כפ"ס: הוזעק ללכוד צפע ומצא קוברת צעצוע
משפחה מכפר סבא הבחינה בנחש גדול במדשאה בגינה בסמוך לבניין מגוריה ודיווחה למוקד העירוני על נחש שמסרב לזוז מהמקום. ארבל לוי, ביולוג ולוכד נחשים הגיע למקום והופתע לגלות נחש קוברה ירוק שחושף שיניים, אבל עשוי מגומי. "הראיתי להם שזהו צעצוע לא מזיק והם נרגעו", הוא אומר. לקוברה שלום
זה התחיל בבהלה והסתיים בחיוך. אתמול בשעות אחר הצהריים, קיבל ארבל לוי, ביולוג המתמחה בזוחלים ולוכד נחשים לפרנסתו, קריאה מהמוקד העירוני בכפר סבא על משפחה שהתלוננה על נחש גדול השוהה בחצר בניין מגוריה.
לוי, לוכד נחשים מטעם העירייה יצא לזירה. "המידע הראשוני שהגיע מהמשפחה היה שישנו נחש גדול בחצר, שלא זז ונשאר במקום. כשאני שומע דבר שכזה, זו תכונה אופיינית לצפע מצוי", מסביר לוי ל-ynet.
"הצפע הרבה יותר איטי וכבד במהלך התזוזה שלו על הקרקע, הוא נינוח בהשוואה לנחשים אחרים ולא ארסיים, כי הוא מצוייד בנשק. ציפיתי לפגוש צפע ואולי נחש מת שציפור הביאה למדשאה, גם זה קורה".
באחד הרחובות המרכזיים בעיר, בשטח גינה קהילתית סמוך לבנייני מגורים, המתינה ללוי קבוצת דיירים וסקרנים שהתגודדו לקראת בואו.
"אני תמיד מנחה את האנשים שקוראים לי ללכוד נחש לא להתקרב אליו או להתעסק איתו, אלא לשמור על מרחק ואם אפשר לתצפת עליו ממרחק בטוח, זה גם עוזר", הוא מוסיף. "הפחד שלי הוא שעד אגיע, אנשים ינסו להיות גיבורים ויוכשו במהלך נסיון לתפוס או להרוג את הנחש ואז שני הצדדים ייפגעו".
כשהגיע ארבל לגינה, הוא הבחין כבר מרחוק בנחש על המדשאה. "האנשים עמדו במרחק של כארבעה חמישה מטר ממנו, פחדו להתקרב אליו. לפי הצורה בה שכב על הדשא כבר התחלתי לחשוד שזה לא נחש אמיתי בכלל ולבטח שלא צפע או נחש ארסי אחר", הוא מגלה. "זו היתה קוברה מגומי, בצבע ירוק עם פה פעור החושף שיניים. בזווית מסויימת, אם לא מכירים סוגי נחשים, זה יכול להבהיל, במיוחד אחרי ההמולה התקשורתית בנושא בשבועות האחרונים".
הקוברה פונתה בהצלחה מהדשא
לוי פנה לאב המשפחה ותהה אם זהו אכן הנחש שבעקבותיו פנו למוקד העירוני. "לרגע חשבתי שנפלתי בפח ואני צריך למצוא נחש אחר. כשהוא השיב לי בחיוב, הרמתי את הקוברה מהדשא, הראיתי להם שזהו צעצוע לא מזיק והם נרגעו", הוא מציין. "לנחשים נוצר דימוי שלילי במהלך ההסטוריה האנושית. במערכת האקולוגית שלנו יש להם חשיבות רבה כטורפי מכרסמים, אבל עדיין אנחנו לא יודעים עליהם הרבה".
מעבר לעבודתו, לוי פועל מזה שנים רבות לחינוך לשמירת טבע. לפני מספר חודשים הקים עמוד מיוחד בפייסבוק בנושא "שמירת טבע בישראל" בו הוא מפרסם כתבות, מחקרים, תמונות על בעלי חיים בארץ ומהעולם. אחת היוזמות שלו היא להכיר לציבור הרחב מינים בסכנת הכחדה בישראל. באמצעות כרזות המכילות שלושה מינים המופיעים ברשימה האדומה של מיני בעלי חיים בסכנת הכחדה בישראל. הוא מנסה לשפוך אור על מצבם בטבע. "יש מינים שסכנת ההכחדה שלהם אצלנו לא פחותה מדוב הקוטב או הקרנפים באפריקה", הוא אומר.
לדבריו, מצב הזוחלים בישראל נמצא בירידה מתמדת. "יש לנו מיני זוחלים בסכנת הכחדה חמורה ובדרגות אחרות של הכחדה בטבע. אני מנסה לקרב את האנשים ולקלף מהם את הפחדים שלהם מהנחשים. בעלי חיים כמו נחשים, עטלפים וכרישים סובלים מדימוי שלילי והעובדה שהם לא חמודים או לטיפים מספיק, לא אומרת שלא צריך להגן עליהם. המגוון הביולוגי שלנו הוא כמו ספרייה גדולה ולצערי, אנחנו הולכים ושורפים אותה לפני שקראנו בכלל מה כתוב על כריכות הספרים".
את נחש הקוברה לוי לא שיחרר בחזרה לטבע, כפי שנהוג לעשות עם צפעים וזוחלים אחרים שנלכדים. "לכדתי כבר עשרות נחשים העונה וזה אחד המקרים המיוחדים והמשעשעים שקרו לי עד כה", הוא מסכם.