אנמיה: לזהות ולמנוע מחסור בברזל כבר בגיל צעיר
המודעות לאנמיה ומחסור בברזל בקרב בני נוער וילדים נמוכה מאוד, כשבפועל מדובר בתופעה נפוצה למדי. מהם הסימנים שיכולים להצביע על המחסור בברזל ואיזה טיפול יכול להיות לסייע ?
האם אנחנו מודעים לרמת הברזל הבריאה לילדים ולבני נוער? כבר בגיל שנה מבוצעת ספירת דם לתינוק, כדי לוודא שהוא לא סובל מאנמיה או חשוד לחוסר בברזל. לעומת זאת, המודעות לרמת ההמוגלובין והברזל אצל ילדים ובני נוער נמוכה בהרבה.
את אפליקציית הבריאות לסמארטפון כבר הורדת? הורידו לאייפון או לאנדרואיד
בעבודות שנעשו ברחבי העולם ובקרב מתגייסים לצה"ל התגלה שבני נוער רבים סובלים מאנמיה או חוסר בברזל המתבטאים ברמות המוגלובין ובפריטין (אחד ממחסני הברזל) נמוכים. חשוב להדגיש, שגם אם ההמוגלובין תקין עדיין קיימת אפשרות של חוסר בברזל החיוני לרקמות אחרות ויתבטא בדרך כלל בירידה ברמת הפריטין שהוא אחד ממחסני הברזל.
עוד כתבות בריאות בערוץ פארם נט
בעיות עיכול ואלרגיות: מתי פרוביוטיקה תעזור?
קשקשים: כל הדרכים להימנע ולהיפטר מהם לתמיד
כאבים אחרי אימון גופני: למה זה קורה ואיך לטפל
החשיבות של ברזל לתפקוד הגוף
המוגלובין וברזל חשובים לתפקוד היומיומי של הגוף. הברזל הוא מרכיב חשוב בהמוגלובין - החלק בכדורית האדומה של הדם הנושא את החמצן לרקמות. הברזל מהווה גם חלק מאנזימים שונים המשפיעים על חילוף החומרים בגוף והוא מרכיב חשוב בבניית השריר. חוסר בברזל עלול לגרום להפרעה בגדילה, לקשיי ריכוז עם הפרעה בלימודים, עייפות, הפרעות שינה, ירידה בתנגודת הגוף למחלות זיהומיות, עילפון ועוד.
במהלך תהליך ההתבגרות, בשל הגדילה המואצת והגדלת מסת השריר שאחד ממרכיביו הוא ברזל ובשל עלייה בנפח הדם, הצורך בברזל עולה לעומת הילדות. אצל בנות הופעת מחזור הווסת הוא גורם נוסף לעלייה בצורך בברזל. כמות הברזל הנדרשת לגוף בתקופת ההתבגרות, במונחים של ברזל לכל ק"ג משקל גוף, מכפילה את עצמה. בהתחשב בעובדה שמשקל הגוף עולה גם כן למעשה כמות הברזל הנדרשת בתקופת ההתבגרות משלשת את עצמה ואף יותר.
שירלי קטרון, תזונאית קלינית ורוקחת סופר-פארם, מסבירה כי בני נוער שאינם אוכלים בצורה מסודרת ועל פי תפריט עשיר בברזל עלולים לפתח חוסר ברזל או אנמיה.
במחקרים בהם נבדקו יכולות הלמידה והזיכרון של בנות עם אנמיה נמצא שקבוצת הבנות שלא סבלה מאנמיה וקבוצת הבנות שסבלה מאנמיה וטופלה בברזל תפקדו טוב יותר במבחני זיכרון ויכולות למידה מבנות שסבלו מאנמיה ולא טופלו.
איך מתפתח מחסור בברזל?
גורמי סיכון לחוסר בברזל אצל בני נוער הם רבים. בין השאר: תזונה לקויה, כאמור אך גם השמנת יתר, מחזור וסת עם דימום קשה, אימונים לפיתוח שרירים במכוני כושר, דיאטה צמחונית ומחלות כרוניות כגון צליאק ודלקות מעי עלולים להחמיר את האנמיה.
מקור הברזל לצריכה היומית הוא המזון. בשר ובעקר בשר בקר עשיר בברזל. אמנם ברזל נמצא גם בירקות בעקר ירוקים אך הברזל שמקורו מהחי זמין יותר לגוף מברזל שמקורו בצמחים. מקור נוסף לברזל הם דגני הבוקר המועשרים בברזל.
קטרון מוסיפה כי ספיגת הברזל המגיע ממקור צמחי מוגברת על ידי ויטמין C ולכן נטילת ברזל עם מיצי הדר או טחינה למשל, יכולים לסייע בספיגת הברזל.
הטיפול המומלץ
לאור העובדה שבני נוער ומתבגרים רבים סובלים מחוסר בברזל, כדאי לפנות לרופא ולבקש בדיקת דם הכוללת המוגלובין ופריטין. ההמלצה נכונה במיוחד לבני נוער הסובלים מעייפות או בעיות רפואיות אחרות. זיהוי ירידה בהמוגלובין או ירידה בפריטין מצריכה טיפול בברזל כדי למנוע את התופעות שהוזכרו הקשורות לחוסר בברזל. מומלץ לקחת את תוסף המכיל ברזל למשך 2-3 חודשים.
במהלך נטילת התוסף רצוי לקחת את תכשיר הברזל בנפרד מהאוכל, מאחר שהאוכל עלול להפחית את ספיגת הברזל במעי. במידה שהתופעה חוזרת או אין שיפור תוך כדי טיפול בברזל יש לפנות לרופא המטפל ולערוך בירור במטרה לשלול מחלות העלולות לגרום לאנמיה וחסר בברזל כגון צליאק ותלסמיה.
קטרון מוסיפה כי חשוב מאוד לשים לב לתופעות הלוואי העלולות להתרחש בעיקר לאחר נטילת ברזל בתרופות. "שכן עלולות להיגרם תופעות כמו עצירות, כאבי בטן ולעתים רחוקות גם שלשול. אם סובלים מאחת מתופעות הלוואי הללו, ניתן להחליף לתוסף במקום תרופה, שכן כמות הבל בתוספים נמוכה יותר. בכל מקרה לפני השינוי מומלץ להתייעץ עם רופא".
תוספים המכילים ברזל: קיימים תכשירים רבים המיועדים למניעה וטיפול באנמיה בדרגות חומרה שונות, דוגמת פריפל 3 סירופ – למניעה וטיפול באנמיה לילדים ומבוגרים, טיפטיפות פריפל 3 המיועדות למניעה וטיפול במיוחד לתינוקות מגיל לידה. מנגנון הספיגה הייחודי מאפשר ליטול טיפטיפות פריפל 3 תוך כדי מתן מזון תינוקות או חלב, פריפול טבליות (גם סירופ למצתקשים בבליעה או טיפות) – למניעה וטיפול באנמיה. קטרון מוסיפה כי קיימים תוספים נוספים כמו אקטיפרין, פולקס וכמובן תוספים טבעיים כמו: איזי איירון של לייף, ברזל עדין של סולגאר ותוספים נוספים.
תזונה נכונה: לדברי קטרון, תזונה לא מסודרת, חד גונית ועמוסה בג'אנק פוד בהחלט יכולה להוות את אחד הגורמים המרכזיים לאנמיה אבל חשוב לציין שאנמיה עלולה להיגרם לא רק מחוסר ברזל אלא גם ממחסור בויטמין B12 ומחסור בחומצה פולית. זו הסיבה שחשוב לעשות בדיקות דם, כדי לוודא מהו המקור המדויק".
עצות התזונה שיעזרו לכם להתגבר
לאחר בדיקת המקור למחסור בברזל ונטילת התוספים המתאימים, קטרון מציעה כמה כללים שיעזרו להחזיר את הגוף לשגרה בריאה.
הקפידו על אכילה מסודרת. אכילה מסודרת במהותה, מביאה להקפדה על צריכה מאוזנת של כל מה שהגוף דורש וזקוק, בעיקר לבני נוער. חשוב גם בזמן החופש הגדול, כשהשגרה מופרת, להמשיך ולהקפיד על הארוחות כדי לא להגיע לתחילת שנת הלימודים עם חוסרים תזונתיים שעלולים להשפיע על יכולת הריכוז והזיכרון.
אל תשכחו לגוון את הארוחות. למרות שבני נוער וילדים נוטים שלא לאכול מאכלים שונים, נסו בכל זאת לגוון את מה שהם אוכלים, כמה שאפשר. הקפידו לשלב בארוחות בשר בקר, הודו, טחינה, שקדים, ירקות ירוקים, כדי להתגבר על המחסור בברזל.
ספיגה טובה יותר. ברזל המגיע ממקןר צמחי, נספג טוב יותר, כאמור בנוכחות ויטמין C, לכן כדאי לאכול הדרים, מיצי הדרים, עגבניות וכל מה שיכול לעזור לזספיגה טובה יותר.
שינה מסודרת. שעות שינה מסודרות מובילות לשגרה יומיומית של ארוחות, מה גם שהסובלים מהפרעות קשב וריכוז, זקוקים לשינה מספיקה כדי להתרכז.
הכותב הוא רופא ילדים ואנדוקרינולוג