מהי התזונה שתעזור לילדים ללמוד טוב יותר?
למרות השפע התזונתי שקיים, ילדים לא מקבלים את כל אבות המזון שהם זקוקים להם לצורך התפתחות בריאה. איך ויטמינים יכולים לעזור להתמודד עם החוסרים, ולתרום להתפתחות פיזית וקוגניטיבית כאחד, ולמה חשוב לא לפספס ארוחה משפחתית קבועה בכל יום?
חזרה ללימודים ותחילת השנה החדשה היא הזדמנות נפלאה להתחלות חדשות. אחד הנושאים שכדאי להתחיל איתם את השנה ברגל ימין הוא תזונת הילדים. מחקרים רבים הצביעו על הקשר ההדוק בין תזונה בריאה לבין תהליכי גדילה והתפתחות של הילדים, הן ברמה הפיזית והן ברמת ההתפתחות הקוגניטיבית.
את אפליקציית הבריאות לסמארטפון כבר הורדת? הורידו לאייפון או לאנדרואיד
אולם למרות הכוונות הטובות של כולנו להעניק לילדים תזונה מאוזנת ובריאה, סקרי תזונה לאומיים שנערכו על ידי משרד הבריאות בשנים האחרונות, מצאו כי רוב המבוגרים והילדים לא מקבלים מהמזון שהם צורכים את כמות הוויטמינים והמינרלים היומית שהם זקוקים לה. שירלי קטרון, רוקחת סופר-פארם ודיאטנית קלינית, אומרת כי זו הסיבה שחשוב מאוד להשלים את החסר באמצעות נטילת תוספי תזונה.
עוד כתבות בריאות בערוץ פארם נט
בעיות עיכול ואלרגיות: מתי פרוביוטיקה תעזור
אנמיה: לזהות ולמנוע מחסור בברזל כבר בגיל צעיר פטריות בציפורניים: איך למנוע ומה הטיפול שיעלים
הקשר בין תזונה להישגים בלימודים
מחקרים רבים הצביעו על הקשר ההדוק בין מזון בריא על תהליכי חשיבה וריכוז. אחד המחקרים הידועים נערך בבריטניה בשנת 2003 על תאומים זהים בני חמש, כריסטופר ומייקל פארקר, שקיבלו תזונה שונה למשך שבועיים.
כריסטופר המשיך בתפריט הרגיל שלו שכלל את מגוון המזונות שאכל בעבר כגון: צ'יפס, סוכריות, חטיפים, ממתקים, משקאות קלים ואת המזון שניתן לו בבית הספר (מזון מעובד). מייקל לעומתו, לא קיבל כלל שוקולד, ממתקים, גלידות, משקאות ממותקים, חטיפים שונים או קפאין לסוגיו. הממתקים שהרשו לו לאכול היו ללא צבעי מאכל וחומרי שימור, פירות אגוזים, בננה-צ'יפס ויוגורטים. הוא שתה לימונדה טבעית ממותקת בדבש.
לאחר שבועיים נצפה שינוי מהותי בהתנהגות של מייקל. הוא הפך להיות מרוכז יותר, ובמבדקי IQ שנערכו לשניים, הוא הצליח יותר מאחיו. בעקבות התוצאות הורחב הניסוי לבית הספר שבו למדו התאומים ו-39 חומרים שונים המוספים למזון דרך קבע הוצאו מארוחות בית הספר.
לאחר שבועיים של השינוי התזונתי הזה, 57% מההורים דיווחו על שיפור בהתנהגות הילדים. 56% מההורים דיווחו כי ילדיהם ישנים טוב יותר וכי הם רואים ושיתוף פעולה גדול יותר מצד הילדים.
איך החוסרים משפיעים על הבריאות?
מחקר נוסף בדק הימצאות של חומצת אומגה 3 בדם, בקרב ילדים בגילאי בית-ספר בבריטניה, ומצא כי הם היו נמוכים משמעותית מהריכוזים המומלצים לבריאות טובה של מערכת הלב וכלי הדם. החוקרים בחנו את רמות חומצות השומן באמצעות דגימות דם מלא מהאצבע. הורים ומורים דירגו את תסמיני הפרעת קשב, ריכוז והיפראקטיביות.
החוקרים מצאו עוד כי רמות נמוכות של חומצות שומן אומגה-שלוש, בפרט DHA Docosahexaenoic Acid קשורות לתוצאות פחות טובות במבחנים להערכת הקריאה וזיכרון, כמו גם תסמינים רבים יותר של הפרעת קשב, ריכוז והיפראקטיביות בילדים.
המחקר הראה כי תוספי DHA במינון של 600 מ"ג ליום למשך 16 שבועות הביאו לשיפור יכולות הקריאה וההתנהגות בילדים עם הציונים הנמוכים ביותר להערכת יכולות הקריאה.
קטרון מוסיפה ואומרת, כי למרות שהמחקרים אינם חד משמעיים, תוספת של אומגה 3 בהחלט ידועה כמוסיפה לריכוז. "אולם מדובר בהשפעה מצטברת, כך שאם קיים שינוי הוא לוקח זמן". לדבריה, אין ספק שהדבר הטוב ביותר הוא תזונה שמכילה אומגה 3 כמו דגי ים, בשר, שמן פשתן או זרעי פשתן טחונים, עלים ירוקים כמו תרד, ואגוזי מלך וברזיל.
אולם היות שהילדים לא תמיד רוצים לאכול את כל הדברים כדאי להיעזר בתוספי תזונה. כמו למשל, מוצרים של יומי, אלספה, סופהרב, לייף, אלטמן, אומגה 3 ג'וניור. כל אלה מותאמים במיוחד לילדים וניתן להשיג אותם כסירופ או כ"חטיפים" בצורת דגיגונים למשל.
קטרון מסבירה כי חשוב מאוד, לשים לב גם לחוסרים בברזל. "קיימים תכשירים רבים המיועדים למניעה וטיפול באנמיה בדרגות חומרה שונות, דוגמת פריפל 3 סירופ – למניעה וטיפול באנמיה לילדים ומבוגרים, טיפטיפות פריפל 3 המיועדות למניעה וטיפול במיוחד לתינוקות מגיל לידה. קיימים גם תוספים כמו אקטיפרין, פולקס וכמובן תוספים טבעיים כמו: איזי איירון של לייף, וברזל עדין של סולגאר.
הכללים שיעזרו להישאר בריאים
קטרון מסבירה כי לפני הכל חשוב לתת לילדים, בדיוק כמו למבוגרים, תזונה מאוזנת ובריאה שתכלול תפריט מגוון הכולל חלבונים, פחמימות, שומנים. בנוסף מומלץ מאוד שתזונת הילד תכלול דגנים (רצוי דגנים מלאים או מוצרי קמח מלא), ירקות (טריים או מבושלים), מגוון פירות, מוצרי חלב, ביצים, דגים, עוף או בשר בקר רזה ושומנים מן הצומח. היא מציעה כמה כללים שיוכלו לעזור לילדים וגם להורים לפתוח את שנת הלימודים בשגרה בריאה.
אל תוותרו על ארוחת הבוקר. למרות הנטייה והמהירות בבוקר, רצוי מאוד שלא לוותר על הארוחה הזו, שכבר נקבע כי היא הכי חשובה במשך היום. חשוב מאוד שהיא תהיה מזינה ומתאימה לסדר היום של הילדים שלכם. רצוי שהיא תכלול מרכיב פחמימתי ומרכיב חלבוני. בנוסף, מומלץ גם לצייד את הילדים בארוחת עשר בריאה כמו למשל, כריך מלחם מלא או כפרי ופרי.
הקפידו על ארוחות מסודרות. למרות שקשה מאוד לשמור על דברים קבועים בתוך שגרת החיים המהירה, חשוב לשהמשפחה תיפגש לפחות לארוחה קבועה אחת לפחות במהלך היום. חשיבות הישיבה ביחד היא מעבר למפגש המשפחתי, ומחקרים מצביעים על כך שארוחות משפחתיות משותפות תורמות לבריאות בני המשפחה.
הקפידו על מגוון תזונתי. אוכל מגוון הוא המפתח לתזונה בריאה. "חשוב להציע מגוון עשיר של מאכלים לילדים. העושר התזונתי מאפשר להם לבחור, מה שיכול למנוע מצב של חוסר. פעמים רבות ילדים נוטים לאכול מאכלים קבועים, ואז עלולים להיווצר החוסרים. הצגת המגוון יכולה לעזור במניעה".
תוספים תזונתיים. בגלל העובדה שהתזונה, בריאה ככל שתהיה, לא מספיקה ויש צורך בתוספים תזונתיים לצורך התפתחות בריאה כמו למשל, מולטיויטמין של צנטרום, פילונים של לייף, יומי של אלטמן, מגהויט קיד, קנגביטיס לילדים ללא סוכר וזום של טבע.
הקפידו על שעות שינה סדירות. שינה סדירה תורמת מאוד להתפתחות ולבריאות של הילדים. מחקרים מצאו כי ילדים שלא ישנו מספיק סבלו מבעיות ריכוז והצליחו פחות במשימות הלימודיות.