שתף קטע נבחר
 

אזהרת ארה"ב - ניצחון תודעתי לאל קאעידה

בגלל אפקט בנגזי ממשל אובמה לא לוקח סיכונים, אבל סגירת השגרירויות והתרעת המסע העולמית נותנים לטרוריסטים הישג תודעתי בלי לזוז מהשטיח. וגם: מה הקשר לחשיפות של סנואודן ומהו הסיכון לישראל?

אחרי המתקפה ב-11 בספטמבר האחרון על השגרירות האמריקנית בלוב ורצח השגריר, הנשיא אובמה וממשלו לא לוקחים צ'אנסים. סגירת השגרירויות והתרעת המסע שהוציאה מחלקת המדינה הן תוצאה של יירוט מסרים אלקטרוניים בין בכירי אל קאעידה לבין עצמם, ואזהרה גלויה של המנהיג הנוכחי שהתפרסמה בשבוע האחרון באתר ג'יהאדיסטי. איימן א-זוואהירי קרא לפיגועים ביעדים אמריקניים ומערביים כנקמה על הסיכולים הממוקדים באמצעות מל"טים, בעיקר בתימן, באפגניסטן ובפקיסטן.

 

עוד בערוץ החדשות של ynet:

ערב השבעת רוחאני: איראן לפני תהום כלכלית

אלסקה: שקיעת שמש ראשונה זה 3 חודשים

 

הדגש הפעם הוא כנראה על "אל קאעידה בחצי האי ערב" שמרכזו בתימן, ואשר מנהיגו מת לפני כמה חודשים מפציעה כתוצאה מטיל ששוגר ממל"ט. לכן גם החליט משרד החוץ הבריטי לסגור ליומיים לפחות את השגרירות בתימן, שהמידע מצביע עליה כאל מוקד הפעולה האפשרית.

 

שגרירות ארה"ב בישראל (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
שגרירות ארה"ב בישראל(צילום: רויטרס)

מהפריסה הגיאוגרפית של השגרירויות שנסגרו ומהתרעת המסע המתונה יחסית של מחלקת המדינה, אפשר להסיק שהמידע המודיעיני מצביע על שלושה ארגונים עיקריים המסונפים לאל קאעידה:

  1. אל קאעידה במגב, הפועל בצפון אפריקה.
  2. אל קאעידה בעיראק ובסוריה, שהוא והארגונים שמסונפים אליו מהווים סכנה לישראל.
  3. ובמיוחד - אל קאעידה בחצי האי ערב, בעיקר בתימן.

 

יש להניח שהמידע שעליו מתבססות האזהרות וסגירת השגרירויות נובע ממסרי אינטרנט, ואולי אפילו שיחות בטלפונים מוצפנים. התקשורת הזו בין בכירי אל קאעידה, בין אם במיילים או במסרונים או בשיחות קוליות, לא מתנהלת בשפה ברורה. הם מדברים בקודים ובלשון שמערפלים במכוון. לכן יש חשיבות גדולה לא רק לעצם יירוט התשדורות וקביעת זהות ה"משוחחים", אלא להבנת הטקסט המעוות. בעניין הזה עושים ארגוני מודיעין, אפילו המנוסים והטובים שבהם, שגיאות לא מעטות. האמריקנים ידועים כמי שאינם תמיד מצליחים להבין במה מדובר, אבל בדיוק בגלל זה - מאחר שהמיקום, העיתוי וזהות המבצעים אינם ברורים לחלוטין - החליטו על צעדים גורפים.

 

האבסורד הוא שכתוצאה מרצון ממשל אובמה ללכת על בטוח, הם מעניקים הישג אדיר לטרוריסטים, שמשיגים את מטרתם בלי לזוז מהשטיח שעליו הם יושבים ובלי לסכן את פעילי הארגון. בעצם שגירת השגרירויות ואזהרת המסע לאמריקנים ולבריטים, טמון הישג תודעתי נטו לאל קאעידה.

 

למה עכשיו?

אל קאעידה חווה באחרונה פריחה מחודשת אחרי המכה שספג עם חיסול אוסמה בן לאדן. הנסיגה האמריקנית מעיראק, מלחמת האזרחים בסוריה והנסיגה הצפויה מאפגניסטן, לא רק שהעלו את המורל של הטרוריסטים, אלא שגם יצרו עבורו אזורי פעולה חדשים שבהם הוא נהנה מתמיכת האוכלוסייה. לכן, הארגונים האזוריים המסונפים לאל קאעידה מסוגלים כעת להחזיר לעצמם את הכושר המבצעי לפיגועים.

 

מדוע עכשיו? בגלל חודש הרמדאן, בגלל הפגיעות הכואבות של הטילים מהמל"טים האמריקניים (בחודש האחרון היו 15 סיכולים ממוקדים כאלו, שלושה מהם בתימן) ובגלל יום השנה המתקרב ל-11 בספטמבר (גם לפיגוע בתאומים וגם למתקפה בלוב). נראה שאין אמת בטענה שיש לכך קשר ליום ההולדת של אובמה ביום ראשון.

 

אגב, אין זו הפעם הראשונה שארגונים המסונפים לאל קאעידה מתכננים לפגוע בשגרירויות מערביות במקביל. זה קרה ב-1998, בקניה ובטנזניה. בתגובה, תקף אז קלינטון בטילים מחנה של אל קאעידה באפגניסטן.

 

לבסוף, חייבים להדגיש שייורט המסרים לא היה אפשרי בלעדי אותן מערכות מתוחכמות שמפעילה סוכנות הביטחון הלאומי (NSA). המדליף שכבש את הכותרות, מומחה המחשבים האמריקני אדוארד סנואודן, חשף כמה ממערכות היירוט - אחת מהן, "פריזמה", מיירטת מסרים אלקטרוניים בין ארגוני טרור. בארה"ב ובעולם נמתחה ביקורת על החדירה לפרטיות, אבל ברור לגמרי שהרשתות הללו מצילות חיי אדם וכי הן קיימות לא רק בארה"ב ובבריטניה.

 

אין ספק שהחשיפה תקשה על יירוט מסרים אלקטרוניים בעתיד, אבל האמריקנים, סביר להניח, ימצאו דרך לעקוף את זה. לפי שעה הם מתייחסים למידע שמושג באמצעות מערכות אלו ברצינות רבה, ובצדק, אבל התגובה בסוף השבוע הזה הייתה אולי תגובת יתר - כתוצאה מאפקט בנגזי.

 

ומה איתנו? בינתיים נראה שישראל בשולי הסיפור, ועדות לכך היא שלא פורסמה אזהרת מסע ולא ננקטו אמצעים מיוחדים. זה מוכיח שאצלנו מעריכים הגורמים המוסמכים בשב"כ ובאמ"ן שהסיכון שמשהו יקרה בשטח ישראל, או לשגרירויות בחו"ל, אינו גדול.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דודו אזולאי
רון בן ישי
צילום: דודו אזולאי
צילום: רויטרס
שגרירות ארה"ב בישראל
צילום: רויטרס
מומלצים