הממשלה אישרה את טיוטת חוק יסוד משאל העם
סוגיית שחרור האסירים מפלגת את הממשלה, לפני העלאתה אישרו השרים את שינוי החוק הקובע כי כל הסדר מדיני יובא למשאל עם - לחוק יסוד. נתניהו דחה את ההכרעה על שחרור ערבים ישראלים והזהיר: "יש גם מחיר לאי כניסה לתהליך מדיני"
הממשלה ככל הנראה לא תחליט היום (א') על שחרור אסירים ערבים-ישראלים, אבל סעיף ראשון מרכזי כבר עבר: בישיבת הממשלה אושרה טיוטת חוק-יסוד: משאל עם. בהמשך צפויים השרים להצביע גם על שחרור 104 אסירים, כמחווה לרשות הפלסטינית לקראת פתיחת המשא ומתן המדיני, אחרי נתק של כשלוש שנים. השרים יובל שטייניץ ועמיר פרץ התנגדו לחוק. ביום רביעי אמורה לעלות הצעת חוק היסוד לקריאה ראשונה בכנסת.
האסירים והמו"מ, כותרות אחרונות
הפלסטינים מתעקשים: "ההבנות ברורות לחלוטין"
זה לא שחרור בשביל משא ומתן / רון בן ישי
בנט בהפגנה נגד נתניהו: לא לשחרור רוצחים
יחימוביץ' לשרים: תקשיבו לציבור, לא לקיצונים
"כל הסדר, אם יושג במשא ומתן, יובא למשאל עם", אמר ראש הממשלה בנימין נתניהו עם פתיחת ישיבת הממשלה, שנפתחה באיחור של כשעה בעקבות השיחות המרתוניות שקיים נתניהו עם השרים המתלבטים. "חשוב שבהחלטות גורליות כאלה כל אזרח ואזרחית יצביעו באופן ישיר בעניין שקובע את עתיד המדינה".
על פי ההצעה להפוך את חוק משאל העם לחוק יסוד, כל הסדר מדיני שבמסגרתו תעביר ישראל שטחים שבריבונותה יחייב קיום משאל בציבור. בעבר הוגשה לבג"ץ עתירה נגד חוק משאל העם, בטענה כי הוא סותר חוקי יסוד אחרים. על פי ההערכות המשפטיות, הפיכתו לחוק יסוד צפויה למנוע מבג"ץ להתערב בתהליך.
רגע לפני ישיבת הממשלה הודיע נתניהו כי ידחה את ההכרעה על שחרור ערביי ישראל. בישיבת "שרינו" של שרי הליכוד, שהתקיימה לפני ישיבת הממשלה, אמר נתניהו "כל החלטה על שחרור ערבים ישראלים, אם תהיה כזאת, תובא לאישור מחודש של הממשלה". הפלסטינים מתעקשים על שחרור ערביי ישראל כבר עתה, כתנאי לפתיחה מחודשת של השיחות המדיניות. גורם מדיני פלסטיני בכיר אמר ל-ynet כי בעניין זה "ההבנות ברורות לחלוטין".
במסגרת המאמצים לפשרה שתאפשר גם למתלבטים לתמוך בהצעת נתניהו, הציג השר סילבן שלום את המתווה שלפיו יופרדו ההצבעות על שחרור האסירים הפלסטינים ושחרור ערבים ישראלים. כבר בהצעת המחליטים לא הוזכרו האסירים הערבים ישראלים, אלא רק המספר הכולל של המשוחררים - 104 אסירים.
שר הפנים גדעון סער שתומך בשחרור האסירים אמר כי "זה אחד הימים הקשים לכולנו. הלב מתקומם נגד שחרור מחבלים. אני אצביע בעד. עליי ועל עוד חברים עברה שבת קשה של חיבוטי נפש. אבל כשרים בממשלה אין לנו את הפריבילגיה לבודד את הנושא הזה מהקשרו. קל ופופולרי להצביע נגד – אבל מה יקרה אם כולנו או אפילו מחציתנו יצביעו נגד? הצבעה נגד משמעה שממשלת ישראל דחתה את הסיכום שאליו הגיעו ראש הממשלה עם מזכיר המדינה האמריקני".
נתניהו, שהבהיר כי צוות השרים בראשותו יקבע את דמות המשוחררים, הזהיר
כי להחלטה על שחרור אסירים יש מחיר כבד, "אבל יש גם מחיר לאי כניסה לתהליך". ראש השב"כ יורם כהן השתתף בישיבת הממשלה והציג את עמדת מערכת הביטחון.
מחוץ לקריית הממשלה הפגינו עשרות נגד הכוונה לשחרר את האסירים, ובהם ערביי ישראל ותושבי מזרח ירושלים. "רוצחי ילדים לא משחררים", הם קראו. המפגינים חילקו את מספרי הטלפון של השרים וביקשו מהעוברים ושבים להתקשר לשרים ולבקש מהם להתנגד בהצבעה. השר נפתלי בנט, שמתנגד לשחרור האסירים, הצטרף אליהם ואמר כי "מחבלים צריך לחסל, לא לשחרר".
Read this article in English