שתף קטע נבחר
 

תזונה מרפאה: 10 דיאטות ל-10 בעיות בריאות

דיאטה צמחונית לסובלים ממחלות לב וכולסטרול גבוה, דיאטה דלת נתרן לסובלים מיתר לחץ דם ודיאטה נטולת גלוטן לסובלים מצליאק. אילו עוד מצבי בריאות דורשים דיאטה מיוחדת ולמה לא תמיד יש לה קשר לירידה במשקל? ד"ר אודי בר מסביר

דיאטות נתפסות בדרך כלל כמיועדות להפחתת משקל. אולם לדיאטות מסוימות יש תפקיד מרכזי בהתפתחותן ואי החמרתן של מחלות כרוניות כמו מחלות לב וכלי דם, סוכרת, מחלות אוטואימוניות, גאוט ועוד.

 

 

התאמת תפריט תזונתי הולם למצבי בריאות נפוצים, וההקפדה על מסגרותיו בידי המטופלים, מביאים פעמים רבות להפחתת המינון התרופתי הנדרש בקרב מרבית החולים ולעיתים אפילו מאפשרים הפסקת הטיפול התרופתי כליל.

 

עוד מדריכי בריאות

 

להלן עשרה מצבי בריאות נפוצים הניתנים לשיפור ניכר על ידי שינוי הרכב התפריט היומי וסוג הדיאטה הנצרכת:

 

1. מחלות לב ורמה גבוהה של כולסטרול

בקרב אלה הסובלים מרמות גבוהות של כולסטרול או חולי לב, אשר צריכים לרדת אל ערכי סף נמוכים במיוחד של הכולסטרול הרע-LDL, התאמת תפריט צמחוני מביאה לשיפור ניכר ברמות הכולסטרול בדם למן השבועות הראשונים של הדיאטה.

 

עיקר הכולסטרול בדם והנמדד בבדיקות המעבדה מקורו דווקא בייצור עצמוני של הכבד שלנו המייצר הכולסטרול מהשומן הרווי המתקבל מאכילת בשר ומוצריו.

 

דיאטה צמחונית אופיינית בכך שהיא דלה במיוחד בשומן רווי מן החי לצד שפע עשיר במיוחד של סיבים תזונתיים שגם להם תפקיד בהפחתת הכולסטרול.

 

בדיאטה הצמחונית הקלאסית, לשילובי קטניות ודגנים תפקיד חשוב בהרכב הארוחות מאחר ומספקים חלבון מלא החיוני לקיומו של האדם, בדומה לבשר, אולם ללא השומן הרווי מן החי ובתוספת של ועושר יוצא דופן של סיבים הקיימים בקטניות (שעועית למשל היא הירק העשיר ביותר בסיבים תזונתיים).

 

הסיבים התזונתיים סופחים אליהם במהלך מעברם במערכת העיכול מלחי מרה המיוצרים בכבד ומביאים להפרשתם בצואה במקום למחזרם לגופנו ובכך מאלצים את הכבד לייצר עוד ועוד מלחי מרה ומפחיתים את יצורו של הכולסטרול בכבד.

  

2. רמות גבוהות של טריגליצרידים

טריגליצרידים גם הם שומנים בדם המיוצרים על ידי הגוף עצמו, אולם רמות ייצורם עולה דווקא עקב אכילת פחמימות. השפעתם המזיקה של רמות גבוהות של טריגליצרידים על בריאות הלב וכלי הדם שלנו זהה בחומרתה לאלה של ערכי כולסטרול גבוהים.

 

בשונה מרמות גבוהות של כולסטרול הניתנות לטיפול והפחתה על ידי תרופות ממשפחת הסטטינים, אין כיום תרופה המאפשרת הפחתה דרמטית של ערכי הטריגליצרידים.

 

האמצעי המרכזי העומד לרשותנו כיום לשם הפחתת רמות גבוהות של טריגליצרידים הוא שילוב של תפריט דל בפחמימות לצד נטילת מינונים גבוהים של תוספי תזונה מסוג אומגה 3.

 

תפריטים דלי פחמימות נפוצים מאוד כיום תחת שמות שונים, חלקם מחמירים יותר וחלקם פחות. מבין התפריטים דלי הפחמימות הפופולאריים ביותר כיום יש למנות את דיאטת אטקינס, סאות' ביץ' זון ואחרות.

 

3. גאוט - שיגדון

גאוט היא מחלה תורשתית, הנפוצה למדי בדרך כלל בקרב יהודים אשכנזים דווקא (למרות כי יש בהחלט יוצאים לכלל זה). המחלה, מופיעה לפתע באופן פתאומי וביטויה העיקרי הוא כאב עז אודם ונפיחות במפרק. המפרק האופייני ביותר לדלקת המפרקים האופיינית למחלת גאוט הוא מפרק הבוהן בכף הרגל.

 

במחלה זו, עקב לקות במטבוליזם של חומצה אורית, ערכיה בדם נוטים לעלות מעל לתקין. רמותיה של החומצה האורית ניתנים לבדיקה ומעקב מדויקים במסגרת קופות החולים, ורמות גבוהות שלה מטופלות על ידי תרופה המביאה להפחתתה.

 

בקרב חולי גאוט אימוץ של דיאטה דלה בבקר ומשקאות אלכוהוליים, ללא דגי אנשובי, צדפות הרינג ומקרלים, וכן דלה בקטניות וגבינות שמנות- מביאה לצמצום ניכר ברמות החומצה האורית בדם והפחתת הטיפול התרופתי בהתאם.

 

4. צליאק - כרסת

צליאק היא מחלה אוטואימונית בה דופן המעי הדק אינה יכולה לעכל ולספוג את החלבון הקיים בדגנים מסוג חיטה, שעורה ושיפון - הגליאדין. הוא מזוהה כפתוגן- גוף זר, בקרב חולי הצליאק ויוצר שרשרת של תהליכי דלקת המביאים לפגיעה מתמשכת ברירית המעי הדק.

 

מחלת צליאק מתגלה כבר בגיל הילדות וביטויה העיקריים בין היתר הם פגיעה בגדילה ושלשולים רבים. כיום יש חוקרים הסבורים שייתכן כי מבוגרים רבים סובלים למעשה ממחלת הצליאק שלא אובחנה בגיל הילדות והמסבירה חלק גדול מתסמיניהם בגיל המבוגר, לרבות בטן נפוחה וגזים.

 

סברה זו היא הבסיס לדיאטות דלות גלוטן רבות ותעשייה ענפה ומשגשת של מוצרי מזון ומיני מאפה נטולי גלוטן. שם אבחון מדויק של צליאק יש צורך בביופסיה מן המעי הדק על מנת לזהות את רירית המעי האופיינית למחלה, אולם לעיתים יש גם צורך בהסתמכות על בדיקות גנטיות.

 

התאמת דיאטה ללא גלוטן, מביאה למעשה במהלך החודשים שלאחר אימוצה להחלמה מלאה של רקמת המעי הדק ולהיעלמות כל תסמיני וסימני המחלה וזאת ללא כל צורך בטיפול תרופתי נוסף.

 

5. אי סבילות ללקטוז

החוסר יכולת לעכל כהלכה את סוכר החלב -לקטוז, נגרמת ממחסור מולד או נרכש של האנזים לקטז במעי הדק. בקרב יונקים, המעי הדק מייצר בשפע את האנזים לקטז החיוני לשם עיכול וספיגת חלב האם.

 

לאחר הפסקת היניקה או לאחר הפוגה ממושכת בשתיית חלב או אכילת גבינות, עלול להופיע מחסור נרכש בלקטז הנגרם בגלל ההפוגה בייצורו במעי.

 

חלק מן התינוקות נולדים עם מחסור באנזים הלקטז-מחסור מולד, המחייב אבחון מוקדם והתאמה מיידית של תחליפי חלב על בסיס סויה לשם הבטחת התפתחות תקינה. בקרב הלוקים בחסר מולד של לקטז יש להימנע מכל צריכה של חלב ומוצריו למשך כל מהלך חייהם.

 

בקרב אלה שנמנעו זמן רב מאכילת מוצרי חלב וחפצים להתגבר על המחסור המשני של הלקטז שנוצר בגופם, יש להרגיל את המעי בהדרגה לסוכר החלב ולהתחיל ביוגורט בלבד הדל במיוחד בלקטוז ובהמשך להוסיף בהדרגה לתפריט גבינות צהובות הדלות גם הן בלקטוז ולנסות בהמשך גם שילובה של גבינת קוטג'.

 

דיאטה דלת נתרן יכולה להיטיב את מצבם של הסובלים מיתר לחץ דם (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
דיאטה דלת נתרן יכולה להיטיב את מצבם של הסובלים מיתר לחץ דם(צילום: shutterstock)

  

6. יתר לחץ דם

בקרב הלוקים ביתר לחץ דם, הפחתת צריכת הנתרן במזון היא למעשה כלי מרכזי בשמירה על איזון לחץ הדם ומאפשרת לעיתים רבות הפחתת צריכת מינון תרופתי.

 

נתרן- מלח, מופיע במזוננו באינסוף דרכים: הוא נמצא במשפרי טעם, בקוביות תיבול, באבקות מרק ותערובות תבלינים, בסלטים מוכנים, בלחם ומיני מאפה שונים, חמוצים, פיצוחים, חטיפים וכמובן מלח גם נמצא בשפע במזון המהיר.

 

כמות המלח במזון ניתנת לזיהוי על ידי תכולת הנתרן המצוינת על גבי אריזת המזון. גמילה מנתרן היא תהליך איטי, במהלכו החיך מסתגל בהדרגה לזהות שוב את טעמם הטבעי של מרכיבי המזון.

 

בתחילה, לאוכלים מזון ללא הכמות הרגילה של המלח, המזון תפל וחסר כל טעם, אולם בהמשך ניתן להפחית עוד ועוד מתכולת הנתרן שבמזון תוך כדי הסתגלות מהירה של החיך.

 

מחקרים מדגימים כי צריכה של תפריט עתיר נתרן מסוכנת לבריאות ממש כמו עישון סיגריות.

 

7. סוכרת

 בקרב חולי סוכרת מבוגרים, נוצרת בגוף עמידות לפעילותו של האינסולין המיוצר על ידי הלבלב. אכילת פחמימות, כגון לחם, פסטה, עוגות ומיני מתיקה מביאים לעליה תלולה ברמות הסוכר בדם מבלי שלגוף תהיה יכולת להכניסו לתאים.

 

עצם רמות הסוכר הגבוהות בדם הנותרות גבוהות למשך זמן רב מביאות לנזקים האופייניים למחלת הסוכרת.  בקרב חולי סוכרת יש האצה בתהליכי חמצון הפוגעים בדפנות כלי הדם ומעלים הסיכון למחלות לב, דלקות במערכת העצבים - נאורופתיה סוכרתית, פגיעה בעיניים- רטינופתיה סוכרתית ועוד.

 

אימוץ של דיאטה דלה בפחמימות באופן קיצוני כגון זו המבוססת על צריכתם של חלבונים ושומנים בלבד (אטקינס למשל) או דומות לה מביא לירידה תלולה ברמות הסוכר בדם ולהפחתת המינון התרופתי החיוני.

 

בקרב חולי סוכרת שמנים, אימוץ של דיאטה דלת פחמימות מביאה גם להפחתת משקל ולירידה בעמידות לאינסולין.

ההפחתה בעמידות הגוף לאינסולין מביאה לירידה נוספת ברמות הסוכר בדם עד להיעלמות לעיתים של כל הסימנים למחלת הסוכרת בבדיקות הדם .

 

8. רפלוקס אסופגיטיס

תופעת הרפלוקס, במהלכה תכולת הקיבה עולה חזרה לעבר הוושט היא נפוצה מאוד בגיל המבוגר וניתנת לאבחון ברור בבדיקת הגסטרוסקופיה במסגרת קופות החולים.

 

תופעת הרפלוקס נגרמת בגלל התרופפותו של שוער הוושט התחתון האמור להישאר סגור ומהודק לאחר הבליעה, בעת שתכולת המזון שבקיבה עוברת את תחילת תהליכי העיכול.

 

עם התרופפותו של הסוגר הטבעתי של הוושט מיצי הקיבה העשירים בחומצה מלחית וכן באנזימי עיכול עולים לעבר הוושט ויוצרים בו דלקת וגירוי – המאופיינים בתחושות של צרבת ובערה ברום הבטן.

 

הוושט, הצינור המוביל את המזון מהפה אל הקיבה אינו מצופה ברירית האופיינית לקיבה, המאפשרת לה להתמודד עם תכולת החומצה שבה.

 

בתגובה לחומצה העולה מן הקיבה נוצרים תהליכי דלקת בוושט, אשר במקרים קיצוניים עלולים להפוך לכרוניים, ועל פי מחקרים גם לגרום לעלייה בסיכון לסרטן הוושט.

 

מבין המזונות המחמירים ביותר את תופעת הרפלוקס יש לציין במיוחד את השומן שבמזון, וכן שוקולד וקפה, הגורמים כולם להתרופפות נוספת של השריר הטבעתי שבין הוושט לקיבה.

 

מלבד ההימנעות ממאכלים עתירי שומן, כדאי גם לצמצם את הכמויות הנאכלות בכל ארוחה על מנת להקטין הלחץ בקיבה וכמובן להקפיד לא לקנח הארוחה בקפה או בשוקולד אשר יחמירו את התופעה.

   

9. תסמונת המעי הרגיז

 תסמונת המעי הרגיז-IBS, היא אבחנה קלינית, המתארת בטן נפוחה וריבוי של גזים, כמו גם אי סדירות של יציאות וכאבי בטן מרובים.

אבחנה זו ניתנת רק לאחר שנשללו כל הגורמים האחרים האפשריים כגון דלקת מעי זיהומית או אוטואימונית.

 

תסמונת המעי הרגיז מחמירה בעיתות של דחק רגשי ואופיינית יותר לאנשים המדווחים בקביעות על רמת חרדה ומתח גבוהים בד'כ.

 

הטיפול היעיל ביותר להקלה על תסמיני המעי הרגיז הוא הקלה על הדריכות והמתח האופייניים לבעלי תסמונת זו, אולם גם להרכב הארוחות תפקיד בהקלה על התסמינים.

 

בקרב אלה הסובלים מתסמונת המעי הרגיז יש דווקא לצמצם למינימום את צריכת הסיבים התזונתיים. למרות תפקידם החשוב של הסיבים התזונתיים בשמירה על בריאותנו, הם נוטים להחמיר מאוד את תסמיני המעי הרגיז.

 

גם צריכה מרובה של מוצרי חלב וחלב ניגר עלולים להחמיר התסמינים מאחר ולעיתים מתלווה למעי הרגיז גם אי סבילות משנית ללקטוז בגלל השלשולים הרבים.

  

10. זאבת - לופוס

זאבת- לופוס, היא המחלה האוטואימונית הנפוצה ביותר מבין המחלות האוטואימוניות, ושכיחה במיוחד דווקא בקרב נשים צעירות. במחלת הזאבת מערכת החיסון של החולים פוגעת בשוגג בגוף החולים עצמם. תפקידה של מערכת החיסון בגופנו היא הגנה מפני פולשים ומזהמים חיצוניים שונים כגון חיידקים ווירוסים, אולם בקרב חולי הזאבת מערכת החיסון פוגעת גם ברקמות החולים ועלולה לגרום לפגיעה קשה באיברים חיוניים.

 

מחלת הזאבת עלולה להתבטא בדרכים שונות ומגוונת הכוללות : חולשה קשה ואופיינית ,דלקות מפרקים, עלולה להופיע פגיעה בלב ובכליות והיא מהווה גם סיבה נפוצה לעקרות בקרב נשים צעירות.

 

מניסיוני הקליני בקרב חולי זאבת יש להעדיף בבירור דווקא דיאטה צמחונית ולהפחית צריכתם של מוצרים מן החי כגון בשר ומוצריו, גבינות מיושנות, וכן לצמצם צריכת משקאות אלכוהוליים לרבות יין.

 

גם ירקות ממשפחת הסולניים לרבות עגבניות וחצילים אינם מומלצים לחולי הזאבת ואילו דווקא לדגים וביצים וכן לשילוב קטניות ודגנים כמקור לחלבון מלא, השפעה מיטיבה על תסמיני וסימני המחלה.

 

הכותב הוא רופא כללי, יועץ מומחה לתוספי תזונה ורפואה אסתטית

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
לא רק לירידה במשקל. הדיאטה שתעזור להתמודד עם המצב הבריאותי
צילום: shutterstock
צילום: איליה מלניקוב
ד"ר אודי בר. דיאטה מתאימה יכולה להוביל להטבה משמעותית במצב
צילום: איליה מלניקוב
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים