שתף קטע נבחר
 

כמה אזרחים נפגעים בתאונות? תלוי מי מדווח

מדינת ישראל מסתמכת באופן עקבי על דיווח המשטרה, בכל הנוגע לנפגעי תאונות דרכים. זאת, למרות הפערים המוכרים בין דיווחים אלה, לנתוני האמת שמספקים בתי חולים

מי יודע כמה בני אדם נפצעו בתאונות דרכים ב-2012? לפי דיווחי משטרת ישראל, במהלך השנה שעברה הועברו 1,516 נפגעי תאונות שנפצעו באורח קשה ל-19 בתי חולים. אלא שסביר להניח כי בבתי החולים שקלטו את הנפגעים, הופתעו לקרוא את הנתונים. שכן על-פי רישומי 19 בתי החולים, מספר הפצועים קשה בשנה שעברה היה כ-3,500 - יותר מכפול מזה מדיווחי המשטרה.

 

וזה לא הפער היחיד בין רישומי המשטרה ואלה של בתי החולים. על-פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (למ"ס), משטרת ישראל דיווחה ב-2012 על 18,930 פצועי תאונות דרכים שהועברו לאותם 19 בתי חולים. אולם, בבתי החולים נרשם מספר גבוה משמעותית - 20,296, או כ-7% יותר מהנתון של המשטרה.

"חוסר התאמה משמעותי בין נתוני המשטרה ונתוני בתי החולים" (צילום: חגי אהרון) (צילום: חגי אהרון)
"חוסר התאמה משמעותי בין נתוני המשטרה ונתוני בתי החולים"(צילום: חגי אהרון)

ברשות הלאומית לבטיחות בדרכים מודעים היטב לפערים. "בכל הנתונים שמצביעים על חומרת הפגיעה ישנו חוסר התאמה משמעותי בין נתוני המשטרה ונתוני בתי החולים", הבהירו שם רק לאחרונה. "חוסר ההתאמה גורם לכך שהנתונים המפורסמים על ידי הלמ"ס אודות פצועים קשה, המתבססים על סיווג המשטרה בלבד, עלולים לסבול מתת-דיווח".

 

אלא שלמרות זאת, נתוני המשטרה והלמ"ס הם המשמשים לקביעת מדיניות הבטיחות, במקום הנתונים המדויקים של בתי החולים.

 

איך פצוע קל הופך לפצוע קשה?

על-פי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, ההבדלים בין נתוני המשטרה ואלו של בתי החולים, נובעים מכמה סיבות עיקריות. בין השאר, כמעט 2,000 נפגעים "הפכו" מפצועים קל לקשה. כמחצית אותם נפגעים נכללים בתיק משטרתי הנקרא "כללי עם נפגעים" - תיק הנפתח בתאונה שבה מסווגת הפגיעה למעורבים כקלה בלבד, ולרוב אינה מחייבת חקירת משטרה. 

 

ראוי לציין כי חומרת הפגיעה שנקבעת על-ידי המשטרה כלל אינה רלוונטית מבחינה רפואית. הגדרת "תאונה קשה" על-פי המשטרה היא מנהלית בלבד - תאונה שבה לפחות בן אדם אחד אושפז ל-24 שעות או יותר. אולם, בבתי החולים מסווגים את הנפגעים לפי מדד חומרת הפגיעה (ISS, ר"ת - Injury Severity Score). ואיך ההבדל הזה מתבטא בנתונים? קחו אוויר, והמשיכו לקרוא.

 

כאמור, ברישומי המשטרה מופיעים 1,516 נפגעים קשה ב-19 בתי חולים, אך על-פי אותה הגדרה משטרתית נמצאו בבתי החולים לא פחות מ-3,493 פצועים קשה. בדיקת מדד חומרת הפגיעה מעלה מספרים שונים לחלוטין. כ-1,800 נפגעים הוגדרו על-ידי בתי החולים כפצועים קל, 800 נפגעו באורח בינוני, וכ-700 סווגו כפצועים קשה או קשה מאוד.

 

אגב, גם במוסד לביטוח לאומי אפשר למצוא נתונים המעידים על חלקיותם של רישומי המשטרה - רישומים המשמשים את כל קובעי המדיניות בתחום הבטיחות. מדי שנה משלם הביטוח הלאומי מאות מיליוני שקלים לנפגעי תאונות דרכים בעבודה. כ-20% מסך התשלומים של האלה מועברים לנפגעים שכלל לא דווחו למשטרת ישראל.

 

למעשה, לאורך השנים ניכרת ירידה במספר נפגעי התאונות בעבודה שדווחו למשטרה. ב-2006 ו-2007, שיעור הנפגעים שדווח היה 85%. בשנה שעברה, שיעור הנפגעים שדווח היה 78%, בדומה לזה שנרשם בשנת 2011. בסך הכל, מתוך כ-157 אלף נפגעי תאונות בעבודה, שהוכרו על-ידי המוסד לביטוח לאומי בין 2004 ו-2012, כ-28 אלף לא דווחו למשטרה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אורי הולצמן דוברות משטרת תל אביב
רישומים חלקיים - לא כל הנפגעים מדווחים
צילום: אורי הולצמן דוברות משטרת תל אביב
ynet רכב בפייסבוק
לוח winwin
מומלצים