חידוש המו"מ? בהתנחלויות קולטים מתיישבים
ישראל עומדת לחזור לתהליך השלום, אבל ביהודה ושומרון נרשמת עלייה בביקוש לדיור והאצת בנייה שכבר אושרה. יעקב ורחל כהן יעברו בקרוב להתנחלות בת עין: "פינוי עתידי לא היה חלק מהשיקולים"
אביבה וג'רמי שטרן, יחד עם שלושת ילדיהם, עלו לישראל בשבוע שעבר מניו יורק והם ייכנסו היישר ליהודה ושומרון. את ההחלטה לעבור להתנחלות אפרת הם קיבלו דווקא בעיצומם של המגעים שצפויים להוביל לפתיחת המו"מ המדיני, שסופו עלול להביא לפינוי ביתם החדש. ומתברר שמשפחת שטרן אינה יוצאת דופן: בזמן שבין וושינגטון, ירושלים ורמאללה מתכוננים לשיחות, ועל השולחן מונחים גם "ויתורים כואבים" ופינוי יישובים, במועצות האזוריות בשטחים מדווחים על מגמות אחרות: עלייה בביקוש לדיור, עידוד בנייה שכבר אושרה וקליטת תושבים חדשים, שנראה שמאמינים שגם מהסבב הנוכחי לא ייצא דבר שישנה את המציאות באזור.
עוד חדשות ב-ynet:
הממשלה אישרה את טיוטת חוק משאל העם
בנט בהפגנה נגד נתניהו: לא לשחרור רוצחים
הפלסטינים מתעקשים: "ההבנות ברורות לחלוטין"
"אנחנו בכלל לא חוששים שזה יקרה", אומרת אביבה. "זה לא משהו שבא בחשבון כששקלנו אם לעבור לכאן וכרגע זה לא מטריד אותנו. תמיד ידענו שנעלה לארץ ישראל, ואחרי שבדקנו את אפרת וראינו את חיי הקהילה פה, החלטנו לבוא לכאן. מבחינתנו פה זה הבית".
לא מפחיד להגיע לכאן מארה"ב?
"לפני כמה שנים אולי היו כאלה שחששו בגלל המצב הביטחוני, שנראה לפעמים שונה כשמסתכלים מאמריקה, אבל יש פה שקט וכולם רגועים".
"שומעים את הדיבורים, אבל לא מאמינים"
בני הזוג יעקב (47) ורחל (43) כהן יעתיקו בתקופה הקרובה את מגוריהם מהיישוב נוף איילון, הסמוך ללטרון, לבית חדש בהתנחלות בת עין שבגוש עציון. "גם כשעלינו לארץ מארצות הברית לפני 20 שנה זה היה לא פשוט ולווה בהרבה ספקות ובוויתורים", הם מסבירים. "אבל האמנו שישראל זה הבית שלנו. אנחנו מאמינים שגם המעבר עכשיו הוא למקום ששייך לנו ושנישאר בו תמיד.
"אנחנו שומעים את הדיבורים מסביב אבל חיפשנו מקום עם מרחב, עם שקט ועם קהילה, ובת עין זה מקום מושלם לדברים האלו. אין מקום אחר בארץ שיכולנו להרשות לעצמנו לגור בו במרחב כזה עם איכות חיים כזו. המחשבות על פינוי בכלל לא היו חלק מהשיקולים שלנו, אנחנו מאמינים שזה לא יקרה".
גם חי ומירב גרינבאום מתכננים להיכנס בקרוב לבית חדש ביישוב עלי זהב בשומרון. מצבה של משפחת גרינבאום רגיש עוד יותר, מכיוון שביתם החדש ממוקם לטענת הפלסטינים מחוץ לגושי היישובים שעליהם דורשת ישראל לשמור. מעבר לאקט הפינוי האפשרי בעתיד, גם כספים שישקיעו במקום עלולים לרדת לטמיון.
לדברי מירב, פינוי עתידי נמצא בתודעה ונכנס למערכת השיקולים, אבל לא היה גורם מכריע. "ברור שאנחנו שומעים על כך וברור שאנחנו מוטרדים. זה לא פשוט לשים את החסכונות שלך ולהתחיל חיים תחת הצל הזה", אומרת מירב. "מצד שני, אנחנו אנשים מאמינים והבעיה היא לא של משפחת גרינבאום אלא ברמה כוללת יותר של עם ישראל. מבחינתנו עלי זהב הוא מקום שצריך לגור בו, ואנחנו נלך לשם".
Read this article in English