כל בתי הסוהר בהונדורס - בשליטת אסירים
12,263 אסירים בבתי סוהר שיכולים להכיל רק 8,120: בדו"ח שפרסם ארגון זכויות אדם עולה כי מתקני הכליאה בהונדורס שמורים בצורה כה גרועה עד שהאסירים יכולים לברוח מתי שהם רוצים. "האסירים קובעים את החוקים"
24 בתי הסוהר של הונדורס נמצאים בשליטת האסירים משום שהמדינה זנחה את תפקידה בשיקום אנשים שהורשעו בפשעים. כך עולה מדו"ח שפרסמה בסוף השבוע "הוועדה האינטר-אמריקנית לזכויות אדם".
הונדורס: 357 בני אדם נספו בשריפה בבית סוהר
עוד חדשות בעולם :
תמונות השבוע: הנפט שהשחיר אי בתאילנד
בגדי המלך החדש: ג'ורג' העולל אייקון אופנה
הוועדה מסרה כי בתי הסוהר שמורים באופן כה גרוע כך שהאסירים יכולים לברוח מתי שהם רוצים, בייחוד בבית הסוהר שממוקם בעיר סן פרדו סולה. "אסירים לא בורחים משום שהם מעדיפים שלא לפגוע באיזון הזה", אמר לוועדה מנהל בית הסוהר לשעבר.
גורם בבית סוהר אחר אמר לוועדה שלרשויות הכליאה אין את הכוח לשנות את המצב. הדו"ח של הוועדה חובר אחרי שבשנה שעברה נספו 362 אסירים בשריפה בבית סוהר בעיר קומאייגואה, שנמצאת במרחק של כ-75 קילומטרים צפונית מהבירה טגוסיגלפה.
מערכות "ממשל עצמי" של האסירים
מחברי הדו"ח דחקו בממשלה לחקור "גם את התיאוריה לפיה האש שפרצה הייתה תוצאה של תאונה וגם את ההשערה שייתכן שיש לה גורמים פליליים".
הוועדה מסרה כי אחת ההשלכות של הזנחת בתי הסוהר על ידי המדינה היא העלייה במערכות שזכו לשם "ממשל עצמי" ואותן מנהלים אסירים שידועים בשם "מתאמים". המתאמים נבחרים על ידי האסירים והם אלה שקובעים את החוקים בבתי הסוהר, כולל את הצעדים המשמעתיים.
רוב התלונות שמוגשות על ידי אסירים הן נגד המתאמים בגין תקיפות פיזיות, שעל פי הדו"ח מתבצעות לעיני הסוהרים עצמם. "מנהל בתי הסוהר בהונדורס סובל כרגע מליקויים מבניים חמורים שהובילו לקריסתו", נמסר בדו"ח הוועדה.
שחיתות ממשלתית וצפיפות גדולה
גורמים בבתי הסוהר בהונדורס סיפרו לחברי "הוועדה האינטר-אמריקנית לזכויות אדם" כי השחיתות הממשלתית לצד הצפיפות הגדולה במתקני הכליאה החריפו את המצב. לדבריהם, מרבית הצפיפות בבתי הסוהר נובעת מכשלים של מערכת המשפט לשפוט אסירים.
ממשלת הונדורס מסרה כי 12,263 כלואים בימים אלה בבתי הסוהר בהונדורס, אף על פי שהם יכולים להכיל רק 8,120 אסירים.
בהונדורס מאפשרות הרשויות לאסירים לנהל את עסקיהם מאחורי סורג ובריח בעוד הן מעלימות עין בתמורה לקבלת חלק מהרווחים. לטענת הרשויות, הכסף שהן מקבלות מהאסירים מבוזבז עבור צורכי האסירים ובית הסוהר. התופעה שרווחת בכל בתי הסוהר לא צפויה להיעלם בקרוב וגם הביקורת הבינלאומית הגדולה על הונדרוס בעקבות השריפה אשתקד לא ממש עושה רושם על השלטון בטגוסיגלפה.
הוועדה הציגה את הדו"ח בפני הנשיא פרופיריו לובו ואמרה לו שהממשלה לא צריכה להתמקד רק בבניית בתי סוהר חדשים ובשיפור הקיימים אלא גם באימוץ "מדיניות ציבורית רחבת היקף". "זה חיוני שהמדיניות הפלילית של המדינות תהיה לא רק מדכאת אלא גם מונעת בטבעה, עם מדיניות ותוכניות למניעת פשיעה", מסרה הוועדה.
בשנה שעברה הקצתה ממשלת הונדורס תקציב של 19.3 מיליון דולר למערכת בתי הסוהר. 83 אחוזים מהתקציב הלך לתשלום משכורות של עובדי בתי הסוהר.