שתף קטע נבחר

 

ביתר עילית כבר לא מועדפת: "נתרים בחו"ל"

העיר החרדית הגדולה נגרעה מאזורי מתן המענקים. "אחרי הגזירות בתקציב לקחו מהחרדים את המעט שנשאר", אמרו בביתר עילית. "אפילו ממשלות שמאל לא העזו לנקוט צעד כזה". גם קריית גת וקריית מלאכי בחוץ: "כשנופלים טילים אנחנו בדרום, אבל כשצריך לתת קצת מעדיפים לומר שאנחנו מרכז"

"היינו כאן לפני הממשלה הזו ואנחנו נמשיך בעזרת השם גם אחריה". קשה לומר שביתר עילית החרדית הוכתה בתדהמה נוכח ההחלטה להוציאה מאזורי העדיפות הלאומית. אתמול (יום א') אישרה הממשלה את אזורי העדיפות הלאומית החדשה. 600 יישובים זוכים להטבות ואילו ההתנחלות החרדית הגדולה יצאה בחוץ.

 

עוד בערוץ החדשות של ynet:

"האוטובוס נחתך, אנשים כוסו בדם"

צפו: כלבי גישוש וכוננות על במעוז חיזבאללה

 

בעידן של הדרה מהממשלה וגזירות כלכליות בלתי-פוסקות, הציבור החרדי נמצא כל העת בכוננות ספיגה לקראת המכה הבאה - והפעם היא באה בדמות שלילת ההטבות המיוחדות שאליהן התרגלו תושבי העיר. ובכל זאת - כשההחלטה היא לפגוע דווקא בהתנחלות החרדית מגוש עציון, ובאותה נשימה ממש לצרף לרשימת המועדפים יישובים יהודים אחרים ביהודה ושומרון, שחלקם מבודדים - החרדים מתקשים להישאר אדישים.

 

יעקב הרשקופ, קבלן ויזם נדל"ן שמתגורר בביתר עילית, תיאר בפני ynet במילים קשות את התחושות שלו. "זו ממשלה פשוט אכזרית. אין מילים אחרות שיכולות לבטא את מה שקורה כאן. הציבור שלנו שנמצא תחת מתקפה יום יומית, ועכשיו גם את הלחם והחלב שנותרו חוטפים לנו מהידיים".

 

"בנט דוחק את החרדים לזרועות השמאל". ביתר עילית (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
"בנט דוחק את החרדים לזרועות השמאל". ביתר עילית(צילום: גיל יוחנן)

 

הרשקופ אמר עוד כי "ביתר עילית זו העיר החרדית הקלאסית שבה צומח הדור הבא של הציבור החרדי. המסר הראשון של הממשלה, אחרי שכבר גזרה את הגזירות הקשות בתקציב שעבר בשבוע שעבר, הוא שהיא לוקחת מהם גם את המעט שנשאר. היא הולכת לפגוע באותם אלה שספגו את המכות הכלכליות הכואבות ביותר ולשלול מהם את הזכויות האחרונות שעוד נשארו להם".

 

הקבלן והיזם מתאר ייאוש מוחלט בקרב התושבים ואנשי העסקים בעיר ואבדן אמון בממשלה: "נצטרך לקחת את המושכות בידיים ולגייס תמיכה מיהדות התפוצות, שתעמוד לימיננו. לי, כמי שגדל בארה"ב, לא נותרה ברירה אלא לצאת יחד עם פרנסי העיר למסע התרמה בחו"ל - רק משם אולי תבוא הישועה".

 

יצחק רביץ, יו"ר "דגל התורה" בביתר עילית, הפנה את האצבע המאשימה לעבר שר הכלכלה נפתלי בנט, וטען כי הכללת ההתנחלויות הרבות באזורי העדיפות החדשים - בהן מבודדות - מלמדת כי ההחלטה היא פרי יוזמה של הבית היהודי. "בנט דוחק אותנו, החרדים, לזרועות השמאל. שלא יתפלא אם אחר כך כשיצטרך אותנו למאבק בעקירות יישובים, אנחנו לא נהיה שם".

 

רביץ הוסיף כי "בחצי השנה האחרונה, מאז הוקמה הממשלה, הם עשו כל טעות אפשרית - בהתחלה נגד תורת ישראל ועכשיו גם נגד ארץ ישראל. דחקו את הציבור החרדי לפינה, בעוד מעשה נבלה ונקמה, ובמצב כזה אפילו החיה העדינה והשקטה ביותר משתוללת כשהיא נמצאת כך עם הגב לקיר".

 

"החלטה מרושעת" 

רביץ, בנו של הח"כ וסגן השר המנוח אברהם רביץ, שהיה מראשי יהדות התורה, אמר כי ביתר עילית היא העיר השנייה בגודלה בצדו המזרחי של הקו הירוק (אחרי מעלה אדומים) ובעלת קצב הגידול הגבוה ביותר ביהודה ושומרון. "על כל דירה שנבנית או נמכרת כאן יש מאה קופצים, ולחנוק את העיר הזו זה מעשה איוולת. זו החלטה מטומטמת וחסרת אחריות מבחינה התיישבותית - וגם מרושעת".

 

גם ראש העיר ביתר עילית, הרב מאיר רובינשטיין, הצטרף להתקפה. לדבריו, "כל ממשלות ישראל ובהן גם ממשלות השמאל, לא העזו לנקוט צעדים כאלה, כפי שנוהגת כיום ממשלת נתניהו. העיר שהיא בקונצנזוס לאומי זכתה לסיוע ועזרה ושגשגה בכל תקופות כהונות ממשלות ישראל, וכך בעזרת השם נמשיך ביתר שאת וביתר עוז".

 

איש התקשורת החרדי יוסי אליטוב, שמשמש כעורך העיתון "משפחה", מתגורר אף הוא בביתר עילית. "אינני חושב שיש עוד מדינה חופשית בעולם הדמוקרטי שתושביה היו מאפשרים לשלטון להטיל מצור כלכלי על מגזר כלשהו ולעבור על כך לסדר היום", אמר אליטוב. "אני מאוכזב באופן אישי משתיקתו הרועמת של הנשיא פרס. זה הרגע שבו עליו לקום ולומר: עד כאן".

 

אליטוב כיוון את חצי הביקורת גם למי שהוגדר "אויב החרדים" החדש, וטען כי "שר האוצר יאיר לפיד מפתיע בכל פעם בחדש בעוצמו של הניתוק שלו מחיי האזרחים במדינה. מגזר שנמצא תחת מתקפה חסרת רחמים מצד מוסדות השלטון - יותר ממאה גזירות כלכליות נגד החרדים מעטרות את התקציב החדש - ראוי למעט חמלה בסיסית גם מצד אדם כלפיד שהציב את סדר יומו הכלכלי על יסודות של שנאה לחרדים".

 

דרעי: "הם לא ינוחו עד שינשלו" 

גם במערכת הפוליטית מיהרו לנתב את הביקורת לעבר ראש הממשלה נתניהו, שר האוצר לפיד ושר הכלכלה בנט. ח"כ מאיר פרוש (יהדות התורה) אמר כי "החלטה זו מצטרפת לרשימה ארוכה של החלטות אומללות, שהנפיקה ממשלת הזדון של נתניהו-בנט-לפיד. כשלאחרונה נשאלו על הדחף שיש בהם לפגוע בחרדים, תשובתם הייתה שהכול נעשה מתוך רצון לעזור לציבור החרדי. מעניין יהיה לשמוע את הנימוק איך החלטה אומללה זו אמורה להיטיב עם הציבור החרדי".

 

יו"ר ש"ס אריה דרעי אמר כי "ממשלת ישראל הוכיחה שוב את אטימותה בהחלטה בלתי-מוסרית בכך שהוציאה את הערים ביתר עילית וחריש ממפת העדיפות הלאומית והכניסה עשרות התנחלויות מבודדות. האחים בנט ולפיד לא ינוחו עד שינשלו את אזרחיה החרדים של מדינת ישראל ואת תושבי הגושים הגדולים מכל תקצוב שהוא וישמנו את תושבי ההתנחלויות המבודדות".

 

קריית מלאכי וקריית גת בחוץ: "מצבנו גרוע מאוד"

מפת אזורי העדיפות הלאומית הותירה בחוץ גם את תושבי הערים הדרומיות קריית מלאכי וקריית גת. "הכול פוליטיקה", אמר בכעס ראש העיר קריית מלאכי יוסי חדד - איש ליכוד זה עשרות שנים. "כשנופלים טילים אנחנו בדרום. אנחנו אוכלים טילים כמו כולם, אבל כשצריך לתת קצת, לחלק דברים טובים, מעדיפים לומר שאנחנו תושבי מרכז. בממשלה שכחו דבר אחד: העיר מורכבת מ-25 אחוז עולים, מצבנו גרוע מאוד, אין לנו את הלובי המתאים, אנו נחשבים לבנים חורגים".

 

בניין בקריית מלאכי שספג פגיעת רקטה במהלך מבצע "עמוד ענן" (צילום: חב"ד אינפו) (צילום: חב
בניין בקריית מלאכי שספג פגיעת רקטה במהלך מבצע "עמוד ענן"(צילום: חב"ד אינפו)

 

חדד הסביר כי העיר שנחשבת מבחינה פוליטית לימנית לא זוכה להטבות בכלל. לדבריו, "לא קיבלנו תמיכה של שרים ושל ראש הממשלה, אני איש ליכוד ואני מקווה שיבינו שם בליכוד שיש פה איש ליכוד. שיתחילו להזרים לפה כסף ולשקם את העיר".

 

אביחי אוסדון, פעיל חברתי מוכר בקריית גת, חש מתוסכל מכך שההתנחלויות זוכות ליחס מועדף. "זה שקריית גת לא נמצאת באזור עדיפות לאומית זה בלשון המעטה עוולה. זו עיר ש-60 אחוז מתושביה הם אנשים קשי יום, במעמד סוציו-אקונומי נמוך. רוב התושבים מתקשים לשלם ארנונה והמצב הכלכלי יחסית קשה. זה שאנחנו לא מקבלים שום עזרה, ונופלים בין הכיסאות, מעיד על משהו בסדרי העדיפות הלקוי של המדינה, שמעדיפה יישובי קו עימות, שאלה בעצם ההתנחלויות".

 

אוסדון הוסיף כי "המדינה מעדיפה התנחלויות על פני הפריפריה

וזה על חשבון קריית גת, וזה מנציח את המקום של העיר. אני רואה מה קורה מול העיניים. זה משאיר את העיר במצב מוחלש תמידי". על השאלה מדוע ההתנחלויות זכו להיכנס למפה השיב אוסדון כי "מדובר בשיקולים פוליטיים צרים, בדילים ובעסקאות שסוגרים למעלה בממשלה. אין פה היגיון או הצדקה. מעדיפים לתת את הכסף למגזר כזה, למקורבים, לאלה שיש להם קול, שבמקרה הזה מדובר בהתנחלויות".

 

בעיריית קריית גת ציינו כי ההחלטה לא תעבור ללא מאבק. "התושבים מקווים שממשלת ישראל תתעשת ותשבץ את העיר במפת העדיפות הלאומית, כפי שראוי לעשות במדינת ישראל", אמר ראש העיר אבירם דהרי. "אנחנו לא מתעסקים במי נכנס ומי לא, אבל לנו מגיע".

 

Read this article in English

 


פורסם לראשונה 04/08/2013 22:40

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
"זו ממשלה פשוט אכזרית". ביתר עילית
צילום: גיל יוחנן
מומלצים