שתף קטע נבחר

 

סיור באתר שחולל: "מישהו חיפש פרובוקציה"

מטיילים רבים ששהו באזור הצפון באו לראות מקרוב את אתר ההנצחה לחללי אסון המסוקים, שחולל בידי כמה ילדים וצעירים. גם קרובים של הנספים הגיעו לאתר: "תחושת החילול והזלזול היא ענקית", אמרה ברברה הופמן, שאיבדה באסון את אחיה אלחנדרו ז"ל. המשטרה פתחה בחקירה

"אני לא מבין איך אנשים מסוגלים לעשות דבר כזה, יש מספיק חופים בארץ, אז למה לבוא לאנדרטה ולהתרחץ?" אתר ההנצחה לחללי אסון המסוקים סמוך למושב שאר ישוב, שחולל בידי כמה ילדים וצעירים, הפך אתמול (יום ד') למוקד עלייה לרגל של מטיילים שביקשו לראות מקרוב איך אנדרטה הפכה לבריכה ציבורית. המבקרים סיירו סביב מיצג המים שבו רחצו הילדים והצעירים, ודנו ביניהם אם מדובר בפרובוקציה או במעשה בלתי מכוון. במקביל, משטרת קריית שמונה פתחה בחקירה ובוחנת היבטים פליליים.

 

עוד בערוץ החדשות של ynet:

בית שמש: אוטובוסים נרגמו בגלל הדרת נשים

דגל פלסטין בכנסת: "אבו מאזן רוצה שלום"

 

"לא מאשים את הילדים אלא את ההורים". אתר ההנצחה, אתמול (צילום: אביהו שפירא) (צילום: אביהו שפירא)
"לא מאשים את הילדים אלא את ההורים". אתר ההנצחה, אתמול(צילום: אביהו שפירא)

 

אשר ועקנין מרמת גן אמר כי "לפעמים דברים כאלה קורים מחוסר ידיעה. טיילנו באזור והגענו לכאן כי הבת שלי ראתה את זה בחדשות וביקשה שנבוא". צביקה מרדכי מיקנעם הגיב בחריפות:

"הם ידעו שזאת אנדרטה, בבריכה יש שילוט. אני לא מאשים את הילדים אלא את ההורים שלהם".

 

שלומית שלמה, האדריכלית שתכננה את אתר ההנצחה, משוכנעת שמדובר בפרובוקציה. לדבריה, "אין שום סיכוי שהם לא ידעו שזה אתר הנצחה. אני לא באמת חושבת שמישהו חשב שזאת בריכת שכשוך, מישהו רצה לעשות פרובוקציה. מי שרוצה למצוא אתרי שכשוך לא הולך לאתרי הנצחה. אפשר לתאר מה היה קורה אם מישהו היה עושה מנגל מול בית כנסת או ליד איזה קבר מלפני 3,000 שנה".

 

"אפשר לתאר מה היה קורה אם מישהו היה עושה מנגל מול בית כנסת" (צילום: אביהו שפירא) (צילום: אביהו שפירא)
"אפשר לתאר מה היה קורה אם מישהו היה עושה מנגל מול בית כנסת"(צילום: אביהו שפירא)

 

אל המקום הגיע גם רוברטו הופמן, ששכל באסון את בנו, סמל-ראשון אלחנדרו הופמן ז"ל. גם הוא נשמע נרגז. "זה זעזע גם את אשתי ואת הבת שלי. אני מכבד כל בן אדם וגם כל אחד שהוא חושב שהוא כזה. בן אדם שלא יודע לכבד את המתים, לא יודע לכבד גם את החיים", אמר הופמן. "להבדיל מאנדרטאות עם שער, אנחנו לא עשינו את זה בכוונה. אני מעדיף שלא יהיה שומר שימנע מאנשים להיכנס".

 

ברברה, אחותו של אלחנדרו, שמתגוררת במושב שאר ישוב, הביעה אף היא זעזוע מהמעשה. "הבורות בלתי נסבלת, אני רוצה להאמין שאלו מקרים בודדים. תחושת החילול והזלזול היא ענקית. זה אמנם לא ונדליזם ולא שברו כלום, אבל מה שעשו שם הופך לי את הקיבה. לגדר את המקום יהיה כמו ניסיון לשים לעצמנו רגל".

 

"הבורות בלתי נסבלת". ההנצחה לאלחנדרו הופמן ז"ל (צילום: אביהו שפירא) (צילום: אביהו שפירא)
"הבורות בלתי נסבלת". ההנצחה לאלחנדרו הופמן ז"ל(צילום: אביהו שפירא)

 

על התחזוקה באתר אחראית "עמותת 73", שבה חברים המשפחות השכולות, אגף ההנצחה של משרד הביטחון, תורמים אזרחיים והמועצה האזורית גליל עליון. גיורא זלץ, ראש מועצת גליל עליון, אמר כי "נוכח המקרה הנחיתי את אנשי המקצוע לבדוק אם מדובר בתופעה שחוזרת על עצמה וכיצד ניתן להתמודד עם זה ברמת הפיקוח ומתן קנסות".

 

משרד הביטחון פרסם גינוי חריף. בהודעה נאמר כי "המשרד מביע שאט נפש וזעזוע מהמקרה. אגף משפחות והנצחה במשרד הביטחון, האמון על הקשר עם המשפחות השכולות בכל ימות השנה, מצפה מכלל אזרחי מדינת ישראל לכבד את אתרי ההנצחה ואת זכרם של הנופלים, ומדגיש כי חילול אתרי הנצחה מהווה עבירה על החוק". יו"ר ארגון "יד לבנים" אלי בן שם, שאיבד באסון את בנו קובי בן שם ז"ל, הגיש תלונה במשטרה, שפתחה כאמור בחקירה.

 

"זה ונדליזם רוחני". חילול האנדרטה (צילום: עידו בן פורת, ערוץ 7) (צילום: עידו בן פורת, ערוץ 7)
"זה ונדליזם רוחני". חילול האנדרטה(צילום: עידו בן פורת, ערוץ 7)

 

ההודעה באתר מפורשת: "עזרו לשמור על כבוד האתר" (צילום: אביהו שפירא) (צילום: אביהו שפירא)
ההודעה באתר מפורשת: "עזרו לשמור על כבוד האתר"(צילום: אביהו שפירא)

 

חיים שרעבי, אביו של סמל-ראשון גיל (גילי) שרעבי ז"ל, אמר: "אני בהלם, זה ממש מגעיל אותי הדבר הזה. זו פעם ראשונה במהלך 13 השנים שהאתר קיים שקורה דבר כזה. היה פעם מקרה של ונדליזם, אבל האירוע הזה הוא לא פחות גרוע, זה ונדליזם רוחני".

 

שרעבי אמר עוד כי "יש יתרונות בכך שהמקום פתוח ונגיש לכולם.

לפעמים חברים ובני משפחה שעוברים במקום שולחים לי תמונות מהאנדרטה וזה מחמם לי את הלב. יחד עם זאת, חייבים לעשות משהו בימי החופש הגדול. אני אדאג שיהיה מישהו מטעמנו שישמור שמקרים כאלו לא יחזרו שוב. זה ממש לפתוח את הפצעים למשפחות השכולות".

 

אסון המסוקים אירע ב-4 בפברואר 1997 והוא נחשב לאחת מהתאונות הקטלניות ביותר שידע צה"ל בתולדותיו. באסון נספו 73 חיילים וקצינים לאחר ששני מסוקי "יסעור" שנשאו חיילים רבים אל מוצבי צה"ל ברצועת הביטחון בדרום לבנון התנגשו והתרסקו.

 

בהכנת הכתבה השתתפו גלעד מורג, יואב זיתון ואיתי בלומנטל


פורסם לראשונה 31/07/2013 22:59

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אביהו שפירא
מוקד עלייה לרגל. אתר ההנצחה, אתמול
צילום: אביהו שפירא
מומלצים