למרות 33 קורבנות בעשור: מאבטחי בתי ספר ימשיכו לקחת נשק הביתה
החוק שאוסר על מאבטחים לקחת נשק הביתה לא נאכף שנים. הרפורמה המובטחת נדחתה. וכעת חושף ynet: גם רפורמה זו לא תיושם במלואה, ומאבטחי מוסדות החינוך לא יפקידו את הנשק. המשרד לביטחון הפנים: "ההחרגה - עד סיום עבודת המטה"
עוד בערוץ החדשות של ynet:
משפחת נתן זאדה: אין צדק, הכרעת דין רופסת
הקצין שהורד מהאוטובוס: "השפלה איומה"
לפי נתוני קואליציית "האקדח על שולחן המטבח" שפועלת לצמצום תפוצת כלי הנשק, מספרם של הקורבנות מירי של מאבטחים מגיע ל-33 מאז 2002. בארגון טוענים כי מספר הקורבנות אף גבוה יותר מאחר שהנתונים לא כוללים הרוגים מירי במרחב הציבורי. בתגובה לכך הורה השר אהרונוביץ' לגורמי המקצוע במשרדו לוודא כי החל ממאי יופקדו כלי הנשק בבתי עסק טעוני רישוי המחויבים באבטחה חמושה, דוגמת בתי מלון, בנקים או קניונים.
אלא שבעקבות עבודת מטה של המשרד ולחצים שהפעילו חברות האבטחה, ביצוע הרפורמה נדחה עד תחילת שנת הלימודים הקרובה והיא הורחבה אף לבתי ספר ולתחומים נוספים בתחום רישוי הנשק וזאת לאחר שבמשרד לביטחון הפנים קבעו גם כי על מחדשי רישיון נשק פרטי להוכיח שוב עילה תקפה במעמד חידוש הרישיון וכי יש לפעול לצמצום כולל של מספר כלי הנשק הארגוניים.
בעקבות עבודת מטה שנערכה במשרד והתנגדות במרכז השלטון המקומי הוחלט בשבועות האחרונים להחריג את מאבטחי בתי הספר מהרפורמה. "יש גזירות שהציבור אינו יכול לעמוד בהן", אמר בתגובה להחלטה אבי נעים, יו"ר ועדת הביטחון בשלטון המקומי. "אנחנו מעוניינים מאוד לצמצם את מספר כלי הנשק המצויים בידי מאבטחים בבתי ספר אבל זה צריך להיעשות באופן יעיל. בתי הספר לא יוכלו להפוך לנשקיות".
השינוי הנוכחי במתווה הרפורמה מצטרף לכשלים נוספים בתחום רישוי כלי הנשק בעשור האחרון. ב-2005 המליצה הוועדה לבדיקת מערך רישוי כלי הירייה לשומרים ("ועדת ברינקר"), שמונתה על ידי שר הפנים דאז, להפסיק או לצמצם את "תופעת נטילת כלי הירייה על ידי השומרים לבתיהם". הוועדה גם מנתה שורת פעולות מעשיות ליישום, והמלצותיה תורגמו כעבור שלוש שנים ל"חוק כלי ירייה", שקבע שרישיון נשק שניתן למאבטח במסגרת עבודתו יוגבל לאזור העסקתו.
על אף ממצאי הוועדה והחוק שתוקן בעקבותיהם במשך שנים אפשרו משרדי הפנים וביטחון הפנים לחברות האבטחה במקרים חריגים ועל פי שיקול דעתן, סמכות להשאיר בידי המאבטח את כלי הנשק גם אחרי סיום עבודתו למטרות עתודה או כוננות באזור ההעסקה שלו. זאת בהתאם להנחיות משרד הפנים והמשרד לביטחון הפנים. במקרה זה ההנחיה הפכה לנורמה הכוללת את רוב חברות האבטחה.
"מצטיין בהצהרות, פחות בביצוע"
"שוב מתברר שהמשרד לביטחון הפנים, בהקשר הזה, מצטיין בהצהרות אבל פחות בביצוע. לא אתפלא אם עד סוף אוגוסט נשמע על סקטורים נוספים שיוחרגו מהרפורמה", אמרה עו"ד סמדר בן נתן מקואליציית "האקדח על שולחן המטבח". לדבריה, "אם קיים רצון אמיתי לביטול לצמצום האבטחה החמושה גם בבתי הספר יש עוד מספיק זמן להיערך לכך".
מהמשרד לביטחון הפנים נמסר בתגובה כי "בחודשים האחרונים המשרד מוביל מהלכים מקיפים לצמצום מספר כלי הנשק המוחזקים על-ידי הציבור ובידי מאבטחים. המשרד פועל ליישם את הנחיות השר לביטחון הפנים שלפיהם לא יוצא כלי ירייה מחוץ למקום העבודה. מסמך בנושא זה יצא לכ-1,400 הארגונים המחזיקים נשק. המסמך מסדיר את נושא אחסון הנשק של המאבטחים".
עוד נמסר בתגובת המשרד כי "בכדי להיערך ליישום הנחיות השר למוסדות החינוך, הוקם צוות משותף למשטרה, אגף כלי ירייה, משרד החינוך, והשלטון המקומי אשר ייתן המלצות על אופן יישום ההנחיה. כאמור, עד לסיום עבודת המטה הוחרגו מוסדות החינוך מההחלטה".