היום: הכרעה במשפט תוקפי עדן נתן-זאדה
זעם וטענות לגזענות ליוו לאורך השנים את משפט תוקפי החייל שרצח לפני כשמונה שנים ארבעה מתושבי שפרעם. העיר תשבות היום, אך תושביה משוכנעים: "לא יהיה זיכוי, מדובר בערבים"
הכרעת הדין בתיק הלינץ' שבוצע בעדן נתן-זאדה, חייל שרצח באוגוסט 2005 ארבעה מתושבי שפרעם ביריות, תינתן היום (יום ב') בבית המשפט המחוזי בחיפה.
עוד בערוץ החדשות של ynet:
שש מדליות לישראל באולימפיאדת המתמטיקה
איטליה: בננות נזרקו על השרה השחורה הראשונה
זאדה פעל בצל תוכנית ההתנתקות שיצאה באותה עת לפועל. הוא פתח בירי באוטובוס ולאחר שרצח את קורבנותיו נעצר על ידי הנוסעים ועל ידי שוטרים. בשעות שלאחר מכן - בעוד השוטרים מנסים להגן עליו ולחלצו מהמקום - הוכה למוות בידי המון זועם. בפיגוע נהרגו ארבעה מתושבי שפרעם - נהג האוטובוס מיכאל בחוס, נאדר חאיכ, והאחיות דינה והזאר תורכי. קרוב לארבע שנים לאחר מכן הוגש כתב אישום נגד שבעה מתושבי העיר שהואשמו בניסיון רצח.
ביולי 2009, לאחר חקירה שארכה ארבע שנים, הגישה פרקליטות מחוז חיפה כתב אישום נגד נעמאן בחוס (37), ארקאן כורבאג' (27), מוניר זקוט (27), באסל קדרי (35), באסל חטיב (29), פאדי נסראללה (40) וג'מיל ספורי (49). על פי כתב האישום, תקף כל אחד מהם בשלב מסוים את החייל באבנים ובמוטות ברזל, בעת ששכב על רצפת האוטובוס. בגין תקיפות אלה הואשמו בניסיון רצח. כמו כן הואשמו בתקיפת השוטרים שהגנו על נתן-זאדה.
הנאשמים נעצרו כעשרה חודשים לאחר הפיגוע והלינץ'. הם שהו כמה שבועות במעצר ולאחריו שוחררו למעצר בית. שלושה חודשים לאחר מכן שוחררו גם ממעצר הבית ומשפטם התנהל כשהם משוחררים.
עו"ד סיגל דבורי, שייצגה את הנאשם כורבאג' מטעם הסנגוריה הציבורית, אמרה כי היא מצפה לזיכויו. "הקונספציה החקירתית נסמכה אך ורק על עדויות שוטרים. המשטרה השקיעה משאבים רבים בחקירת תיק זה ואין ספק שמדובר היה בצוות חקירה גדול. אלא שאין זה די להתהלך כמו פיל בחנות של חרסינה", הסבירה.
הגשת כתב האישום עוררה זעם בשפרעם ורבים הגיעו בעת הדיונים להפגין מול בית המשפט בחיפה ובעיר שפרעם עצמה. בפברואר האחרון, עם הגשת הסיכומים לבית המשפט, התעמתו המפגינים עם שוטרים מחוץ לבית המשפט, וכמה מהם נעצרו.
מאות תושבי העיר שתשבות היום הגיעו לאוהל ההזדהות עם הנאשמים וקראו לזיכויים. "האווירה כאן מתוחה מאוד", אמר ראש העיר נאהד ח'אזם. "מה שהיה בשפרעם, כמו שהגדיר זאת ראש הממשלה דאז אריאל שרון, היה מעשה טרור. אני מצפה מבית המשפט שיידע שהנאשמים הגנו על כל הנוסעים שהיו בתוך האוטובוס".
מראם ג'נדאוי, סטודנטית שהפגינה אף היא, הביעה ספק באשר לסיכויי הזיכוי ואמרה כי הרשעתם תתבסס על היותם אזרחים ערבים.
ח"כ ג'מאל זחאלקה (בל"ד), הוסיף: "הכרעת הדין היא מבחן למערכת המשפט. האם היא מכירה בזכות ההגנה העצמית של האזרחים הערבים? אנו מחכים לתשובות לשאלות כמו מי נתן היתר לרוצח לבצע את זממו? מי השותפים שלו? מי הסתיר מידע? מי התעלם ממידע שיכל למנוע את הרצח? במקום להעניש את הפושעים מענישים את הקורבן".
המשפט התנהל מול הרכב בראשות אב בית הדין, סגן הנשיא אילן שיף, והשופטות צילה קינן וחני הורוביץ. שיף, שזה אחד המשפטים האחרונים שהוא ינהל, היה בעבר הפרקליט הצבאי הראשי והיועץ המשפטי של ועדת זורע, שחקרה את הריגתם במוטות ברזל ובאבנים של שני מחבלים שביצעו פיגוע באוטובוס בקו 300 בשנת 84'.