הפעמון של היטלר מסבך את האוסטרים
בטירה עתיקה בכפר השוכן 100 קילומטרים ממערב לווינה, התברר לאחרונה שב"ביג בן" המקומי שמצלצל אחת לשעה, קול הדנדון הוא של פעמון שעליו צלב קרס ודברי שבח להיטלר. הסערה שעוררה התגלית פותחת צוהר קטן אל נפש האומה האוסטרית ושאלת ייסורי המצפון שלה
כמו בכפרים רבים אחרים ברחבי אוסטריה, מגדל הפעמון הבולט מעל לגגות האדומים בכפר וולפפאסינג מציין כל שעה שעוברת בצלצול שאינו יוצא דופן. אבל הפעמון המצלצל במגדל הזה הוא ייחודי: בולטים עליו צלב קרס ודברי שבח לצורר הנאצי אדולף היטלר. ובניגוד לשאריות רבות אחרות מהעידן הנאצי, הפעמון הזה חמק כנראה עד כה מעיני הרשויות באוסטריה.
עוד חדשות מהעולם :
- המשלוח יורט: סוף למל"ט העוגות הראשון בעולם
- שני ראשים בגוף אחד: התאומים הסיאמים ישרדו?
- האפיפיור בברזיל: ישו חשוב יותר מהמונדיאל
- איטליה: בננות נזרקו על השרה השחורה הראשונה
הפעמון מסתתר בתוך מגדל פעמונים של טירה עתיקה, שבה הוא הוצב על-ידי אוהדיו של הרודן הנאצי ב-1939. עכשיו, הוא מצלצל שם כבר כמעט 80 שנה. הוא שרד את התבוסה של גרמניה הנאצית, את העשור של הכיבוש הסובייטי אחרי מלחמת העולם השנייה שבו התגוררו חיילים של הצבא האדום בטירה, וגם את המבצעים האחרונים של ממשלת אוסטריה לתקן במעט את שגיאות העבר במסגרת הכרתה בשיתוף הפעולה שלה עם פשעי העידן הנאצי.
חלק מהמאמצים האלה של ממשלת אוסטריה התמקדו במאמצים לאתר "מזכרות" מהעידן הנאצי הפרוסות ברחבי אוסטריה או לוודא שהן מוסרות או מוצגות בהקשר ההיסטורי ההולם. כך, לדוגמה, אנשי ממשל מזכירים לעתים קרובות את התמיכה המוסרית והחומרית של הממשלה באחזקת מבנה מחנה הריכוז מטהאוזן, שם פועל מוזיאון המתעד את הזוועות שהתחוללו בו ומארח ילדי בתי ספר ואורחים אחרים.
הפעמון בוולפפאסינג חולק כבוד לסיפוח אוסטריה על-ידי היטלר ב-1938, צעד שבו תמכו אז רוב אזרי אוסטריה. הוא מתאר את היטלר כ"מאחד וכפיהרר של כל הגרמנים" וטוען כי היטלר שחרר את "אוסטמרק" - מונח נאצי המתייחס לאוסטריה - "מעול הדיכוי על-ידי גורמים זרים והביא אותו הביתה מהרייך הגרמני הגדול".
ההיסטוריון המקומי יוהנס קמרסטאטר אומר כי רוב תושבי הכפר ידעו על קיום הפעמון. אלא שראש הכפר, יוזף סונלייטנר, מתעקש כי אפילו התושבים לא ידעו דבר על קיומו עד לדיווחים הראשונים בתקשורת המקומית בחודש שעבר על "הפעמון של הפיהרר". "לאף אחד לא היה אכפת עד הפרסום", הוא אמר.
כך או כך, מכירתה של הטירה לאחרונה על-ידי הממשלה, על כל הציוד ההיסטורי הנמצא בה, הפכה לפתע את הפעמון לנושא שמשמעותו חורגת הרבה מעבר לכפר המנומנם שבו חיים 1,500 איש, כ-100 קילומטרים ממערב לווינה. במדינה שבה יש רגישות רבה במיוחד לטענות שהיא לא התמודדה לגמרי עם עברה הנאצי, אנשי ממשל ממהרים לספק הסברים לשאלה מדוע הפעמון לא "טופל" במשך זמן רב כל כך.
חפצי ערך המהללים את הנאצים הם בלתי חוקיים באוסטריה. ההיסטוריון קמרסטאטר הגיש בקשה רשמית לתובע הכללי של אוסטריה לבחון
אם העובדה שהממשלה מכרה את הפעמון יחד עם הטירה מהווה עבירה פלילית. הוא טען כי שינוי הבעלות יכול להוות מעשה של "הפצת אידיאולוגיה נאציונל-סוציאליסטית" מצד גופי ממשל.
ריימונד פסטנבאואר, בכיר בקהילה היהודית של וינה, העלה דאגות נוספות, וציין כי ישנם שרידים נוספים מימי היטלר כמו הבית שבו נולד בעיירה בראונאו שהפך מוקד עלייה לרגל לניאו-נאצים. "אני חושב שהדבר הטוב ביותר יהיה אם הפעמון ייעלם וייקבר במקום כלשהו", הסביר.