שתף קטע נבחר

 

אורוגוואי בדרכה ל"מריחואנה ממשלתית"

בית הנבחרים של אורוגוואי אישר תוכנית שתהפוך את המדינה לראשונה בעולם ליצור תעשיית מריחואנה חוקית ומפוקחת על ידי הממשלה. מחוץ לבניין הפגינו ועישנו: "רוצים להתנקות ולהפוך את המצב לנורמלי"

התוכנית חסרת התקדים של אורוגוואי להעמיד את הממשלה בלב תעשיית המריחואנה בדרכה להפוך למציאות. לאחר 13 שעות של דיון סוער בבית הנבחרים, עברה הלילה (יום ה') התוכנית ברוב קטן. בשלב הבא היא צפויה לעלות להצבעה בסנאט, אך שם היא צפויה לעבור בקלות יחסית. כך תהפוך אורוגוואי למדינה הראשונה בעולם ליצור שוק מריחואנה חוקי ומפוקח.

 

דו"ח האו"ם: "המאבק העולמי בסמים כשל, לנסות לגליזציה"

 

התקדמות התוכנית היא הצלחה לממשלתו של הנשיא חוסה מוחיקה ולמאמצו להציב אלטרנטיבות למלחמה העולמית בסמים. כל 50 חברי הקואליציה הצביעו בעד החקיקה, מתוך 96 נציגי הבית. בסנאט יש לקואליציה רוב גדול עוד יותר.

 

"מריחואנה חופשית". מפגינים מחוץ לקונגרס (צילום: EPA) (צילום: EPA)
"מריחואנה חופשית". מפגינים מחוץ לקונגרס(צילום: EPA)
 

הנשיא מוחיקה אמר כי מעולם לא השתמש במריחואנה אבל מאמין כי יש צורך בפיקוח מכיוון שאנשים רבים עושים זאת. אך מסקרים אחרונים במדינה עולה כי שני שלישים מהתושבים מתנגדים לתוכנית.

 

במסגרת התוכנית, הממשלה תעניק רישיונות למגדלים, מוכרים וצרכנים, ותקים מאגר חשאי כדי למנוע מאנשים לקנות יותר מ-40 גרמים בחודש. החזקת מריחואנה, גידולה או מכירתה ללא רישיון תוביל לעונשי מאסר. מחזיקי רישיון יוכלו לגדל עד שישה צמחים בביתם.

 

הממשלה תעודד "מועדוני מגדלים" כדי לשמור על אספקת מריחואנה מספקת, לדחוק סוחרים לא חוקיים ולמתוח קו בין משתמשים במריחואנה לבין משתמשי סמים שנחשבים קשים יותר. סגן ראש הקואליציה הסביר כי ניתן חברות פרטיות יגדלו מריחואנה בקנה מידה נרחב וניתן יהיה לרכוש אותה בבתי מרקחת.

 

בשנים האחרונות צברו תאוצה מאמצי הלגליזציה באמריקות, על רקע עלייה במספרי ההרוגים בפעולות צבאיות נגד הסחר בסמים המשתולל במכסיקו ובמרכז אמריקה. נשיאי קולומביה וגואטמלה קראו לרפורמות ודו"ח חדש של ארגון מדינות אמריקה עודד גם הוא גישות חדשות בתחום, כולל לגליזציה של מריחואנה.

 

ההצבעה. כל 50 חברי הקואליציה בעד (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ההצבעה. כל 50 חברי הקואליציה בעד(צילום: AFP)

מפגינים מחוץ לקונגרס. "לפעמים מדינות קטנות עושות דברים גדולים" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מפגינים מחוץ לקונגרס. "לפעמים מדינות קטנות עושות דברים גדולים"(צילום: AFP)

 

אך אף נשיא לא הלך רחוק כמו מוחיקה. מחוקקים מטעם הקואליציה הסבירו כי המלחמה העולמית בסמים היא כישלון שעולה מחיר יקר בכסף ובדם וכי הצבת המדינה במרכז תעשייה חוקית של מריחואנה תוכל לפגוע בסוחרים הבלתי חוקיים תוך חיסכון בנפש ובכסף. הם מבקשים גם לשים קץ לסתירה משפטית באורוגוואי, שבה מותר על פי חוק להשתמש במריחואנה, אך אסור למכור או לקנות את הסם, להפיק אותו או להחזיק אפילו בצמח אחד.

 

מנגד טוענים המתנגדים לחקיקה כי שימוש במריחואנה מוביל לשימוש בסמים אחרים וכי מסוכן לאמץ ולעודד מנהגים קלוקלים של מכורים.

 

עשרות תומכים של התוכנית עקבו אחר ההצבעה והדיון מיציעי בית הנבחרים. אחרים הפגינו מחוץ לבניין, חלקם עישנו או רקדו. "החוק הזה מעגן מציאות שכבר קיימת", הסביר קמילו קולזו, סטודנט לאנתרופולוגיה בן 25, "שוק המריחואנה קיים זמן רב, אבל באופן לא חוקי, קונים מסוחר סמים או מחזיקים בבית צמח שבגינו אפשר להיאסר. אנחנו רוצים לשים לכך קץ, להתנקות ולהפוך את המצב לנורמלי".

 

"לפעמים מדינות קטנות עושות דברים גדולים", תיאר את המצב איתן נדלמן, מנהל ארגון U.S. Drug Policy Alliance העוסק במדיניות בנושאי סמים ובלגליזציה, "הצעד הנועז של אורוגוואי הוא יותר ממה שנעשה בקולורדו ובוושינגטון (שם הותר בחוק השימוש במריחואנה). הוא יותר מודל לפיקוח חוקי של מריחואנה שמדינות אחרות ירצו לשקול – ותקדים שיחזק אחרים שירצו ללכת בעקבותיה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
מפגין בעד התוכנית מחוץ לקונגרס
צילום: AFP
מומלצים