הרפס בשפתיים: אילו טיפולים יקצרו את ההתקף?
קוראים להם פצעי חום או פצעי קור, הם מידבקים מאוד, לא אסתטיים ואפילו ממש כואבים. הרפס בשפתיים: "זמנים בריאים" ב"ידיעות אחרונות" מסבירים איך נדבקים בצרה הזאת (בקלות), איך נפטרים ממנה (לעולם לא) ובעיקר - איך מטפלים
יום שיער רע הוא הבעיה הקטנה ביותר של קייטי הולמס, לינדזי לוהן ופריס הילטון. שלושתן סובלות מהרפס בשפתיים – מחלה כרונית שרבים מאיתנו סובלים ממנה וחלקנו אפילו לא יודעים זאת.
הרפס מסוג 1 הוא זיהום ויראלי שמופיע על השפתיים ובצידי הפה והוא מידבק מאוד. לדבריה של ד"ר אינס ורנר, רופאת עור ומין, רוב ההדבקות נעשות בילדות, וכ־80% מהאוכלוסייה נושאים את הווירוס, לעיתים ללא ביטוי קליני, כלומר ללא הופעת הזיהום.
עוד חדשות בריאות:
- בדרך להשתלה של אמא, כותבים סטטוס בפייסבוק
- חיפה: לידת הבית הסתבכה; התינוקת עברה החייאה
- מאיר: בן 7 חודשים בלע נורת LED ונחנק
"לפעמים, במיוחד אצל פעוטות, הווירוס מתבטא כדלקת ברירית הפה ובאזור החניכיים, ובכלל לא יודעים שזה הרפס," אומרת ד"ר ורנר. "בגיל מאוחר יותר מגיעים התקפים חוזרים באזור השפתיים ואז כבר מזהים את הבעיה. יש גם הרפס באיברי המין, אך זה סוג אחר לגמרי של וירוס."
איך נדבקים?
ההדבקה נעשית בדרך כלל במגע ישיר, על ידי רוק, אבל כל מגע עם אדם שסובל מהרפס יכול לגרום להדבקה.
"זו מחלה כרונית שיכולה להופיע פעם בחיים, כמה פעמים בחיים או לא להופיע בכלל," אומר פרופ' חיים ראובני, מומחה ברפואת עור מסורוקה. "המחלה פוגעת באיכות החיים ובתחושת הביטחון, והיא מגבילה מאוד. רובנו נדבקים, אבל יש לנו נוגדנים שמטפלים בווירוס. כשהמערכת החיסונית נחלשת ההרפס מתפרץ.
"אצל שליש מהאנשים עלולה להיות הופעה חוזרת של יותר מפעם אחת בשנה, ואצל תינוקות יש הופעות תכופות יותר. תינוקות נוטים להידבק כי כל הזמן מנשקים אותם, ואם למישהו מהמנשקים יש פצע - ההדבקה מיידית."
לא רק נשיקות גורמות להופעת הפצעים. "זה מתפרץ אצל אנשים שיש להם בעיה במערכת החיסונית," אומר פרופ' ראובני. "יש גורמים המאיצים את ההופעה כמו טראומה, מכה, חבלה, חשיפה לחום, וסת, מאמץ - כל מה שמוריד את התנגודת של הגוף. גם זריקות של חומרי מילוי בשפתיים ומסביבן עלולות לגרום להתפרצות המחלה."
מה מרגישים?
הווירוס דוגר במשך 2־10 ימים לפני שמופיעים הסימנים הראשונים. "אחרי שלב האינקובציה מרגישים עקצוץ, גרד, צריבה, כאב ולפעמים גם כאבי ראש ועייפות," אומר פרופ' ראובני. "תוך 6 עד 48 שעות מהרגע שמתחילים הסימנים המוקדמים נוצ־ רות שלפוחיות."
לדברי ד"ר ורנר, לעיתים הדלקת מחמירה - בעיקר אם מתפתים לגעת בפצעים - והנפיחויות נעשות בלתי נסבלות.
"הרפס גורם לשלפוחיות על בסיס אדום שהופכות לגלדים במהלך עשרה ימים מעצבנים. אצל אנשים עם נטייה לזיהום משני נוצרת דלקת חריפה בגלל שחיידקים מתלבשים על הווירוס," אומרת ד"ר ורנר. "מעבר לזה שהמראה לא אסתטי, זה כואב מאוד."
איך מטפלים?
אתם חולקים מנה משותפת במסעדה? בקשו שתוגש עם כף ושלא כל אחד יטבול במנה את המזלג ואת נתזי הרוק שלו. אל תשתו מפה לפה. אל תחלקו ליפסטיק או שפתון לחות. אם יש לכם נטייה לחטוף הרפס הימנעו משהות ממושכת בשמש והקפידו על מסנני קרינה.
"הטיפול המקובל ביותר הוא טיפול באציקלוביר (זובירקס), ובשנים האחרונות יש תרופה שנקראת ולציקלוביר," אומרת ד"ר ורנר.
"מדובר בתרופות ספציפיות נגד הווירוס, הראשונה נמצאת כמשחה או כגלולה והשנייה רק כגלולה. אם יש הרפס מורחים באזור הפצע וזה מקצר את ההתקף, למרות שאם מדובר בהתקף קשה, לעיתים המשחה לא עוזרת. האופציה של גלולות יעילה אם לוקחים אותן תוך 48 שעות - הן עוצרות את ההתקף ומקצרות את זמן ההחלמה.
"לפני כמה חודשים הגיע לארץ הליפזור, מכשיר אלקטרוני קטן המבוסס על נוריות לד שמבזיקות על הפצע. מצמידים לפצעים ומאירים עליהם שלוש פעמים ביום במשך שלושה ימים. זה מקצר את ההחלמה ומסייע בתופעות הלוואי. באמצעות השימוש באור אינפרה־אדום המכשיר מגרה את התאים המעורבים במנגנון ההגנה של הגוף, וזה עוזר לרפא את הפצע במהירות ומסייע במניעת התפרצויות נוספות.
"שלא כמו משחות, אין צורך לגעת בפצע עצמו או באזור הנגוע - דבר הממזער את הסיכון להעברת הווירוס הלאה. זה מתאים לאנשים שלא רוצים או לא יכולים ליטול כדורים."
אנשים המועדים לפורענות, כמו גם נשים לפני זריקות מילוי או טיפולים אסתטיים, צריכים לדאוג לטיפול מונע. "ברגע שמתחילים להרגיש סימנים מוקדמים, יש להתחיל לשים משחת זובירקס לפחות חמש־שש פעמים ביום, ואז יש סיכוי שזמן המחלה יתקצר," ממליץ פרופ' ראובני.
"כשהיא מפושטת ומופיעה לעיתים קרובות אפשר לקחת כדורים דרך הפה לחמישה ימים. אנשים שיש להם הרפס בשפתיים וצריכים לעבור פעולה אסתטית - מטיפולי שיניים ועד חומרי מילוי - צריכים לקחת תרופה יומיים לפני וחמישה ימים אחרי כדי למנוע התפרצות".