ניצחון ליחימוביץ' בעבודה: לא יתקיים מפקד
המתמודדים על ראשות המפלגה לא חסכו בביקורת על היו"ר המכהנת: "לא רוצים מנהיגים שלא יודעים לנצח". מתנגדיה בקהל קראו "הרסת את המפלגה", אבל בהצבעה יחימוביץ' ניצחה - הפריימריז יתקיימו ב-21 בנובמבר
הקרב על התאריך הפך לקרב על המפלגה: המתמודדים על ראשות מפלגת העבודה, הח"כים יצחק הרצוג, איתן כבל ואראל מרגלית, הטיחו היום (ו') האשמות קשות ביו"ר, שלי יחימוביץ' - בכוונתה לזחול לממשלת נתניהו, היא עלולה להפוך את מפלגת העבודה למפלגת נישה אחרי שכבר "הפכה אותה למועדון סגור והיא הסלקטורית". כל הטענות נשמעו הבוקר (יום ו') בכינוס ועידת המפלגה בגני התערוכה בתל אביב, שאליו הגיעו כאלף חברי מפלגה במטרה להכריע על מועד לקיום פריימריז. אבל בהצבעה עצמה יחימוביץ' היא זו שניצחה.
עדכוני חדשות נוספים ב-ynet:
כבל ליחימוביץ': פריימריז "פתוחים" בתום התקציב
אלון חסן פקד המונים. יחימוביץ': "מושחת ובריון"
יחימוביץ' הציעה את תאריך 21 בנובמבר ואילו המתמודדים מולה את 21 בינואר. עיקר הוויכוח סביב התאריך נגע לשאלת קיום המפקד. על פי תקנון המפלגה, בעל זכות בחירה הוא מי שעבר תקופת "הכשרה" של חצי שנה לפחות, אך מספירת הקולות עלה כי הצעתה של יחימוביץ' התקבלה - ולכן לא יתאפשר קיום מפקד כלל. 576 תמכו בהצעת יו"ר העבודה, 533 העדיפו את התאריך החלופי - ולכן הפריימריז יתקיימו בסופו של דבר ב-21 בנובמבר.
פרט לח"כים הרצוג, כבל ומרגלית, ניצב מול יחימוביץ' גם יו"ר ועד עובדי נמל אשדוד לשעבר אלון חסן, שאנשיו לא יוכלו עתה לבחור בפריימריז. לכינוס הגיע גם יו"ר ההסתדרות עופר עיני, שאף הוא לא תמך ביחימוביץ'. אבל למרות כל זאת, ההצבעה הסתיימה בניצחון היו"ר המכהנת אל מול הגורמים ששואפים להדיחה. המתמודדים שהפסידו מסרו בהודעה משותפת כי הם "מברכים את חברי הוועידה ומכבדים את החלטתם. זהו ניצחון דחוק ליו"ר, שבו כמחצית המפלגה אמרה לא לשלי ולדרכה".
יחימוביץ' אמרה לאחר ספירת הקולות: "תודה למאות שהצביעו עבור הצעתנו ותודה גם למאות שהצביעו בעד ההצעה הנגדית, כולם צירי ועידה יקרים. זו הייתה הפעימה הראשונה כי המאבק האידיאולוגי נמשך והמערכה על המשך הנהגתה של העבודה ועל דמותה ואופיה יוכרע ב-21 בנובמבר. מאחלת לכולנו, לכל המתמודדים, התמודדות נקיית כפיים, ללא השמצות אישיות, פריימריז מרהיבים שיהיו דוגמה ומופת. כשהבחירות הפנימיות יהיו מאחורינו נמשיך לצעוד קדימה למה שחשוב באמת - תיקון פני המדינה על פי השקפתנו".
עוד קודם לכן אמרה יחימוביץ' בנאומה: "מתרחש פה עכשיו מאבק פוליטי והוא לגיטימי ונחוץ. תזכרו תמיד שמאחורי המאבק הפוליטי חייב להיות מאבק על מהות. ויש ביקורת לגיטימית ודמוקרטית, שהיא בונה ונחוצה. אבל יש רגע שבו היא אמורה להסתיים. אתם יודעים את זה טוב ממני, כי התכתשות פנימית צפויה מראש, מעייפת ומאיימת על המשך הבנייה והשיתוף. יש משהו שהוא משותף לכולנו, לכל הצירים שהגיעו מכל חלקי הארץ, והוא טובתה של מפלגת העבודה. הדמוקרטיה הפנימית שלנו זו התעצמות וסיבה לפריחה, לא מכשיר להחלשה". על הצעתה לגבי הבחירות הפנימיות אמרה כי היא "נוצרה במאמץ רב, בחשיבה, בהתייעצות מוקדמת עמוקה עם כל גורמי הכנסת ועם כל הגורמים המרכזיים במפלגה".
המתמודד יצחק (בוז'י) הרצוג הזהיר בנאומו: "אם נמשיך בכיוון הנוכחי עתידנו ברור - עוד מפלגת נישה. עוד מוצר על המדף בסופרמרקט, איפשהו בין מרצ, יש עתיד והתנועה. אם פעם הושוותה מפלגת העבודה מעל הבמה הזו ללווייתן המסתער על החוף, כעת יש המבקשים מאיתנו להיות דג קטן התועה באוקיאנוס".
הוא הזהיר כי ביטול המפקד יחרוץ את דינה של המפלגה והוסיף: "זרעי כשלונה של הקואליציה הזו כבר מצויים בה, ובקרוב מאוד גם אנחנו נצטרך לקבל החלטות. עלינו לשאול את עצמנו מי אנחנו רוצים להיות ומי אנו רוצים שינהיג אותנו ברגע הזה".
תומכי יחימוביץ' - על הרגליים
הכינוס הפך סוער מאוד ולאורך הנאומים ניסו פעילים של המחנה היריב להפריע למי שהציג עמדה מנוגדת. יחימוביץ' התקבלה בתשואות אולם כמה פעילים תקפו וצעקו במהלך נאומה: "הרסת את המפלגה, סגרת סניפים, יצרת חומה בין המפלגה לשטח". בתגובה להפרעות, נעמדו תומכיה של יחימוביץ' על הרגליים, עודדו אותה וקראו בשמה. יו"ר ועד עובדי נמל אשדוד המושעה, אלון חסן, שהגיש לאחרונה מאות טופסי התפקדות, הגיע גם הוא לוועידה. הסכסוך שלו עם יחימוביץ' לווה לאחרונה בחילופי האשמות בתקשורת ובהתכתשות פומבית בפייסבוק. בעקבות ההצבעה, אנשיו של חסן לא יוכלו להשתתף בפריימריז.
איתן כבל אמר בנאומו כי "עם ישראל מתעניין בשאלה מי ומה יכולים לחלץ אותנו מהבוץ שנקרא ממשלת נתניהו. לא מי יכול לזחול אליה ובאילו תנאים, כפי שמתכננים פה למעלה". הוא התריע כי "לצערי כמו שאנחנו נראים היום, שלי, מפלגת העבודה היא לא אלטרנטיבה, וכשאין אלטרנטיבה אין תקווה. התקווה יותר חשובה ממך, שלי, ומהניסיון שלך לשמר את מעמדך בכל מחיר". על ההיסטוריה המורכבת של מפלגת העבודה אמר כבל: "תמיד ידענו לחזור מהכישלון ולנצח", וקרא ליחימוביץ' - "תפסיקי להתכנס בעצמך ולהיות מוקפת רק באנשי שלומך.
"אסור להפוך את המפלגה למועדון סגור, עם שומרת הסף, הסלקטורית שעומדת בשער ומונעת מאנשים טובים להצטרף למפלגה. יש כאלה, שלי, שהפריימריז עבורם הם בעיה. אבל הם הזדמנות. אני מבין שהמפקד היחיד שאת מכירה הוא מפקד הארגזים. אבל אני מכיר מפקדים אחרים. מפקד של התלהבות, של אנרגיות חדשות, של רצח בעיניים, של דיון אידיאולוגי. מפקד שיוצר קהילה. מפקד שנותן תקווה. לך, שלי, אין מה לפחד מפריימריז. את הרי פופולרית ואהובה יותר מאי-פעם. את מנהיגת ההמונים. שמך נישא בכל בית בישראל. הצלחת בבחירות האחרונות לקבל שני מנדטים שלמים יותר מאהוד ברק, את בטח לא מפחדת מבחירות דמוקרטיות באמת".
"לפיד - שבתי צבי מודרני"
ח"כ אראל מרגלית המתמודד אף הוא, אמר כי הגיע "לדבר על מישהו שפרץ לנו לתוך הבית, מישהו שגנב לנו מתוך הבית את הדבר היקר לנו ביותר. מישהו שהצליח לשטות בנו, לשקר לנו, ולקחת לנו את הנכס שבלעדיו לעולם לא נגיע לשלטון. יש אדם אחד שעבר את כל מעגלי האבטחה, שבר את כל הבטחות הנאמנות, פירק לנו את מה שבנינו במשך שנים, ומנע מאיתנו להוביל את מדינת ישראל. הוא לא עשה דבר בחייו חוץ מלהטיף לאחרים ולזלזל בהם. לא זרע דבר בחייו חוץ משנאה ופילוג. המאבק הבא שלנו הוא קודם כל ולפני הכל באיש הזה ששמו יאיר לפיד".
לדבריו, לפיד הוא זה ש"הצליח לקחת לנו מתחת לידיים את התומכים, את החברים, את הנאמנים. את התומכים והפעילים שיחזירו אותנו לשלטון אתם ואני צריכים לקחת קודם כל ממנו". הוא כינה אותו "שבתי צבי ישראלי מודרני. משיח שקר", וקרא למנהיגי המפלגה לחזור "להיות הווינרים של הפוליטיקה הישראלית. אנחנו ננצח רק אם נהיה יזמים ולא נגררים, אנחנו ננצח אם ניקח ליאיר לפיד את הקולות שהוא גנב מאיתנו, ואנחנו ננצח כי אנחנו רעבים לחזור לשלטון".
עוד הוסיף: "ההצבעה שלנו היום היא לא על תקנון או על פרוצדורה, היא תכריע מי יוביל את המאבק מול יאיר לפיד, מי יוכל לעמוד מולו ולהכות בו, ולפגוע בו, ולשחוק אותו, לחשוף את הבלוף הזה". ליחימוביץ' פנה ואמר: "אנחנו לא רוצים מפלגה שתיכשל שוב. אנחנו לא רוצים מנהיגים שלא יודעים לנצח. נמאס לנו להיות הלוזרים של הפוליטיקה. ומי שמצביע עבור ההצעה שלך מחזק את יאיר לפיד".