ריבית אוגוסט ללא שינוי, ברמה של 1.25%
לדברי בנק ישראל, ההחלטה משקפת את מדיניות הבנק, שנועדה גם לבסס את האינפלציה בתוך תחום היעד השנתי שקבעה הממשלה (3%-1%) וגם לתמוך בצמיחה תוך שמירה על היציבות הפיננסית. סיבה חשובה נוספת היא החשש של בנק ישראל מהתחדשות העלייה במחירי הדירות
הוועדה המוניטרית של בנק ישראל בראשות ממלאת מקום הנגיד, קרנית פלוג, סיימה הערב (ב') את דיון הריבית הראשון בעידן שלאחר סטנלי פישר בהחלטה להשאיר את הריבית לחודש אוגוסט ללא שינוי, ברמה של 1.25%.
ההפוגה בהפחתות הריבית, זה החודש השני ברציפות, באה לאחר שבחודש מאי ביצע בנק ישראל שתי הפחתות, ובמהלך 22 החודשים האחרונים הוא הפחית את הריבית במשק 8 פעמים, בשיעור מצטבר של 2%.
לדברי בנק ישראל, ההחלטה להותיר את הריבית לחודש אוגוסט ללא שינוי משקפת את מדיניות הבנק, שנועדה גם לבסס את האינפלציה בתוך תחום היעד השנתי שקבעה הממשלה (3%-1%) וגם לתמוך בצמיחה תוך שמירה על היציבות הפיננסית. הפחתת הריבית הייתה פועלת בשני תחומים עיקריים אלה בכיוונים מנוגדים: מצד אחד היא הייתה מעודדת את הצמיחה, אולם במקביל היא הייתה גורמת גם להתגברות האינפלציה.
סיבה חשובה נוספת להחלטת הוועדה המוניטרית להשאיר את הריבית ללא שינוי היא החשש של בנק ישראל מהתחדשות העלייה במחירי הדירות. מחירי הדירות ירדו אומנם בחודשיים האחרונים בשיעור סמלי של 0.2%, אולם בשיעור שנתי הם
גבוהים עדיין ב- 8.4% ממחירי הדירות בתקופה המקבילה בשנה שעברה. הפחתת הריבית מקטינה את תשלומי הריבית על המשכנתאות במסלול הצמוד לריבית הפריים, מגדילה לכן את הביקושים למשכנתאות ותורמת בכך להמשך העלייה במחירי הדירות.
מנתונים שפרסם בנק ישראל בשבוע שעבר מתברר כי הציבור ממשיך לקחת משכנתאות חדשות כמעט ללא שינוי. זאת למרות המגבלות השונות שהטיל המפקח על הבנקים בשנתיים האחרונות על נוטלי ההלוואות לדיור. היקף המשכנתאות החדשות שנטלו משקי הבית בחודש יוני הסתכם בכ- 4.2 מיליארד שקל, בדומה לממוצע נטילת המשכנתאות החודשי מתחילת השנה.