שתף קטע נבחר

קפלן: אור בן 13 הוכש מנחש צפע; פונה במצב קשה

אחרי 3 ימים בהם היה מורדם ומונשם במחלקה לטיפול נמרץ ילדים בבית החולים "קפלן" אור ברדה פקח את עיניו. מנהל המחלקה ד"ר אלי שפירו: "במקרה של הכשה, הטיפול הנכון הוא לא לזוז, לא לקרר את המקום ולקרוא במהירות לעזרה"

הכשת נחש יכולה להיות מסוכנת מאוד. את זה למד על בשרו אורי ברדה (13). הוא בסך הכל רצה ללכת לחבר, אבל בדרך הכיש אותו נחש צפע. הוא פונה לבית החולים "קפלן" במצב קשה. לאחר שלושה ימים בהם היה מורדם ומונשם, הוא שב אתמול להכרה.

 

 

אורי הוכש על ידי הנחש בשביל כורכר הסמוך למושב חצב, בו הוא מתגורר, כשהלך עם חברים לפגוש חברים נוספים. "ראיתי נחש באורך מטר וחצי בערך ועבה מאד, והרגשתי צריבה כואבת ברגל", הוא משחזר. "יום יום עוברים שם אנשים, יש שם גן שעשועים ענק ומגרשי ספורט", אומרת אמו, הניה. מבוהל, הוא והחבר רצו לחפש עזרה, כששניים מהתושבים שהיו בסביבה התקשרו לאביו של ברדה, הזעיקו את מד"א, וקשרו חולצה סביב מקום ההכשה.

 

איך להתמודד עם הכשת נחש?

 

הנרי זערור, פרמדיק מד"א שהגיע למקום משחזר את רגעי הטיפול: "הגענו לאזור גן המשחקים, מצאנו אותו שוכב כשסביבו המשפחה והחברים שלו. שחררנו את החסימה שעשו לו על הרגל שתי דקות לפני כן, ופינינו אותו במהירות. באמבולנס לקחנו לו מדדים, נתנו לו עירוי וניסינו להרגיע אותו. הגענו לקפלן תוך פחות מעשר דקות אבל בכניסה למיון המצב שלו הידרדר ונאלצנו לתת לו זריקת אדרנלין", הוא אומר.

 

אור אושפז ביחידה לטיפול נמרץ ילדים, כשחלק מהטיפול הוא לדעת באיזה נחש מדובר על מנת להתאים את הטיפול הנכון, אך במקרה הזה הוא לא יכול היה לספר איזה נחש הכיש אותו. הצוות והמשפחה תישאלו את חבריו, והגיעו למסקנה שמדובר בנחש צפע. כך נסללה הדרך לטיפול אפקטיבי בו.

 

"הטיפול המיידי הציל אותו"

"הוא הגיע במצב קשה מאד עם הכשלה בכף רגל ימין ובשוק אנפילקטי שמשמעותו הנה תגובה אלרגית מוגזמת מאד שיורדת לירידה בלחצי דם ובצקת החוסמת את מערכת הנשימה, ובסופו של דבר גורמת לסכנת חיים מיידית. ללא טיפול מיידי, השוק עלול לגרום לתוצאות בלתי הפיכות ואף למוות", אומר ד"ר אלי שפירו, ממלא מקום מנהל היחידה לטיפול נמרץ ילדים בקפלן.

 

כעבור יומיים של טיפול פחתה הבצקת בגופו של אור, והוא חזר לנשום בעצמו. בכל הזמן הזה. אור עדיין סובל מכאבים, ובמשפחתו מקווים שהוא יוכל להשתחרר הביתה עד סוף השבוע, כשסימני ההכשה מלווים אותו. "שני חורים כמו עיניים של שטן", לדברי הניה.

 

למרות שבסופו של דבר המקרה הסתיים בשלום, האירוע היה יכול להיגמר לגמרי אחרת מכיוון שההתנהגות של ברדה והסובבים לא הייתה נכונה. אמו מספרת שהוא לא ידע שאסור לרוץ לאחר הכשת נחש, אך בקפלן אומרים שהטיפול הנכון הוא לא לזוז לאחר הכשה. "צריך להשכיב אותו בתנוחה נוחה לגפה שנפגעה ולהבהילו מיד לחדר המיון הקרוב", מדגיש ד"ר שפירו. גם קשירת החולצה הייתה עלולה לסכן אותו, מכיוון שד"ר שפירו מבהיר שאסור לשים חוסם על המקום. "כמו כן, לא לקרר את הנפגע ולא למצוץ את הארס. פשוט להרגיע אותו ולחכות לטיפול רפואי".

 

זיהוי סימני הכשה

ממד"א נמסר איך לזהות בשטח סימפטומים של הכשת נחש: מלבד סימני ההכשה עצמם, הנפגע עלול לפתח תסמינים של הזעה, חולשה כללית, תחושת נימול ועקצוץ, בחילות והקאות, דופק ונשימה מואצים, פרכוסים, הפרעות בקצב הלב והפרעה בהכרה.

 

במד"א מבהירים כי לאחר הכשת נחש יש להתקשר מיד למוקד, שם יוכלו להדריך את הסובבים בצורה הטובה ביותר ולהסביר כי אסור ליצור חסימה במקום או לרוץ.

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מיכאל קרמר
הוכש ע"י נחש צפע. אסור להזיז את הנפגע אלא להזעיק טיפול מיידי
צילום: מיכאל קרמר
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים