שתף קטע נבחר

 

אובמה שובר שתיקה: "צפויות החלטות קשות"

נשיא ארה"ב, שהקפיד בתקופה האחרונה לא לומר מילה על ניסיונותיו של קרי לחדש את המו"מ, מסר תגובה ראשונה לאחר ההודעה על פתיחת השיחות: "חידוש המגעים הוא צעד מבטיח, אני מקווה שגם ישראל וגם הפלסטינים ייגשו לשיחות בתום לב ובנחישות"

אחרי שתיקה ארוכה, נשיא ארצות הברית סוף-סוף מתייחס למשא ומתן המדיני: שעה קלה לאחר שג'ון קרי הודיע על פתיחת השיחות בין ישראל לרשות הפלסטינית ועל מינויו של מרטין אינדיק למתווך האמריקני למזרח התיכון, בירך הנשיא ברק אובמה על חידוש המשא ומתן. "חידוש המגעים הוא צעד מבטיח. בהמשך הדרך צפויות לנו החלטות קשות", אמר אובמה.

 

הדיווחים האחרונים על המשא ומתן:

קרי ואינדיק התניעו המו"מ: "השלום אפשרי"

ארה"ב: 'השיחות מתחילות, רוצים הסכם קבע'

חידוש המו"מ? בהתנחלויות קולטים מתיישבים

 

"אני מקווה שהן הישראלים והן הפלסטינים ייגשו לשיחות בתום לב ובנחישות", הוסיף אובמה. "ארצות הברית מוכנה לתמוך בהם במהלך כל השיחות, כדי להגיע למטרה הסופית - שתי מדינות החיות זו לצד זו בשלום ובביטחון". עד כה נמנע אובמה מלהגיב לניסיונות הבלתי פוסקים של מזכיר המדינה קרי להתניע מחדש את המשא ומתן, ניסיונות שצלחו בסופו של דבר.

 

מזכיר המדינה מכריז על פתיחת השיחות ועל מינוי השגריר    (רויטרס)

מזכיר המדינה מכריז על פתיחת השיחות ועל מינוי השגריר    (רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

אובמה הביע שביעות רצון מכך שנתניהו ואבו מאזן "קיבלו את ההזמנה של המזכיר קרי לחדש פורמלית את השיחות הישירות על הסכם הקבע ושיגרו צוותים בכירים לשיחות בוושינגטון לסיבוב ראשון של פגישות. זהו צעד מבטיח קדימה, אבל עבודה קשה ובחירות קשות עדיין לפנינו".

 

הנשיא האמריקני הזכיר את ביקורו במרס בארץ, וסיפר: "חוויתי ממקור ראשון את התשוקה העמוקה לשלום בקרב הישראלים והפלסטינים, שחיזקה את האמונה שלי שהשלום אפשרי והכרחי. אני מעריך עמוקות את העבודה ללא לאות של המזכיר קרי עם הצדדים לפתח בסיס משותף לחידוש שיחות ישירות ומשבח את ראש הממשלה נתניהו והנשיא עבאס על המנהיגות שהפגינו בחזרה לשולחן המו"מ".

 

אובמה התייחס גם למינוי של אינדיק וציין כי הוא "מביא ניסיון מיוחד ותובנה לתפקיד הזה, שיאפשרו לו לתרום מיד כשהצדדים יתחילו עם המסלול הקשה אבל ההכרחי של השיחות". מוקדם יותר הודה קרי במסיבת העיתונאים שערך היום לצד אינדיק, כי "נדרשו הרבה שעות והרבה נסיעות כדי לאפשר את חידוש השיחות".

 

הערב המפגש הראשון בין המשלחות

המזכיר הקפיד להזכיר את אובמה בתחילת דבריו: "המאמץ הזה החל עם נסיעתו ההיסטורית של אובמה לישראל ולרמאללה מוקדם יותר השנה, וללא המחויבות שלו וליוזמה שלו לא היינו כאן". קרי שיבח גם את של נתניהו ואבו מאזן ש"קיבלו החלטות אמיצות", וציין את התרומה החשובה של לבני ועריקאת, ש"התבלטו ועמדו אל מול ביקורת קשה מבית".

 

במסיבת העיתונאים הציג מזכיר המדינה את אינדיק כשליח המיוחד של ארה"ב, שלצורך העניין נטל חופשה מתפקידו כסגן נשיא מכון המחקר ברוקינגס. לצדו יעבוד צוות של המזכיר קרי ובראשו עוזרו האישי למזרח התיכון פרנק לאונסטין. ההכרזה תאפשר לאינדיק להצטרף רשמית הערב למפגש הראשון של המשלחות ולארוחה המפסקת של צום הרמדאן בבניין מחלקת המדינה. בארוחה ישתתפו שרת המשפטים ציפי לבני וראש צוות המשא ומתן הפלסטיני סאיב עריקאת.

 

קרי ואינדיק במסיבת העיתונאים היום. "זה לא יהיה קל" (צילום: EPA) (צילום: EPA)
קרי ואינדיק במסיבת העיתונאים היום. "זה לא יהיה קל"(צילום: EPA)

 

לבני ועו"ד יצחק מולכו, יועצו המיוחד של ראש הממשלה נתניהו, נחתו בצהריים בניו יורק. בתחילת ביקורם בארצות הברית הם נפגשו עם מזכ"ל האו"ם באן קי מון, בבניין האו"ם בעיר, ומשם יצאו לוושינגטון לקראת תחילת המגעים. עד כה נקבעו בין ישראל לפלסטינים שתי פגישות בוושינגטון, היום בערב ומחר, שבהן ייקבעו נוהלי המגעים לפני שהצדדים יחלו לדון בנושאי הליבה בשיחות שצפויות להימשך תשעה חודשים. לאחר פתיחת המשא ומתן הרשמית בוושינגטון יעברו השיחות למזרח התיכון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים