העדיפויות: התנחלויות בפנים, קריית גת בחוץ
ארבע התנחלויות מבודדות שהפכו ליישובים מוכרים הוכנסו למפת סדרי העדיפויות הלאומית, ויוכלו לזכות במענקים ממשלתיים. זאת להבדיל מקריית גת וקריית מלאכי, שאינן ברשימה אף שב"עמוד ענן" ספגו רקטות בתחומן. פרץ התרעם: "זה רק פוליטי, מנוגד למאמצי השלום". לבני התעמתה עם בנט, שהשיב: "להמשיך לעודד בנייה"
הממשלה אישרה לפני הצהריים (יום א') את מפת אזורי העדיפות הלאומית החדשה. מספר שיא של 90 התנחלויות נכללות בין יותר מ-600 היישובים שזוכים להטבות, בהן כמה התנחלויות חדשות שנמצאות מחוץ לגושי ההתיישבות, ואילו ההתנחלות החרדית הגדולה בית"ר עילית דווקא הוצאה ממנה.
היישוב שלכם בפנים? לרשימה המלאה בהצעה שאושרה
בישיבה התפתח עימות בין שרת המשפטים ציפי לבני לבין שר הכלכלה נפתלי בנט. לבני אמרה: "אני תומכת במתן עדיפות תקציבית לצמצום פערים חברתיים ולעידוד התיישבות ליד הגבולות המוכרים - שם מדיניות הממשלה היא לעודד התיישבות. אבל עתה המציאו קריטריון חדש שנועד לעודד התיישבות ביו"ש".
לדבריה, "ליישובים האלה צריך לעניק ביטחון כי זו האחריות שלנו, אבל לא ראוי לקחת כספים מתקציב שמיועד לצמצום פערים חברתיים, כדי לעודד עוד התיישבות בהתנחלויות מבודדות המסוכנות למתיישבים שם. אזורי עדיפות לאומית נועדו לקדם אינטרסים לאומיים ולא מפלגתיים". ובנט השיב לה: "מזל שמקימי חניתה לא חשבו בראש שלך. אכן נסיעה ביהודה ושומרון מסוכנת, אבל יש עוד הרבה דברים מסוכנים. יש להמשיך ולעודד בנייה וחיזוק יישובים ביו"ש".
איש לא התנגד למפת העדיפויות החדשה, אך ארבעה שרים נמנעו: לבני, עמיר פרץ, ושני שרים מיש עתיד - יעל גרמן ויעקב פרי. פרץ טען: "מדובר בסדרי עדיפויות פוליטיים ולא לאומיים שמנוגדים לתקופה של המאמצים לקידום השלום. לא ייתכן שקריית גת וקריית מלאכי מחוץ למפה בגלל קרבה למרכז הארץ, למרות שמצבן הסוציו-אקונומי קשה, ומכניסים, דרך סעיף איום ביטחוני, את ההתנחלויות מחוץ לגושים כולל התנחלויות שעד לא מזמן היו לא חוקיות". המצב הביטחוני לא עשה חסד גם עם קריית גת וקריית מלאכי - שכזכור במבצע "עמוד ענן" ספגו מטחי רקטות בתחומן.
בשנה החולפת הוכרו באופן רשמי היישובים נגוהות וסנסנה (בדרום הר חברון), וכן רחלים וברוכין מהשומרון. ארבעתם הביאו את מספר ההתנחלויות לשיא.
ראש הממשלה התייחס בפתח ישיבת הממשלה לרשימת העדיפות הלאומית: " נעביר היום בממשלה רשימת יישובים מעודכנת לסדר עדיפות לאומית. ברשימה הזו נקבע איזה יישובים נוספים זכאים לקבל את סדרי עדיפויות. יש יישוב שתמיד עומד מעל כולם - ירושלים, שהיא בעדיפות עליונה. כל מה שנחליט עליו היום יחול על ירושלים, כל מה שייגזר מכך יחול גם על ירושלים ומעבר לכך".
ההשלכות של כניסה לרשימת העדיפות רחבות וכוללות מענקים וקידום פרויקטים בכל תחומי הפיתוח. השתייכות לרשימה מאפשרת לשרים הרלוונטיים להעניק תמריצים והטבות בנושאים שונים כמו תעסוקה, דיור, תשתיות, חינוך או תרבות, תוך יידוע שר האוצר. עם זאת, מעבר לקו הירוק נדרש אישור מיוחד של ראש הממשלה להעברת מענקים בתחומי התשתיות והדיור, על מנת להימנע ממבוכה מדינית, שכן גם תומכי ישראל בעולם מתנגדים לבנייה מעבר לקווי 67'.
במסגרת ההטבות ליישובים שברשימה, ניתן מענק ממשלתי של 30 אחוזים מעלות הקמת מלונות ומיזמי תיירות. עוד זוכים היישובים המועדפים ותושביהם להנחות בדיור ופיתוח תשתיות וכן למתן כספים ליוצרים בתחומי התרבות וקידום פרויקטים בנושאי סביבה. הסכומים הניתנים מגיעים לעשרות מיליוני שקלים.
ברשויות המקומיות מפעילים לחץ כבד על משרדי הממשלה לדאוג לכניסתם לרשימה שהיכללות בה תלויה במשתנים כגון ותק היישוב, קרבתו לפריפריה והסיכון הביטחוני הכרוך במגורים בו - מאפיין שמעניק להתנחלויות יתרון.
משלום עכשיו נמסר בתגובה להחלטת הממשלה כי "בנט ולפיד ממשיכים לשמור אמונים לגוש אמונים ולא לכלל אזרחי ישראל, הממשלה ממשיכה להעדיף את חברון, תפוח וקרית ארבע על פני אשקלון, אשדוד וקריית גת".
בהכנת הידיעה השתתף עומרי אפרים
Read this article in English