שתף קטע נבחר

 

צפו: מזונות העל שיתנו לכם אנרגיה לכל היום

זרעי צ'יה, תותי גוג'י, אצות ושמן המפ - בדרך לתזונה בריאה לא חייבים לפשוט על בית טבע ולרכוש מכל הבא ליד, ומספיק להכיר בהדרגה את חומרי הגלם החדשים. מה צריך לדעת לקראת הקניות הבאות - ואיך מכינים מכל מזונות העל מגה-שייק אחד? כתבה ראשונה בסדרה שמגלה את כוחו של המזון

אחת הדרכים הטובות והמהירות ביותר לשדרוג איכות המזון שלנו היא הוספה של מזונות-על (דלקי-על) לתזונה. אתם לא חייבים לשנות כלום; כל שעליכם לעשות הוא להוסיף אותם למה שאתם כבר אוכלים.

 

 

צילום ועריכה: טל חכים, מוזיקה: PITCH - media soundtracks

 

עוד על תזונה נכונה:

 

מזונות על הם מזונות אמיתיים, לא תוספים; הם לא יוצרו במעבדה בידי מדענים; יש בהם ריכוז מאוד גבוה של חומרים מזינים, והם נאכלו בידי ילידים באזורים שונים של העולם במשך אלפי שנים. הוספתם לתזונה היומית עשויה להביא לשינוי מוחלט. הוסיפו אותם לארוחת הבוקר שלכם ותרגישו את ההבדל ברמת האנרגיה, בבריאות, בריכוז, במצב הרוח, בעיכול... אל תסתמכו על דבריי - אני לא דוגלת באמונה עיוורת. נסו אותם בעצמכם ותראו מה הם עושים לכם.

 

למזונות-העל יש שמות לא רגילים ואקזוטיים וטעמים חדשים, אבל כשאתם וגופכם תתרגלו אליהם, תרגישו שאתם אוכלים אותם מאז ומתמיד. התחילו בשילוב מזונות-על נגישים, אפילו רק אחד, ובהדרגה הוסיפו עוד כמה. אכלו אותם חיים, לא מבושלים, כדי לשמור על כל החומרים המזינים המדהימים שלהם.

 

שייק על

ואיך מכינים מכל אלה שייק בריא? ההסברים כאן:

 

צילום ועריכה: טל חכים, מוזיקה: PITCH - media soundtracks

 

פולן דבורים

האבקה שמפיקים פרחים ושדבורים מלקטות. זהו מקור עשיר לחלבונים באיכות גבוהה, מכיל את כל חומצות האמינו החיוניות, נהדר למוח ומלא מינרלים, ויטמינים ואנזימים. נסו לקנות מוצרי דבורים מכוורות מקומיות קטנות, כי חשוב מאוד שהדבורים זוכות ליחס מכובד והומני, שלא כמו בכוורות המסחריות הגדולות.

 

אני קונה אבקני דבורים נאים (כלומר לא מחוממים, לא מיובשים). הם נמצאים במקפיא, וצריכים גם להיות מובלים לחנות בקירור; בבית החזיקו אותם במקפיא.

 

אופן השימוש: 2-1 כפיות בשייק, בדייסה, ביוגורט עיזים אורגני, בגרנולה, בסלט, או לאכול סתם כך.

 

פולי/שבבי קקאו

פולי קקאו הם המקור מספר אחת למגנזיום (המינרל החסר ביותר בתזונה של אנשים), והם מכילים מינרלים רבים אחרים כמו ברזל, סידן, אבץ וכרום. בקקאו נא (שלא חומם מעל 48 מעלות צלזיוס) יש רמות גבוהות של נוגדי חמצון, הרבה יותר מאשר ביין אדום ובתה ירוק. קקאו בין היתר נהדר ללב ולמוח, מהווה משלשל טבעי ומאזן הורמונלית.

 

באופן כללי, פולי קקאו מעניקים לנו אנרגיה מדהימה, וגורמים לנו להרגיש שמחים (על ידי העלאת רמת הסרוטונין) ורגועים. קחו איתכם מעט פולים או שבבים של קקאו. אם אתם זקוקים להמרצה, במקום לבחור בממתק או בקפה, נסו מעט קקאו עם תותי גוג'י, כפית דבש או פירות יבשים.

 

אופן השימוש: 2-1 כפיות בשייק, בדייסה, בגרנולה, בסלט, או לאכול עם מעט דבש/סירופ מייפל, תמר או סתם כך.

 

 (צילום: גטי אימג' בנק ישראל) (צילום: גטי אימג' בנק ישראל)
(צילום: גטי אימג' בנק ישראל)

 

זרעי צ'יה

עשירים מאוד בחומצת שומן אומגה 3 (פי 6 מסלמון) ומלאים נוגדי חמצון, ויטמינים, מינרלים וסיבים. מכילים הרבה סידן (תכולת סידן גבוהה יותר מחלב) וחלבון. נהדרים ל"שימון" המערכת, נגד עצירות. אלה ממריצים קטנים – בני האינקה נהגו לקרוא להם מזון ריצה, כי רציהם היו אוכלים חופן ורצים כל היום בזכות האנרגיה שהעניקו להם.

 

שימו כפית זרעים בבקבוק המים שלכם ושתו אותם במשך כל היום.

 

אופן השימוש: 2-1 כפיות בשייק, בדייסה, ביוגורט עיזים אורגני או בסלט. המתקדמים שבינינו יכולים להכין מהם קרקרים במייבש מזון. תכונותיהם הביולוגיות הייחודיות לא נהרסות בחום, לכן אפשר להשתמש בהם גם באפייה. עדיף להשרות לפני השימוש – הם יתפחו משמעותית, בערך פי עשרה.

 

 (צילום: גבי מנשה) (צילום: גבי מנשה)
(צילום: גבי מנשה)

 

תותי גוג'י

זהו המאכל/צמח מרפא מספר אחת ברפואה הסינית זה 6,000 שנה. מקור נהדר לחלבון צמחי. מכילים 18 חומצות אמינו, מעל 20 מינרלים שונים, ויטמינים (כולל ויטמין C), בטא קרוטן ונוגדי חמצון. הם ממריצים את הגוף לייצר הורמון גדילה (HGH), כך שהם גם מעכבים תהליכי הזדקנות.

 

אופן השימוש: כף אחת בשייק, כתוספת לדייסה, ליוגורט עיזים אורגני, לגרנולה, לקינוחים ולסלטים, או לאכול ביחד עם מעט אגוזים או שבבי קקאו כחטיף בריא.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

המפ

זרעי המפ קלופים, אבקת חלבון המפ, חלב המפ - כל אלה מופקים מצמחים זכריים מזן ה"קנאביס סאטיבה", שהוא בעל תכונות תזונתיות מדהימות רבות. לעומת זאת, צמח הקנאביס שאותו מעשנים, והמכיל כמויות גדולות של THC (הסם הפסיכואקטיבי) הוא הצמח הנקבי מזן זה או מזן ה"קנאביס אינדיקה".

 

בארץ, נכון לעכשיו, מוצרי מזון מצמח הקנאביס (מלבד שמן המפ) לא חוקיים, בניגוד לארה"ב ואירופה. אין לדעת מתי יהפכו חוקיים, נקווה שבקרוב. זרע ההמפ עשיר מאוד בחלבון (כ-33%), מכיל את כל שמונה חומצות האמינו החיוניות, ויותר אדסטין – חלבון ביואקטיבי קל מאוד לעיכול – מכל צמח אחר. הוא גם עשיר בכלורופיל, בחומצות שומן חיוניות, במגנזיום, בברזל ובאבץ.

 

המפ מגיע בזרעים שלמים או קלופים, אבקה, חלב או שמן (שניתן כאמור להשיג בארץ). נהדר למי שרוצה לבנות שרירים. אכלו אבקת חלבון המפ אחרי האימון ותיפטרו מכל אבקות החלבון הרעילות, המלאות סויה, מי-גבינה, ביצים, סוכר ומשפרי טעם.

 

אופן השימוש: אפשר לערבב את האבקה בשייק, במיץ או במים. השתמשו בזרעים הקלופים בשייקים, בדייסה, ביוגורט עיזים אורגני, בגרנולה, בקינוחים ובסלטים. השמן נהדר בשייקים ובסלטים. מומלץ לא לחמם אותו ולשמור אותו בקירור.

 

אבקת מאקה

מאקה הוא ירק שורש פרואני ממשפחת הצנון. הוא משמש זה מאות שנים למאכל ולרפואה, מאז תקופת האינקה. הוא נהדר לאיזון בלוטת התריס, לאיזון הורמונלי, להגברת הפריון, לאיזון המחזור, לתסמיני גיל המעבר ועוד. הוא ידוע כמשפר זיכרון וריכוז, מקדם רווחה רגשית ומשמש כנוגד דיכאון.

 

הוא מגיע באבקה ובכמוסות. אם אתם אוכלים אותה מדי יום, מומלץ להפסיק למשך שבוע אחד בכל חודש. הפסקה קלה גורמת לגוף "להתגעגע" אליה ועשויה להגביר את יעילותה.

 

אופן השימוש: כפית אחת בשייק, בדייסה, ביוגורט עיזים אורגני או מעורבב במים.

 

אצות

אצות הן בין המזונות העשירים ביותר שיש בחומרים מזינים. הן מלאות מינרלים: סידן, ברזל, יוד, אשלגן ואחרים, ועשויים להיות בהן 20-10 מינרלים יותר מאשר בירקות יבשתיים, בייחוד מאחר שכיום האדמה מאוד מרוקנת. יש בהן כמויות גדולות של ויטמינים (בחלק מהן יש אפילו ויטמין B12, כך שהן נהדרות לצמחונים), חלבונים ועוד.

 

בנוסף: הן עשויות להגביר את חילוף החומרים. רבות מהן עשירות ביוד, שהוא מינרל חיוני לפעולה תקינה של בלוטת התריס. הן מסייעות באיזון הורמונלי, עוזרות להוריד את רמת הכולסטרול, מעולות לשיער, לעור ולציפורניים.

 

 (צילום: index open) (צילום: index open)
(צילום: index open)

 

ספירולינה

סוג של כחוליות, אצות חד-תאיות זעירות. אחד המזונות העשירים ביותר בחומרים מזינים. מקור מרוכז וקל לעיכול של חלבונים שלמים. מכילה לפחות 65% חלבון. נהדרת לטיהור הדם, נוגדת דלקת, מחזקת מפרקים ועשירה בנוגדי חמצון. נהדרת להגברת האנרגיה.

 

אופן השימוש: התחילו ב-1/4 כפית והעלו בהדרגה ל-2-1 כפיות ביום, בהתאם לטעם ולעיכול שלכם. הוסיפו לשייקים, למרקים, לסלטים, לחטיפי אנרגיה.

 

קלפ (קומבו)

אצה המכילה רמות גבוהות של יוד ונהדרת לפעילות בלוטת התריס.

 

היא חזקה מאוד, כך ש-1/4 כפית ליום בדרך כלל מספיקה. או שימו חתיכה בגודל 10 סנטימטר בנזידים ובמרקים (אל תדאגו, היא לא תשפיע על הטעם).

 

כלורלה

אצה נהדרת לטיהור הדם מרעלים וממתכות כבדות ולהורדת כולסטרול. כפית שטוחה ליום מספיקה לרוב האנשים, אבל אפשר לקחת גם יותר.

 

הכלורלה מגיעה באבקה ובכמוסות. הכמוסות ידידותיות יותר למשתמש.

 

היג'יקי/וקאמה/אראמה

השרו את האצות במים קרים למשך 30-20 דקות, סחטו את המים וערבבו בסלטים ובמאכלים אחרים.

 

השתמשו במים להשקיית צמחים או תנו לחיית המחמד שלכם (הם עשירים במינרלים).

 

נורי

האצה שבה משתמשים לגלגול סושי. חתכו והוסיפו לסלטים או השתמשו בה להכנת סושי.

 

המידע המלא בספר "כוחו של מזון " מאת טליה לוין, הוצאת פוקוס.




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
בכל מסע קניות תוכלו להוסיף משהו חדש. תותי גוג'י
צילום: shutterstock
כוחו של מזון. הוצאת פוקוס
ד"ר רק שאלה
מומלצים