חנין: "חותרים לטרנספר פוליטי של ערבים"
בזה אחר זה עלו לבמה הח"כים שמחו על העלאת אחוז החסימה, ושתקו. "אנחנו במדרון חלקלק לעבר דיקטטורה. ככה זה מתחיל", הזהירה גלאון, וחנין הוסיף: "הכתם שמובילים יש עתיד ידבק בהם לנצח". ליברמן מתעקש: "נמשיך להילחם נגד אלו שמבזים את כנסת ישראל"
חברי הכנסת שמחו נגד חוק המשילות שעבר בקריאה ראשונה בכנסת, אמנם הפסידו בקרב אתמול (יום ד'), אולם הם מזהירים - במלחמה יפסיד בסופו של דבר הציבור עצמו. "אני מבטיח לכם: אם יהיה דומם כאן, יהיה רועש מאוד במקום אחר", התריע ח"כ מוחמד ברכה, שהיה הראשון שהביע מחאתו בצורה יוצאת הדופן ושתק מעל במת הכנסת. "אנחנו בכלל עושים לכם טובה שאנחנו יושבים כאן, אתם חושבים שלנאום מעל הדוכן תחת התמונה של הרצל זה תענוג גדול בשבילנו?", הוסיף ברכה.
הסעיף שעורר את זעמם של הח"כים מהאופוזיציה הוא העלאת אחוז החסימה מ-2% ל-4%, דבר שיפגע בעיקר במפלגות הערביות. בהמשך הלילה אישרה הכנסת בקריאה ראשונה הצעת חוק ממשלתית והצעת חוק פרטית לעריכת משאל עם. 66 חברי כנסת הצביעו בעד, 45 התנגדו ולא היו נמנעים.
בהצבעה על חלקו הראשון של חוק המשילות, המתייחס להגבלת מספר השרים בממשלה ל-19 ולצמצום היכולת להגיש אי אמון בממשלה, הצביעו 63 בעד, 46 התנגדו ושניים נמנעו. חלקו השני של החוק עבר בתמיכת 64 ח"כים, 49 התנגדו ואחד נמנע. יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין נמנע בשתי ההצבעות, אולם בראשונה הצטרפה אליו גם ח"כ עדי קול מיש עתיד - והיא ננזפה על כך והושעתה מוועדות הכנסת על-ידי הסיעה. מלבד אדלשטיין, עוד חבר כנסת מהליכוד לא הצביע עם חברי סיעתו - ראובן ריבלין, שהצביע נגד.
מחאת הח"כים התמקדה בסעיף שהציע להעלות את אחוז החסימה ל-4%. ח"כ דב חנין, שגם שתק לאות הזדהות, אמר על חוק המשילות: "זו פעולה שתירשם בהיסטוריה, איש לא יוכל להתנקות מאחריות". לטענתו, "בישראל אין בעיה אמיתית של משילות. הבעיה האמיתית היא בעיה הפוכה - של השתתפות. שיעור המשתתפים בבחירות בישראל הולך ומצטמצם. אנשים מתנתקים מהפוליטיקה ומהמערכת הפוליטית וכדי להתמודד עם הבעיה הזו צריך להסיר חסמי כניסה ולא להגביה אותם עוד יותר".
חנין הוסיף כי "מטרתו הפוליטית של ליברמן ברורה, הוא חותר לטרנספר פוליטי של הערבים החוצה מהמגרש הפוליטי הישראלי. עצוב שהוא מצליח לקדם את המטרה הזו באמצעות מפלגה שמטעה את הציבור לחשוב שהיא מפלגת מרכז". הח"כ מחד"ש פנה לחברי יש עתיד ואמר: "הפעולה שלכם תירשם בהיסטוריה. לא תוכלו להינקות מאחריות. הכתם הזה שאתם מובילים היום ידבק בכם לנצח".
מבין חברי הכנסת שעלו לבמה ושתקו, הגדילה לעשות יו"ר מרצ, ח"כ זהבה גלאון, שהתייפחה על דוכן הנואמים. גלאון אמרה ל-ynet: "אנחנו במדרון חלקלק לעבר דיקטטורה. ככה זה מתחיל". גלאון הסבירה כי שתיקתה נועדה להפגין סולידריות עם המפלגות הערביות, שייפגעו מהעלאת אחוז החסימה. "נגמרו לנו המילים על המפלגות המונרכיות שרוצות לסתום את הפה לקבוצות מיעוט", אמרה. "זו לא הצעה שמבקשת לחזק את המשילות - זו הצעה שמחזקת את הגזענות".
ליברמן: הצלנו את הדמוקרטיה הישראלית
ח"כ אחמד טיבי, שהסתובב על דוכן הנואמים והפנה את גבו לחברי הכנסת בזמן השתיקה, ציין כי מדובר בשתיקה רועמת. "זה יום שחור לכנסת ולדמוקרטיה", אמר. "הצעתי את השתיקה הרועמת כדי להמחיש עד כמה הצעת החוק הזו כואבת לנו. זו הצעה שנועדה להרחיק ערבים מהכנסת ולהשאירה 'כנסת נטולת ערבים'. יש עתיד מכוונים נגד חרדים וישראל ביתנו נגד ערבים. דמוקרטיה ללא ערבים היא דמוקרטיה נכה, דמוקרטיה ליהודים בלבד".
מנגד, מי שבירך על אישור הצעת החוק בקריאה ראשונה הוא יו"ר ישראל ביתנו, ח"כ אביגדור ליברמן, שאמר כי "חוק המשילות" הוא החוק שמציל את הדמוקרטיה הישראלית. "החוק שעבר היום בכנסת בקריאה ראשונה הוא צעד נוסף בחיזוקה של מדינת ישראל כמדינה דמוקרטית נורמלית, שבה הממשלה שהעם בחר
תוכל באמת למשול לטובת האזרחים", אמר ליברמן. "העם מאס בכנסת מפוצלת ומפולגת של רסיסי מפלגות ובממשלות מנופחות שבאות לספק ג'ובים לשרים מיותרים כדי לשרוד".
הוא הוסיף כי "החוק של ישראל ביתנו יביא ליציבות שלטונית ולממשלות יעילות, שיוכלו למלא את תפקידן בתכנון לטווח ארוך ובעבודה של הממשל למען האזרחים". ליברמן הבטיח: "אנחנו נמשיך ונילחם להצלתה של הדמוקרטיה הישראלית מידי אלה שפעם אחר פעם מבזים את כנסת ישראל ושאינם מתעניינים בעתידה של מדינת ישראל".
בהמשך הלילה, לפני אישור הצעת החוק הממשלתית וההצעה הפרטית לעריכת משאל עם, אמר יו"ר הבית היהודי נפתלי בנט: "הלילה אנחנו עושים היסטוריה, עם ישראל
משחר לידתו רווי פיצולים, אפילו במרד גטו ורשה יהודים ידעו להתפצל". בנט הוסיף: "אני לא יודע אם החוק הזה טוב לתהליך המדיני או רע. אני אומר לכם מה זה עושה - בתסריט הנורא מכול לא יהיה מצב שעל חודו של 'מיצובישי' או שוחד פוליטי יחלקו את הארץ שלנו".
כמה דקות לפני האישור בקריאה ראשונה קרא ח"כ ג'מאל זחאלקה (בל"ד) לעברו של השר יובל שטייניץ: "אתה אויב השלום, היינו פה לפניך ונהיה פה אחריך". לאחר מכן ביקש ראש הממשלה בנימין נתניהו את זכות הדיבור וענה: "שמעתי את אמירתו של ח"כ זחאלקה. החלק הראשון לא נכון, והשני לא יהיה". נתניהו זכה למחיאות כפיים, וזחאלקה השיב לנתניהו: "התכוונתי שנהיה פה אחרי הגזענות".