמה, שבראשו עומד ניר חפץ. ועדת כהן קבעה כי המינהלת חייבת להיות מנותקת מההתאחדות, אבל חפץ, בהיעדר גוף מממן אחר, מקבל כרגע את משכורתו מההתאחדות. על הקמת מינהלת ליגה התבשרנו לפני כשנה, אבל בתקופה הזו היו רק הליכים מסוימים בכיוון. המינהלת עצמה עדיין לא קמה כגוף רשמי. כדי שזה יקרה ההתאחדות צריכה לאשר באסיפה הכללית שלה את הקמת המינהלת והסמכויות שלה. עד אז, לגוף החדש אין כל סמכות רשמית לטפל בענייני הקבוצות.

 

יו"ר הטווטו צחי פישביין (צילום: ראובן שוורץ) (צילום: ראובן שוורץ)
יו"ר הטווטו צחי פישביין(צילום: ראובן שוורץ)

 

אם הכדורגל שלנו לא היה בבלגן, המינהלת הייתה אמורה להיות כרגע במו"מ מול הטוטו לגבי הסכם שיווק חדש. יעקב שחר, שתומך בהישארותו

של לוזון, הוא זה שאמור לעמוד בראש צוות המו"מ מטעם צוות ההקמה של המינהלת, אבל כל עוד בטוטו לא מתכוונים להעביר כסף, אין בכלל על מה לדבר.

 

הסכם השיווק | בין ההתאחדות למועצת ההימורים קיים הסכם שיווק. הטוטו זוכה לפרסום באמצעות הכדורגל ובתמורה

מעביר כסף לקבוצות דרך ההתאחדות. בטוטו, כאמור, הודיעו שלא יעמדו בהסכם כל עוד המלצות ועדת זליכה, וביניהן סיום תפקידו של לוזון, לא יכובדו ע"י ההתאחדות. בעונה האחרונה קיבלו קבוצות הליגה כ־ 40 מיליון שקל כתוצאה מהסכם השיווק.

 

תומך בהישארותו של לוזון. יעקב שחר (צילום: ראובן שוורץ) (צילום: ראובן שוורץ)
תומך בהישארותו של לוזון. יעקב שחר(צילום: ראובן שוורץ)

 

הכסף מחולק על פי פרמטרים מסוימים כמו מספר הפעמים שקבוצה משודרת בטלוויזיה, מיקום בליגה וכו'. מכבי ת"א זכתה לסכום הגבוה ביותר, כמעט 4 מיליון שקל. בני סכנין, עם 1.9 מיליון, קיבלה את הסכום הנמוך ביותר.

 

העובדה כי כרגע הכסף הזה אינו מובטח לקבוצות היא הגורם העיקרי לאי הבהירות בעניין מועד פתיחת הליגה. עבור רוב הקבוצות הכסף המגיע מהסכם השיווק הוא קריטי להתנהלותן במהלך העונה. אם לא יושג סיכום, הקבוצות עלולות להודיע כי הליגה מושבתת. בנוסף, השבתת הכדורגל, בעיקר משחקי ילדים ונוער, היא קלף בידי ההתאחדות להפעלת לחץ על מועצת ההימורים ומשרד הספורט.

 

מתי יחזרו לשחק כאן כדורגל? לא ברור (צילום: ראובן שוורץ) (צילום: ראובן שוורץ)
מתי יחזרו לשחק כאן כדורגל? לא ברור(צילום: ראובן שוורץ)

 

פתיחת הליגה | לוח משחקים יש, תאריכים עדיין אין, וגורלה של עונת 2013/14 עדיין לא ברור. כדורגל ישחקו פה, זה ברור לכולם, אבל השאלה מתי

ישרקו לבעיטת הפתיחה. במקור הליגה הייתה אמורה להיפתח ב־ 24 באוגוסט והאפשרות שכך יקרה עדיין קיימת, אבל רוב הסיכויים שהתאריך הסופי יהיה מאוחר יותר. הפתרון, כך נראה, תלוי בהסכם שיווק חדש. הטוטו, מצידו, טוען שאין בעיה לפתוח את הליגה. פשוט שיעשו זאת בלי הזרמה של הכסף ממנו. בהתאחדות מסבירים שמועד פתיחת הליגה תלוי במינהלת, אבל מינהלת, רשמית לפחות, לא באמת קיימת.

 

בחירות ליו"ר ההתאחדות | הקדנציה השנייה של לוזון מסתיימת במארס 2014 . בחירת היו"ר החדש תתקיים קודם לכן, מתישהו בין ינואר למארס. את היו"ר בוחרים ראשי הקבוצות, וככל שהקבוצה נמצאת בליגה בכירה יותר כך לקולה יש משקל רב יותר. סקר "ידיעות אחרונות" וד"ר מינה צמח בשבוע שעבר מצא כי רק 8 אחוזים מהציבור רוצים לראות את לוזון ממשיך בתפקידו, אבל בקרב בעלי הקבוצות, שהם בסופו של דבר האחראים לתוצאות, לוזון זוכה לתמיכה רחבה, וכרגע כלל לא ברור אם מישהו יתמודד מולו.

 

הקדנציה שלו מסתיימת במרץ. אבי לוזון (צילום: חיים צח) (צילום: חיים צח)
הקדנציה שלו מסתיימת במרץ. אבי לוזון(צילום: חיים צח)

 

בדו"ח ועדת דודי כהן, שההתאחדות טוענת כי היא פועלת ליישומו, מופיעות שתי נקודות חשובות הנוגעות לבחירת היו"ר. הראשונה - היו"ר יכהן

שתי קדנציות לכל היותר, אבל בהתאחדות מסבירים שלוזון יכול להתמודד, כיוון שההמלצות לא חלות על הבחירות הקרובות.

 

הנקודה השנייה נוגעת להליך בחירת היו"ר. לפי מסקנות הוועדה היו"ר ייבחר מתוך קבוצת מועמדים אותם תקבע ועדת איתור. הבעיה: אחד מחברי הוועדה אמור להיות היו"ר היוצא, כך שלוזון יכול להמליץ על עצמו. ועדת זליכה קבעה גם שיש לשנות בצורה קיצונית את שיטת הבחירות, החל מהבחירות הקרובות, ולא נראה שבהתאחדות מתכוונים לבצע שינוי כזה.

 

ועדת זליכה קבעה שיש לשנות את שיטת בחירת היו"ר (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
ועדת זליכה קבעה שיש לשנות את שיטת בחירת היו"ר(צילום: עידו ארז)

 

ניגוד עניינים | הנושא עליו למעשה עומד הבניין המט לנפול הוא ניגוד עניינים, או "זיקה". ועדת זליכה קבעה כי בראש

ההתאחדות לכדורגל לא

יעמוד אדם הנמצא בניגוד עניינים, ולכן לוזון, מהיותו מזוהה עם מכבי פ"ת, אינו יכול להמשיך

בתפקידו. אולי בגלל הקרב האישי בין לוזון ללבנת, דווקא הסעיף הזה - שיש מי שיטען שהוא אחד הפחות משמעותיים - הוא סלע המחלוקת.

 

כל יו"ר בעבר היה מזוהה עם קבוצת כדורגל: איצ'ה מנחם עם הפועל ת"א, גברי לוי עם הפועל פ"ת, וכך אפשר להמשיך עוד אחורה. גם במדינות רבות בעולם ראשי ההתאחדות מגיעים מתוך קבוצות כדורגל, אבל לוזון, שלא נוהג להסתיר את אהדתו והמשיך במהלך כהונתו ללכת ולעודד במשחקים, גם של קבוצות הילדים והנוער, מושך אליו אש.

 

גברי לוי זוהה עם הפועל פ"ת, אבל אבי לוזון מושך אש (צילום: אורן אהרוני) (צילום: אורן אהרוני)
גברי לוי זוהה עם הפועל פ"ת, אבל אבי לוזון מושך אש(צילום: אורן אהרוני)

 

בנוסף, קבעה ועדת זליכה שליו"ר, או לקרובי משפחתו מדרגה ראשונה, לא יכול להיות קשר לאחת הקבוצות המקצועניות. בכל מקרה, לבנת מחזיקה

בעמדה שלפיה לא משנה מה היה בעבר, חיי הכדורגל אחרי ועדת זליכה יהיו שונים, ולכן לוזון חייב לעזוב - ועכשיו. בהתאחדות מוכנים ליישם את עיקרי מסקנות הוועדה, אבל התפטרות של לוזון, או אפילו סיום עבודתו בסוף הקדנציה, לא באים בחשבון. לכן, פתרון המשבר הזה עומד כרגע על סעיף "ניגוד עניינים".

 

התערבות ממשלתית | פיפ"א נאבקת שנים רבות בהתערבות ממשלות בכדורגל במדינותיהן. חוקי פיפ"א מחייבים את ההתאחדות לנהל את הכדורגל באופן עצמאי מבלי להיעזר או לקבל מרות מגורם שלישי. כך קרה בעבר שמספר מדינות, בעיקר מאפריקה, הורחקו מתחרויות שונות בגלל התערבות הממשלה. חשוב לציין שכמעט בכל המקרים הגזירות הוסרו ממש לפני רגע האמת, למשל השתתפות בטורניר גדול. בביקורו בישראל התייחס נשיא פיפ"א ספ בלאטר לאפשרות של סנקציות על הכדורגל הישראלי במקרה של התערבות בוטה מצד הממשלה.

 

ספ בלאטר אבי לוזון. פיפ"א נאבקת בהתערבות הממשלות בכדורגל (צילום: חיים צח) (צילום: חיים צח)
ספ בלאטר אבי לוזון. פיפ"א נאבקת בהתערבות הממשלות בכדורגל(צילום: חיים צח)

 

אבי לוזון | האיש שעומד בראש הפירמידה הוא גם הדמות החשובה ביותר בתסריט הנבנה לאחרונה סביב הכדורגל הישראלי. השחקן הראשי בהצגה. לוזון, שנכנס לתפקיד בתחילת שנת 2007, נמצא כרגע בעיצומה של הקדנציה השנייה ומעוניין להאריך את כהונתו ולנצח שוב בבחירות ליו"ר ההתאחדות. הכדורגל הישראלי הוא זה שעומד לדיון, אבל גם כאן, אולי כמו בכל דבר בחיים, נדמה שהוויכוח הפך לאישי נגדו.

 

דברים רבים דורשים שיפור בכדורגל הישראלי, אבל שחקני המפתח האחרים בפרשה, ובראשם שרת הספורט לימור לבנת, מדגישים בעיקר את נושא ניגוד העניינים שיש ללוזון. היו"ר, מצידו, מנופף בקביעה שההתאחדות כברהתחילה ליישם את מסקנות ועדת דודי כהן וממשיך לשדר עסקים כרגיל.

 

קוראת לאבי לוזון להתפטר. לימור לבנת (צילום: אורן אהרוני) (צילום: אורן אהרוני)
קוראת לאבי לוזון להתפטר. לימור לבנת(צילום: אורן אהרוני)

 

לימור לבנת | שרת הספורט היא זו שעומדת מול אבי לוזון וקוראת לו להתפטר מתפקידו, בעקבות דו"ח ועדת זליכה, ועדה שהיא עצמה מינתה לפני כשנה וחודשיים. משרד הספורט, בראשות לבנת, החל ביישום המלצות הוועדה, באמצעות ועדת יישום, שתפקידה להפוך את המסקנות לדרכי פעולה. על סעיף אחד במסקנות ועדת זליכה אין ללבנת שליטה ישירה – המשך כהונתו של לוזון כיו"ר ההתאחדות.

 

לכן, משרד הספורט מנסה לגרום ללוזון לסיים את תפקידו באמצעות סנקציות על הכדורגל הישראלי. אלה מובאות באמצעות מועצת ההימורים, שהקפיאה את הסכם השיווק שבמסגרתו מועברים כספים לקבוצות. בהתאחדות, מצד שני, טוענים כי פעולה כזו היא התערבות הממשלה בכדורגל, והתערבות כזו עלולה לפגוע בכדורגל הישראלי אף יותר.

 

ועדת דודי כהן המליצה לשנות את מבנה הליגות (צילום: ראובן שוורץ) (צילום: ראובן שוורץ)
ועדת דודי כהן המליצה לשנות את מבנה הליגות(צילום: ראובן שוורץ)

 

ועדת דודי כהן | את הוועדה בראשות מפכ"ל המשטרה לשעבר הקימה ההתאחדות לכדורגל עצמה, והמלצותיה נוגעות

גם לעניינים מקצועיים כמו שינוי מבנה הליגות ומינוי מאמן הנבחרת. אחת ההמלצות היא הקמת מינהלת ליגה שאינה תלויה

בהתאחדות.

 

בסך הכל, חברי הוועדה כתבו 13 המלצות. כמה מראשי הקבוצות טוענים שההתאחדות מיישמת 11 מהן, וגם המנכ"ל היוצא אורי שילה אמר בשבוע שעבר שההתאחדות מיישמת את המלצות הוועדה. בפועל, בנוגע לרוב ההמלצות, לא נעשו צעדים חשובים עד כה.

 

יו"ר ההסתדרות, עופר עיני (צילום: בני דויטש) (צילום: בני דויטש)
יו"ר ההסתדרות, עופר עיני(צילום: בני דויטש)

 

הפתרון | יו"ר ההסתדרות עופר עיני הודיע בשבוע שעבר שינסה לגשר בין הצדדים, אבל עיני, או יותר נכון ההסתדרות, היא צד בעניין בכלל הקשר שלה למרכז הפועל. הרי חלק ממסקנות ועדת זליכה הן ביטול העברת הכסף דרך המרכזים.

 

גם יעקב שחר, שנבחר ע"י ראשי הקבוצות לייצג אותם, נפגש עם לבנת במטרה למצוא פתרון. הדרישה של לבנת ופישביין היא שההתאחדות תקבל את כל המלצות ועדת זליכה או ועדת כהן, אבל מכיוון שהנושא הפך לאישי, נראה כי שאלת המשך עבודתו של לוזון היא המשמעותית ביותר. בנושא זה ישנן שלוש אפשרויות עיקריות על הפרק:

 

1. לוזון יתפטר או יודיע שלא יתמודד על קדנציה נוספת. מועצת ההימורים תחתום עם ההתאחדות על הסכם שיווק חדש, הכסף יעבור ויהיה אפשר לשחק כדורגל. 2. הצדדים יגיעו לפשרה לפיה לוזון ימשיך בתפקיד, אבל לזמן מוגבל ולא לקדנציה

שלמה נוספת. 3. לוזון לא יסכים לזוז, הקבוצות ימשיכו לתמוך בו, וההתאחדות תנסה למצוא גוף אחר לערוך איתו הסכם שיווק. הבעיה העיקרית היא שאף גוף לא ישלם סכומים דומים לאלה שמעבירה מועצת ההימורים, ולכן תקציבי הקבוצות יהיו נמוכים בהרבה.

 

ג'קי בן זקן. הקבוצות הקטנות תומכות בלוזון, אבל עמדתן שונה (צילום: אבי רוקח) (צילום: אבי רוקח)
ג'קי בן זקן. הקבוצות הקטנות תומכות בלוזון, אבל עמדתן שונה(צילום: אבי רוקח)

 

הפרוטוקולים | רוב בעלי הקבוצות בארץ, אותן נהוג לכנות "הקבוצות הקטנות", תומכים בפומבי בלוזון, אבל בפועל, כך מסתבר, הדעה של כמה מהם לגבי תפקודו שונה ממה שהיה נדמה במבט ראשון. בפרוטוקולים של ועדת זליכה אפשר למצוא אנשים כמו ג'קי בן זקן ("לוזון הוא שליט טוטליטרי") או איזי שרצקי, שהעבירו ביקורת על היו"ר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים