צרפת: כוח קומנדו לכד אוליגרך קזחי מבוקש
מוכתר אבליאזוב היה בעבר שר בכיר בממשלה, אלא שמאז שפרש והצטרף לאופוזיציה נגד הרודן נזרבייב הוא נרדף על ידי הרשויות ונאשם במעילת ענק ב-5 מיליארד דולר. הוא מבוקש גם ברוסיה, בריטניה ואוקראינה
עוד חדשות בעולם :
יומני החטופות: עשור של מקרי אונס והרעבה
זוכה מרצח נער שחור ונעצר על מהירות. צפו
"מוגאבה בן ה-89 שוב נבחר לנשיא זימבבואה"
נחשף: בריטניה נערכה למלחמת עולם שלישית
אבליאזוב כיהן בעבר בתפקיד שר האנרגיה של קזחסטן ויו"ר הבנק BTA. מעצרו אתמול בא אחרי שגירוש רעייתו ובתו הקטנה מאיטליה לקזחסטן גרם לסערה פוליטית ברומא בחודש שעבר.
היום יופיע האוליגרך הקזחי בפני שופט צרפתי והוא נאשם בהונאה ובפשיעה מאורגנת. בחודש פברואר 2012 נעלמו עקבותיו של אבליאזוב זמן קצר לפני משפטו בבריטניה בגין ביזיון בית המשפט במהלך משפט הונאה פיננסי. לאחר שעזב את תפקידו בממשלת קזחסטן הפך אבליאזוב לאחד המבקרים הבולטים של הנשיא נזרבייב, ששולט במדינה עשירת האנרגיה עוד בטרם קרסה ברית המועצות.
סולאנג' לגרה, תובע צרפתי בבית משפט לערעורים בעיר אקס-אן-פרובנס, אמר לסוכנות הידיעות AP כי הכוחות המיוחדים הצרפתיים, מגובים במטוס ובכלי רכב משוריינים, פשטו אמש על דירה שכורה בעיר מואן סארטו ולכדו את אבליאזוב.
אוליגרך עם מיליציה פרטית
התובע הצרפתי סיפר כי הכוח המשטרתי השתמש בכוח משום שידע שלאבליאזוב יש "מיליציה פרטית" שמאבטחת אותו. לדבריו, שום כדור לא נורה במהלך מבצע לכידתו של האוליגרך הקזחי.
אבליאזוב מבוקש על ידי האינטרפול מאז 2009 והוא נעצר באשמה של "הונאה רחבת היקף בקבוצה מאורגנת" ויופיע בבית המשפט. כך על פי דברי התובע לגרה, שנפגש עם אבליאזוב כדי להסביר לו על הליך ההסגרה האפשרי לארצו.
בשנת 2001 הקים אבליאזוב מפלגה שדוגלת ברפורמות וזמן קצר לאחר מכן הוא נידון לשש שנות מאסר בגין ניצול לרעה של סמכותו כשר בממשלה. הנשיא נזרבייב חנן אותו והוא שוחרר מהכלא ב-2003 והבטיח להישאר מחוץ לפוליטיקה - הבטחה שהוא הפר כשהזרים כספים לאופוזיציה.
התובעים בקזחסטן תיארו את אבליאזוב כראש של קנוניה קיצונית ופלילית שמטרתה "לתפוס את השלטון על ידי הסתה למרי אזרחי ושנאה". התביעה בעיר אסטנה, בירת קזחסטן, מסרה כי האינטרפול עדכן את ממשלת קזחסטן על מעצרו של אבליאזוב, שבוצע לבקשת אוקראינה.
אבליאזוב מבוקש גם ברוסיה, שם הוא נאשם בהונאה שבה מעורבים בנק BTA וחברה רוסית. כמו כן, גם אוקראינה רוצה לשים את ידה עליו בגין מעילה לכאורה בכספים של הסניף המקומי של BTA.
בהודעה שפרסם בעמוד הפייסבוק שלו, אמר בנו של אבזיאלוב, מאדייר, כי הוא חושש לגורלו של אביו אם יוסגר בסופו של דבר לקזחסטן. "אנחנו מתחננים בפני הרשויות הצרפתיות לא למסור את אבינו לקזחסטן. הוא איש של כבוד שנלחם במשך כל חייו והקריב כל כך הרבה למען חופש ודמוקרטיה בקזחסטן", כתב בנו של אבליאזוב.
אבזיאלוב מבוקש בקזחסטן באשמה שהוציא מיליארדי דולרים מבנק BTA, שבסיסו נמצא בבירה העסקית של המדינה אלמטי. בשנה שעברה אישר בית משפט בבריטניה את עונש המאסר שנגזר על אבליאזוב, 22 חודשים, בגין ביזיון בית המשפט והפרה של צו להקפאת נכסים. כאמור, אבליאזוב מכחיש את האישומים נגדו וטוען שהם נובעים ממניעים פוליטיים.
קזחסטן אינה דיקטטורה במלוא מובן המילה, אולם גם אינה ידועה כמדינה המצטיינת בתחום זכויות האדם, והשלטון של נזרבייב נחשב קשוח למדי. בעבר שלח השלטון לכלא בלוגר שהעליב את נזרבייב, ובשנת 2011 - כנראה כדי להבטיח לעצמו כהונה נוספת כנשיא - הוחלט כי כל המועמדים לנשיאות ייאלצו לעבור מבחן בלשון הקזחית, אף שזו אינה השפה השולטת במדינה.