השכירות בב"ש עלתה - הסטודנטים נלחמים
מחירי השכירות בבאר שבע מטפסים, אך הסטודנטים שמתגוררים בעיר לא מתכוונים לעמוד בצד בשקט. קבוצת סטודנטים הקימה דף בפייסבוק שמסייע לחברים לספסל הלימודים להשוות בין המחירים "כדי שלא יעבדו על אף אחד". ויש גם תוצאות: חלק מהמשכירים הסכימו להוריד את המחירים. בקרוב בת"א?
אין עיר שעליית מחירי הדירות פסחו עליה, והדבר נותן את אותותיו גם בקרב ציבור השוכרים, שסובל מעליות מחירים הדרגתיות במחירי השכירות. ציבור הסטודנטים, שכמעט מדי שנה פותח במירוץ אחר הדירה בה יבלה את ימיו במהלך התואר, חווה את התהליך הזה על בשרו.
כתבות נוספות על באר שבע בערוץ הנדל"ן :
- תופעה: עוזבים את המושב ועוברים למגדל בב"ש
- באר שבע משתדרגת – ואיתה מחירי הדיור
- סטודנט בבאר שבע? קבל סיוע בשכר דירה
אחת הערים הסטודנטיאליות שמחירי השכירות בה זינקו בשנים האחרונות היא באר שבע. לפי בדיקה שערכה חברת עתיד משכנתאות, תשואה על השכרת דירה בבירת הנגב עומדת על 7.2% בשנה, בעיקר משום שזול יותר לקנות בה דירה מאשר במרכז - והביקוש למגורים בה גבוה בזכות האוניברסיטה והמכללות בסביבה. סיבה נוספת, לדברי עידן אלקבץ, מנכ"ל משותף בעתיד משכנתאות, לתשואה הגבוהה היא העובדה שברחבי העיר יש דירות מפוצלות רבות, משום שלא תמיד יש אכיפה בנושא (כמו בתל-אביב למשל).
כך או כך, מאחר שמדובר בעיר שלאורך השנים דווקא סיפקה שכירות במחירים סבירים, החליטו הסטודנטים בבאר שבע לעשות מעשה - כדי לנסות לעצור ולו במעט את יוקר הדיור. קבוצת סטודנטים פתחה דף בפייסבוק ויצרה מחשבון אינטרנטי, שאמור לסייע לחבריהם מהאוניברסיטה שמחפשים דירה - "כך שאף אחד לא יוכל לעבוד עליהם ולדרוש מהם מחירים מופקעים". בעמוד יכולים משכירים לפרסם מודעות להשכרת דירות, ומחפשי הדירות יכולים להשתמש במחשבון כדי לבצע השוואות.
"יותר מ-1,000 שקל לאדם - זה יקר בבאר שבע"
מקימת הקבוצה, מור וייס (22), תושבת נתניה במקור המתגוררת כיום בבאר שבע ולומדת לתואר ראשון במדעי המחשב באוניברסיטת בן גוריון, מספרת: "חיפשתי דירה השנה וראיתי שכל הדירות מתפרסמות במחירים הזויים - וזה הכעיס אותי. שמעתי לפני שהגעתי לפה שהמחירים די זולים. בשנה הראשונה ראיתי מחירים שהיו זולים יחסית למרכז - 1,000-1,200 שקל בחודש (לחדר). אבל אז הבנתי ש-1,200 שקל בחודש זה מחיר שנחשב יקר בבאר שבע".
וייס מודה שהיום היא מבינה יותר. "המשכירים פשוט מנסים לקחת כמה שהם יכולים. הם יודעים שחלק מהסטודנטים לא מכירים את רמות המחירים בעיר, אז הם יכולים להציע כמעט כל מחיר - ותמיד יהיה מישהו שלא יידע שהוא יכול לשלם שכירות זולה יותר, וייקח את הדירה הזו", היא אומרת.
לדברי וייס, העמוד הייעודי שהקימה במסגרת הקבוצה בפייסבוק מאפשר לסטודנטים לראות את התגובות של חבריהם לספסל הלימודים - ולהבין אם המחירים גבוהים או סבירים. היא מקווה שבאמצעות תגובות אלה - ייווצר לחץ על המשכירים שיוביל לירידת מחירים. "אם יש מקום שצריך להתחיל ממנו זה הפייסבוק. הרוב מחפשים שם דירות. יש בעלי דירות שפרסמו אצלנו והמחיר שלהם היה יקר מדי - אז הם אישרו לנו להוריד למחיר שהסטודנטים המליצו עליו", היא מגלה.
"מנסים לא להיות כמו תל-אביב"
אז איך זה עובד? בדף הפייסבוק יכולים בעלי בתים לפרסם דירות להשכרה עם מחירים ולקבל פידבק מציבור הסטודנטים כגון "מחיר טוב", "כל הכבוד" או "אחלה דירה". דירות יקרות מדי לטעם הסטודנטים מקבלות את החותמת "אל"ף" (ראשי תיבות של "אני לא פראייר").
"זה עוזר להעביר את המסר שלנו", אומר אוהד מזרחי (24), סטודנט לתואר ראשון בניהול באוניברסיטת בן גוריון, תושב מבשרת ציון במקור. "אחת הסיבות שהמחירים עולים היא שאנשים מגיעים לפה בשנה ראשונה, ובעלי הדירות מעלים את המחירים בצורה שרירותית בלי קשר לשווי הדירה. הם מגיעים לחוצים ולא מנוסים - ומאכילים אותם בכל מיני סיבות כגון 'הדירה קרובה לאוניברסיטה'".
לפי המחשבון בדף הפייסבוק, דירה משופצת בשכונה ג' או ד' (מרחק של פחות מ-5 דקות הליכה מהאוניברסיטה), בשטח של 50 מ"ר לאדם (המחשבון מחשב רק גודל של חדרים בשטחים של 50, 32 ו-20 מ"ר) כולל ריהוט מלא, עם חצר או מרפסת פרטית גדולה, אמורה לעלות לכם בין 1,660-1,730 שקל בחודש. כמובן שהמחירים הם רק המלצה. לעומת זאת, דירה בשכונה ד' או ג' במצב מוזנח עם 4 שותפים, במרחק של 10-15 דקות הליכה מהאוניברסיטה, עם ריהוט חלקי ובגודל של 35 מ"ר לאדם, אמורה לעלות לכם בין 840-910 שקל בחודש.
דף פייסבוק נוסף שעוסק בנושא השכירות בבאר שבע דווקא מנסה להתבדח על המצב. בדף שנקרא "שוכרים דבילי" מתבדחים מקימי הדף "על חשבון הסטודנטים שחושבים שזה סביר לשלם מחיר מופקע על דירת חדר קטנה ומוזנחת עם גג דולף". שם מציעים להשכרה "את הבית של יעל - בית שקט שקט בלב באר שבע בין שני שיחים. מרווח מאוד למרות שנראה קטנצ'יק מבחוץ". "לאט-לאט נגיע לרמת הדביליות של תל-אביב", כתב אחד החברים בדף.
אבל לדברי שירי עומר (23), סטודנטית לפסיכולוגיה באוניברסיטת בן גוריון וחברה בקבוצה שמפעילה את דף הפייסבוק המיועד להוזיל את מחירי השכירות בעיר, "כבר רואים בשטח את התוצאות. לפחות פעם ביום אני רואה דירות שהמחירים שהוצגו עבורן יורדים. הרבה אנשים פונים אליי ומתייעצים - הם מבינים מה רמת המחירים אמורה להיות, ואנחנו מאוד מנסים שלא להיות כמו תל-אביב".