להרגיע מול איראן: הגנרל דמפסי בא לישראל
הרמטכ"ל האמריקני יגיע לארץ במטרה לצנן את החזית הישראלית-איראנית. נתניהו, הבוקר: "איראן רוצה להחריב את ישראל, כולנו מחויבים למנוע זאת"
הצהרתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו לפני כשבועיים ב-CBS, ולפיה "ישראל לא תחכה עד שיהיה מאוחר מדי" כדי להחליט על תקיפה באיראן, שכנעה את הממשל האמריקני כי כדאי לצנן מעט את השטח - ולמשימה גויס ראש המטות המשולבים של הצבא, הגנרל מרטין דמפסי.
דמפסי, שהוא למעשה הרמטכ"ל האמריקני, יגיע לישראל ביום ראשון הבא לביקור עבודה, כאורחו של הרמטכ"ל, רב-אלוף בני גנץ, וייפגש עם נתניהו ועם שר הביטחון משה (בוגי) יעלון. מטרתו הראשונה של הביקור היא הידוק שיתוף הפעולה הצבאי בין שתי המדינות סביב הנעשה בסוריה, ובמסגרת זו תלובן גם סוגיית הפרסומים בארה"ב שמייחסים לישראל את התקיפות האחרונות בארצו של בשאר אסד - על אף הכחשות ישראליות.
למרות חידוש התהליך המדיני ומלחמת האזרחים בסוריה, מודאגים האמריקנים בעיקר מהאפשרות שישראל תפתיע ותתקוף באיראן. המטרה השנייה של ביקור דמפסי חשובה לא פחות, והיא הניסיון האמריקני להרגיע את האזור לנוכח התייחסויותיו של נתניהו בנוגע לרפובליקה האיסלאמית.
הבוקר בפתח ישיבת הממשלה התייחס נתניהו למתרחש באיראן: "נשיא איראן התחלף אמנם, אבל מפת המשטר שם לא התחלפה. הכוונה של איראן היא לפתח יכולת גרעינית ונשק גרעיני במטרה להחריב את מדינת ישראל. זה סיכון לעולם כולו וכולנו מחויבים למנוע את הדבר הזה".
"ישראל תצטרך לשקול כיצד לעצור את איראן", אמר ראש הממשלה באותו ראיון, והתייחס באופן מפורש וברור יותר מבעבר לאפשרות של תקיפה ישראלית ולכך שלוח הזמנים הישראלי קצר יותר מזה האמריקני. "ישראל תצטרך לשקול כיצד לעצור את איראן לפני שארצות הברית תעשה זאת, המנהיגים באיראן טועים אם הם חושבים שנאפשר להם להגיע לפצצה. אני נחוש לעשות את כל מה שנדרש כדי להגון על מדיניתי מפני משטר שמאיים עלינו בהשמדה מחודשת".
באותו שבוע, בפתח ישיבת הממשלה, הוסיף נתניהו: "איראן דוהרת לפצצה וממשיכה לשעוט קדימה במהירות לפיתוח יכולת צבאית גרעינית". התגובה האיראנית לא איחרה לבוא: משרד החוץ האיראני כינה את השלטון הישראלי "מחרחר מלחמה", ואמר כי ישראל מודאגת מכך שבחירתו של הנשיא חסן רוחאני - שאתמול והיום מושבע לתקפקיד - תביא להקלת הלחץ הכלכלי המוטל על איראן.
האמריקנים מודאגים מאפשרות של תקיפה ישראלית באיראן ומתחת לפני השטח גובר המתח בין המדינות. רק בשבוע שעבר גילה שר הביטחון יעלון כי להתנעת תהליך השלום ובעיקר לשחרור האסירים יש הקשר רחב יותר:
"הרבה שיקולים אסטרטגיים שבעתיד אולי ייחשפו עמדו בלב העניין".
גם לפני כשנה כשנשמעו קולות לתקוף באיראן הגיע הנגרל דמפסי לצנן את ההתלהבות הישראלית והצהיר כי התקיפה תסכן את ישראל. החשש האמריקני הוא שיעלון כבר בטוח בכיסאו כשר ביטחון, ובנוסף, אחרי סדרת פעולות מוצלחת בסוריה שיוחסו לישראל, מקבלי ההחלטות בישראל עם ביטחון עצמי רב ומשוכנעים שהתגובה האיראנית, אם תגיע, תהיה חלשה יחסית בהשוואה לעבר בשל היחלשות סוריה וחיזבאללה בעקבות מלחמת האזרחים.
Read this article in English
בהכנת הידיעה השתתף עומרי אפרים