שתף קטע נבחר

 

קרי ואינדיק התניעו המו"מ: "השלום אפשרי"

מזכיר המדינה האמריקני הכריז על מינוי השגריר לשעבר למתווך לשיחות: "השלום הוא משימת חייו, אסור להפסיד הזדמנויות". בהמשך ייפגשו השניים עם לבני, לארוחת ערב שבה ישתתף גם השליח הפלסטיני סאיב עריקאת - מפגש שיסיים שלוש שנות נתק

שלוש שנים של נתק מדיני בין ישראל לפלסטינים מסתיימות היום, וארצות הברית סבורה שזה בדיוק הזמן למנות שליח חדש לשיחות המדיניות. מזכיר המדינה האמריקני, ג'ון קרי, הכריז במסיבת העיתונאים על מינויו של מרטין אינדיק, בעבר שגריר ארצות הברית בישראל, לנציג האמריקני הבכיר החדש למזרח התיכון.

 

הדיווחים האחרונים על המשא ומתן:

ארה"ב: 'השיחות מתחילות, רוצים הסכם קבע'

פרשנות: שחרור האסירים קריטי לסיום הסכסוך

חידוש המו"מ? בהתנחלויות קולטים מתיישבים

 

"נדרשו הרבה שעות והרבה נסיעות כדי לאפשר חידוש השיחות", הצהיר קרי, "המאמץ הזה החל עם נסיעתו ההיסטורית של אובמה לישראל ולרמאללה מוקדם יותר השנה, וללא המחויבות שלו וליוזמה שלו לא היינו כאן". מזכיר המדינה שיבח גם את של נתניהו ואבו מאזן ש"קיבלו החלטות אמיצות", וציין את התרומה החשובה של לבני ועריקאת, ש"התבלטו ועמדו אל מול ביקורת קשה מבית".

 

מזכיר המדינה מכריז על פתיחת השיחות ועל מינוי השגריר    (רויטרס)

מזכיר המדינה מכריז על פתיחת השיחות ועל מינוי השגריר    (רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

"זה לא סוד שזהו תהליך קשה", הודה קרי, "אילו זה היה קל - זה היה מתחיל לפני זמן רב. אנו מחפשים פשרות הגיוניות בנושאים סימבוליים קשים ומורכבים. אני יודע שהמשא ומתן יהיה קשה אבל אני גם יודע שאם לא ננסה התוצאות יהיו קשות". בתום דבריו הוא הציג את אינדיק כשליח המיוחד שלו, שלצורך העניין נטל חופשה מתפקידו כסגן נשיא מכון המחקר ברוקינגס. לצדו יעבוד צוות של המזכיר קרי ובראשו עוזרו האישי למזרח התיכון פרנק לאונסטין.

 

קרי ציין כי "השגריר אינדיק מביא למאמץ את הבנתו המעמיקה לגבי הקונפליקט הישראלי-פלסטיני ואת הערכתו העמוקה לדיפלומטיה האמריקנית במזרח התיכון. באמצעות ניסיונו זה הוא הרוויח את אמון שני הצדדים והם יודעים שהשלום הוא משימת חייו. הוא מציאותי ומבין שהשלום הישראלי-פלסטיני לא יבוא בקלות ולא יקרה בן-לילה, אבל הוא גם מבין שיש נתיב קדימה ושיש לנוע בו בדחיפות".

 

אינדיק, מצדו, הודה לקרי: "ההצלחה להביא לחידוש התהליך אחרי שלוש שנות קיפאון נעשתה הודות למאמציך הבלתי נלאים. זוהי משימה קשה ביותר, אבל לא יכולתי שלא לקחת אותה. אני מאוד נרגש מהמשימה. לכבוד לי לשרת אותך ואת הנשיא אובמה". הוא הזכיר את הופעתו של הנשיא במרס בפני צעירים בירושלים: "הוא אמר שהשלום הכרחי, שהשלום צודק ושהשלום אפשרי - ואתה, אדוני המזכיר, הוכחת כי זה נכון".

 

קרי ואינדיק במסיבת העיתונאים היום. "זה לא יהיה קל" (צילום: EPA) (צילום: EPA)
קרי ואינדיק במסיבת העיתונאים היום. "זה לא יהיה קל"(צילום: EPA)

השגריר והמזכיר. "מאוד נרגש מהמשימה" (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
השגריר והמזכיר. "מאוד נרגש מהמשימה"(צילום: רויטרס)

 

אינדיק בן ה-62 שימש כעוזר מזכיר המדינה בממשל קלינטון בשיחות השלום בשנות ה-90. ההכרזה, שהייתה צפויה, תאפשר לו להצטרף רשמית הערב למפגש הראשון של המשלחות ולארוחה המפסקת של צום הרמדאן בבניין מחלקת המדינה. בארוחה ישתתפו שרת המשפטים ציפי לבני וראש צוות המשא ומתן הפלסטיני סאיב עריקאת

 

לבני ועו"ד יצחק מולכו, יועצו המיוחד של ראש הממשלה בנימין נתניהו, נחתו בצהריים בניו יורק. בתחילת ביקורם בארצות הברית הם נפגשו עם מזכ"ל האו"ם באן קי מון, בבניין האו"ם בעיר, ומשם יצאו לוושינגטון לקראת תחילת המגעים. עד כה נקבעו בין ישראל לפלסטינים שתי פגישות בוושינגטון, היום בערב ומחר, שבהן ייקבעו נוהלי המגעים לפני שהצדדים יחלו לדון בנושאי הליבה בשיחות שצפויות להימשך תשעה חודשים. לאחר פתיחת המשא ומתן הרשמית בוושינגטון יעברו השיחות למזרח התיכון.

 

בירושלים הפגינו נגד שחרור האסירים

במקביל, בירושלים הפגינו מול בית ראש הממשלה כ-40 איש במחאה על שחרור האסירים הפלסטינים. המפגינים נשאו שלטים וקראו: אנו רוצים צדק". את המחאה ארגנו הוריו של הנער קובי מנדל, שנרצח ב-2001 יחד עם חברו סמוך לתקוע. הרוצחים לא נתפסו, אך המדינה העריכה שהרוצחים הם פלסטינים והכירה במשפחה כנפגעי פעולות איבה.

 

"על אף שהרוצחים של קובי לא נתפסו, אנחנו מרגישים את חוסר הצדק שנובע

מההחלטה לשחרר מחבלים", הסביר האב. "לא יכול להיות שאנשים ירצחו - וישחררו אותם. השחרור הזה נעשה לשווא ורק כדי שהפלסטינים יישבו לשוחח איתנו. זה לא הוגן ולא נעים למשפחות".

 

עוד אמר האב: "יש לי חשש שגם אם יתפסו את הרוצחים של קובי - ישחררו אותם. במקרה שלנו אולי טוב שלא מצאו את הרוצחים, אחרת היו משחררים אותם, ואני לא רוצה להרגיש איך זה להיות הורה שהרוצח של הבן שלו מסתובב חופשי".


פורסם לראשונה 29/07/2013 16:59

 

בהכנת הידיעה השתתף נועם (דבול) דביר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
אינדיק וג'ון קרי, היום
צילום: EPA
מומלצים