רוצה ללדת תינוק בריא? הוויטמינים שמומלץ לך לקחת
מה כדאי לאכול במהלך ההריון, אילו תוספים מומלץ לקחת, וגם שאלת השאלות: כמה באמת צריך להעלות במשקל. איגוד הרופאים הגינקולוגים מפרסם לראשונה המלצות תזונה לנשים הרות
חשבת שכדי ללדת ילד בריא מספיק לאכול שלוש ארוחות ביום ולהימנע מאלכוהול ומדגים נאים? ידעת שצריך לקחת חומצה פולית אבל לא ידעת למה וכמה? בדיוק בשבילך - ובשביל כל הנשים ההרות - החליט איגוד הרופאים הגינקולוגים לעשות סדר בבלגן ולפרסם מסמך המלצות מקיף ומפורט לתזונה בהריון.
כבר ביקרת בערוץ הריון ולידה שלנו?
עוד על תזונה בהריון :
בננה נגד עייפות: 15 מזונות על להריון קל
10 מזונות שחשוב לאכול בהריון - בשביל התינוק
תזונה בהריון: מה שמותר לאכול, ובעיקר - מה שאסור
לתזונת האם במהלך ההריון יש השפעה על בריאותה ועל בריאות העובר בטווח הקצר ובטווח הארוך. הנושא הראשון שיש לשים אליו לב הוא המשקל התקין של האם ההרה, שכן הוא מפחית את הסיכון לסיבוכים בהריון כמו יתר לחץ דם, סוכרת ולידה מוקדמת. על פי המלצת הגינקולוגים, נשים בעלות משקל גוף תקין, הנושאות עובר יחיד, צריכות להעלות במהלך ההריון 16-11.5 ק"ג. נשים בתת־משקל צריכות להעלות 18-12.5 ק"ג, ונשים בעלות משקל עודף 11.5-7 ק"ג. נשים שמנות BMI) מעל (30 צריכות להעלות 9-5 ק"ג בלבד.
באשר לתזונה, הגינקולוגים ממליצים לנשים הרות ליטול מולטי ויטמין ולהקפיד על מינון יומי של סידן, ויטמין ,D אומגה ,3 חומצה פולית וברזל.
מולטי ויטמין: מומלץ על ידי רוב ארגוני הבריאות, בעיקר לנשים הנמצאות בסיכון מוגבר לסיבוכים בהריון, כמו נשים מעשנות, צמחוניות, שהרו בגיל מבוגר או שנושאות ברחמן כמה עוברים.
סידן: על פי ההמלצה, כדי להבטיח התפתחות תקינה של שלד העובר על האם ההרה לצרוך 1,000 מ"ג ביום.
ויטמין :D יש לו תפקיד חשוב בספיגת הסידן ובבניית שלד העובר והשיניים שלו. המקור לוויטמין D הוא קרני השמש, ואף שישראל היא מדינה רווית שמש, חלק ניכר מהאוכלוסייה סובל ממחסור בוויטמין.
"אין הגדרות ברורות לגבי הרמות התקינות של ויטמין D בהריון ולגבי הגבול התחתון שמתחתיו עלולים להיות סיבוכים בהריון," אומרים הגינקולוגים. על פי המלצתם, יש לבדוק את רמות הוויטמין אצל נשים צמחוניות, כהות עור או כאלה שנחשפות מעט מאוד לשמש, סובלות מהפרעת ספיגה או מתת־פעילות של בלוטת התריס - ובמקרה של מחסור יש ליטול תוספת של הוויטמין במינון של 2,000-1,000 יחידות ביום.
אומגה :3 מחקרים מצאו קשר בין מחסור בחומצת השומן אומגה 3 לפגיעה בהתפתחות הנוירולוגית והקוגניטיבית של היילוד ולעלייה בסיכון לתחלואה של האם והעובר. אומגה 3 נמצאת בדגי ים, ועל כן ההמלצה היא לצרוך לפחות שתי מנות דג בשבוע במהלך ההריון. מאחר שרוב הנשים לא מגיעות לרמות המומלצות 200)־300 מ"ג) בתזונה בלבד, מומלץ ליטול תוסף תזונה הכולל אומגה .3
חומצה פולית: חומצה פולית היא ויטמין מקבוצה B החיוני לבנייה תקינה של החומר הגנטי של העובר. ההמלצה לכלל הנשים היא ליטול חומצה פולית לפני ההריון ובמהלכו במינון של 0.4 מ"ג ביום, ובמינון גבוה יותר של 5-4 מ"ג ביום במקרה של נשים שמנות, שסובלות מסוכרת, שילדו בעבר תינוק עם מום במערכת העצבים, או שהיה במשפחה מום כזה.
ברזל: מחסור בברזל בזמן ההריון עלול לגרום לסיבוכים כמו לידה מוקדמת והאטה בצמיחת העובר ברחם. ברזל נמצא בכבד עוף, בבשר הודו ובמזונות נוספים, אך מאחר שמרבית הנשים לא מצליחות לקבל את הכמות המומלצת מתזונה בלבד, הרופאים ממליצים ליטול תוסף ברזל במינון של 30 מ"ג ביום, או יותר במקרה של מחסור.
את תוסף הברזל מומלץ ליטול עם כוס מים מלאה, שעה לפני או שעה אחרי צריכת מוצרי חלב, קפאין או ביצים. כמו כן מומלץ לשתות במקביל מיץ הדרים כדי להגביר את ספיגת הברזל בגוף.