שתף קטע נבחר

נגיד שהיינו בארה"ב: קודם בודקים ואז ממנים

מה הסיכוי שפארסת נגיד בנק ישראל תקרה לאמריקנים? בארה"ב עורכים חוקרי ומשפטני הבית הלבן בירור מוקדם על השלדים בארונות המועמדים עוד לפני שמכריזים על הבחירה בהם, ולא רק אחרי. ובכל זאת, לפעמים גם שם יש פאשלות: מיהו מפקד המשטרה שבמקום לנסוע ללשכת השר נזרק לכלא?

הסיכוי שבארה"ב יקרה מה שקרה בפיאסקו המינויים לנגיד בנק ישראל, עם פרישתם של יעקב פרנקל ואחריו של פרופ' ליאו ליידרמן הוא קטן ביותר. בעוד אצלנו קמים בוקר אחד ומתבשרים מיהו מועמדו של ראש הממשלה לנגיד הבנק, ואז מתחיל תהליך הבדיקה הפומבי של ועדת טירקל, התקשורת מתחילה לחקור והמתנגדים משגרים מכתבים - הרי שבארה"ב מתקיים הליך בירור שקט של צוות חוקרים ומשפטנים של הבית הלבן בכל הנוגע לצד המקצועי, המשפטי והפיננסי של המועמד, ולא פחות חשוב - על השלדים בארונו. רק אחר-כך מכריז נשיא ארה"ב על האיש שלו לתפקיד.

 

עוד חדשות מהעולם :

 

ועדת טירקל למינויי בכירים בישראל פועלת באופן דומה לתהליך הבדיקה של מועמדי הנשיא האמריקני לתפקידים השונים. התהליך כולל מילוי שאלון מפורט וקשה ושאלונים שממלאים האנשים הקשורים למועמד בשלבים השונים של הקריירה שלו. לתהליך הבדיקה החסוי יש יתרונות במרבית המקרים, אם כי קרה בעבר שמועמדים של הנשיא האמריקני הצליחו לעבור בשלום את תהליך הבדיקה הסודי, אבל נפלו מיד לאחר שהוכרז על מועמדותם.

 

שלושת הנשיאים האחרונים אובמה, בוש וקלינטון. בדיקה יסודית לפני ההכרזה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
שלושת הנשיאים האחרונים אובמה, בוש וקלינטון. בדיקה יסודית לפני ההכרזה(צילום: רויטרס)
 

זה קרה לנשיא ג'ורג' בוש הבן לפחות פעמיים. הוא הכריז על מינויה של לינדה צ'אבס לשרת העבודה, אבל אז היא נאלצה לפרוש אחרי שהתברר שהיא העסיקה עוזרת בית בניגוד לחוק. מבוכה גדולה יותר הייתה כשבוש הכריז על מועמדותו של מי שהיה מפקד משטרת ניו-יורק ברנרד קריק לשר להגנת המולדת, ורק אז צפו מעל לפני השטח עבירות פליליות של קריק שהביאו אותו לבית הסוהר במקום לבית הלבן.

 

בחירת מועמדי הנשיא ליו"ר הפרדל רזרב, המקבילה האמריקנית של בנק ישראל, היא הליך סולידי של כלכלנים מהמוכרים ביותר. נשיא ארה"ב בוחר את נגיד הבנק הפדרלי האמריקני ואת סגנו לתקופה של ארבע שנים, אבל הסנאט צריך לאשר את מועמדו של הנשיא בהליך שימוע, שעלול להיות קשה ותיאורטית אף לבלום את המועמדות על-ידי המיעוט בסנאט בהליך של פיליבסטר (נאומים מתמשכים המונעים הצבעה על מהלך ואישורו).

 

יו"ר הפדרל ריזרב בן ברננקי. אובמה השאיר את המינוי של בוש (צילום: AFP) (צילום: AFP)
יו"ר הפדרל ריזרב בן ברננקי. אובמה השאיר את המינוי של בוש(צילום: AFP)

 

בפועל זה לא קרה מאז נחקק "חוק הבנקאות 1935", המעניק ליו"ר חבר המנהלים של הפדרל רזרב שליטה במערכת הבנק המרכזי של ארה"ב. הוא האיש הביצועי של מועצת המנהלים, שחבריה נבחרים על ידי הנשיא ל-14 שנים אבל צריכים לקבל אישור של הסנאט.

 

מאמרי ביקורת ובלוני ניסוי

מאז חקיקת חוק הבנקאות ב-1935 כיהנו בסך הכל 14 איש בתפקיד נגיד הבנק הלאומי האמריקני. יושבי הראש האחרונים המפורסמים הם פול ווקר שמונה על ידי רונלד רייגן וכיהן בתפקיד 8 שנים, ובעקבותיו מינה בוש האב את אלן גרינספן, שכיהן בתקופתם של בוש האב הרפובליקני, ביל קלינטון הדמוקרטי וג'ורג' בוש הבן. בסך הכול כיהן גרינספן 18 שנים ונחשב בשנות כהונתו לאורים והתומים של הכלכלה האמריקנית. אבל לאחר קריסת הכלכלה הזו בשנת 2008 הוא גם הואשם על ידי רבים כאחראי העיקרי לצרות.

 

ראש הפדרל רזרב הנוכחי, בן ברננקי, הוא מינוי של בוש הבן ואובמה לא החליפו כדי למנוע זעזוע נוסף מעבר לצרות שהוא נתקל בהן עם כניסתו לבית הלבן - המשבר הכלכלי של 2008. ברננקי יסיים את כהונתו ב-31 בינואר 2014 והדיונים בבית הלבן ותהליך הבדיקה של המועמדים כבר נמצאים בעיצומם. ייתכן שאובמה יכריז על המועמד שלו כבר בחודש הבא.

 

רה"מ נתניהו ושר האוצר לפיד בהכרזה על מינוי פרנקל (צילום: פלאש90) (צילום: פלאש90)
רה"מ נתניהו ושר האוצר לפיד בהכרזה על מינוי פרנקל(צילום: פלאש90)

 

במהלך תקופת הבירורים והמינויים, היתרונות והחסרונות המקצועיים והאישיים של כל מועמד תיאורטי נפרשים בכותרות ובמאמרי המערכת של העיתונים, בין השאר על-ידי הפרחת בלוני ניסוי והדלפות על נקודות תורפה של המועמדים הפוטנציאליים, שמטרתם לראות את תגובת הציבור. השמות החמים כיום הם של לארי סאמרס שהיה שר האוצר של קלינטון והיועץ הכלכלי הבכיר של אובמה. הוא כנראה המועמד המועדף על

אובמה ליו"ר הפרדל רזרב. המועמדת השנייה היא סגנית יו"ר הפדרל רזרב הנוכחי, ג'נט ילן.

 

ברשת "בלומברג" נכתבה ביקורת על סאמרס שלפיה הוא משמש יועץ לכמה מענקי וול סטריט. כשהוא עזב את הבית הלבן כשר האוצר היו לו נכסים בשווי 900 אלף דולר ומשכנתא של 500 אלף. בשמונה השנים הבאות שווי נכסיו נאמד ב-17-39 מיליון דולר לפני ששב לבית הלבן כיועצו הבכיר של אובמה בקדנציה הראשונה. סנאטורים דמוקרטים רואים בו כמי שמונח בכיס של וול סטריט, ולמרות הקשר שלו לאובמה המעניק לו יתרון, גם המידע על מצבו הפיננסי וקשריו עם וול סטריט יישקלו בבית הלבן לפני שאובמה יכריז על המועמד שלו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: פלאש90, צביקה טישלר
המינויים שלא יצאו לפועל. פרנקל וליידרמן
צילום: פלאש90, צביקה טישלר
מומלצים