שומעים את החרשים, רואים את האחר
במסגרת תוכנית "יוצרים שינוי" החליטו תלמידי בית הספר היסודי קפלן בפתח תקווה, ללמוד לדבר בשפת הסימנים כדי ליצור קשר ולשמח קשישים חירשים. צפו בקבוצה רגישה של ילדים שלמדו להכיר את האחר
ניבי, תלמיד כיתה ה' בבית ספר קפלן פתח תקווה, שיתף את כיתתו בקושי שלו לתקשר ולהתחבר לסבתא שלו בגלל היותה חירשת. סיפורו נגע לכולם ומועצת התלמידים של בית הספר קפלן בפתח תקווה החליטו, במסגרת תכנית "יוצרים שינוי", שהם מעוניינים להכיר לעומק את אוכלוסיית החירשים.
בשלב ראשון הם יצרו קשר עם מרכז "הלן קלר"בת"א וערכו מפגש עם אוכלוסיית חירשים מבוגרים. למפגש התלמידים הביאו עימם משלוחי מנות וברכות מכלל בית הספר כדי "לעשות להם שמח בלב". בזכות המפגש המרגש נוצרו קשרים מיוחדים הילדים החלו לתקשר עם החירשים, הופיעו בפניהם ובעיקר למדו להכיר אותם מקרוב.
היכנסו לעמוד "החופש הגדול" של ynet
גיא (כיתה ו'), מספר: "הכי נהנתי להביא להם את כרטיסי הברכה כי שמתי לב שהם מאוד התרגשו מזה. זה משהו מאוד מיוחד יחסית שילדים באמת נותנים מודעות לחירש ונותנים לחירשים הרגשה טובה יותר".
כשחזרו לבית הספר סיפרו ודיברו על החוויה שעברו הגיעו למסקנה שהאוכלוסייה, עמה נפגשו, לא זקוקה להרבה אלא פשוט לתקשורת. שני (כיתה ו') הסבירה: "למדתי שהם יכולים להסתדר ובהתחלה חשבתי שיהיה
להם קשה ושהם אומללים וגיליתי שדווקא יש להם חיים מאוד כיפים". עידו (כיתה ו'), הוסיף: "לא כולם מדברים בשפת הסימנים, יכול להיות שמידי פעם הם מוצאים את עצמם בסיטואציות שהם לא יכולים להסביר את עצמם".
כשהבינו מהו הצורך האמיתי של החירשים הם ניגשו לשלב הבא והתחילו לדמיין ולהעלות רעיונות כיצד לענות על אותו הצורך. הם הזמינו מורה לשפת הסימנים, למדו מילים בסיסיות ולימדו את כל בית הספר את השיר "אני ואתה נשנה את העולם" בשפת הסימנים.
בהמשך הם הזמינו את הקבוצה ממרכז "הלן קלר" לבית הספר ובילו איתם יום שלם של הפעלות, יצירה ותקשורת. מאז הקשר ממשיך והילדים, שהושפעו רבות מהתהליך, החליטו לקחת את המודל והניסיון שצברו לאוכלוסיות נוספות.
סופיה (כיתה ה'): "זה עשה לי ממש טוב בלב, שרצינו פשוט להמשיך את זה לאוכלוסיות אחרות חוץ מחירשים".
"מאמינים שכל תהליך כזה שהילדים שותפים אליו משנה אותם"
"אנחנו מאמינים שבאמת כל תהליך כזה שהילדים שותפים אליו משנה אותם קודם כל", מסבירה יפעת אביגד - הרכזת החברתית של בית הספר, "תורם עוד משהו לסל הערכים שהם לוקחים איתם הלאה ולסוג של בני אדם שהם יהיו כשיהיו גדולים".
יוצרים שינוי
"יוצרים שינוי" היא תכנית חינוכית שמטרתה לטפח דור של אזרחים פעילים ומעורבים. התכנית אומצה על ידי עמותת "רוח טובה" ועמותת "מלאכי יום הולדת" כתכנית החינוכית של יום מעשים טובים במטרה להעצים ילדים ונוער לא רק לעשות טוב אלא גם לתת להם כלים שיאפשרו להם לחולל שינוי לטובה.
"יוצרים שינוי" מקנה את המיומנויות הנדרשות לפתרון בעיות ונותנת במה לשיתוף העשייה עם אחרים. התוצרים הם פרויקטים חברתיים-קהילתיים מחוללי שינוי. תיעוד ושיתוף הפרויקט מהווים את נקודת המפגש של התוכנית עם שאר העולם. לתנועת "יוצרים שינוי" שותפות היום כ-40 מדינות נוספות ברחבי העולם ומיליוני ילדים בלמעלה מ-300,000 בתי ספר.
אוניברסיטאות מובילות כהארוורד וסטנפורד מעורבות בתכנית ומכירות בחשיבותה העצומה. בישראל - התוכנית פועלת בכ-100 מסגרות חינוכיות בשיתוף משרד החינוך.
"ככל שיותר ילדים נחשפים לפרויקטים השונים, גם הם נדבקים בחיידק העשייה, מקבלים
השראה ומאמינים ביכולתם לשנות את סביבתם וליצור עולם טוב יותר", מסבירה עינה שכטמן, רכזת חינוך ותכנית "יוצרים שינוי" בעמותת רוח טובה.
"תחומי העשייה שבהם עוסקים הפרויקטים השונים שילדים יזמו מתפרשים על פני מגוון רחב של תחומים ונושאים: איכות סביבה, בריאות, עוני, אלימות, ניקיון, תזונה, עומס בלימודים, שילוב בקהילה, ועוד - כל דבר שמפריע להם".
קיראן סת'י, יוזמת התכנית, שזכתה בפרסי חינוך יוקרתיים רבים, ביניהם Rockefeller Youth Innovation Award, מסכמת: "יוצרים שינוי מעניקה את ההזדמנות להעביר את הכוח מהמורה לילד בדרך שנותנת לו את האמונה שהוא יכול, הוא לבד יכול להוביל שינוי".
מדי שנה מתמודדות הקבוצות המשתתפות ב"יוצרים שינוי" בתחרות ארצית. חבר שופטים מכובד, המורכב מאנשי חינוך, ייעוץ, עיצוב ואקטיביזם חברתי מהמובילים בארץ, בוחר בפרויקטים המובילים על פי קריטריונים שונים כמו יזמות, מקוריות, מעגלי השפעה ועוד.
- קיבלתם השראה? גם אתם רוצים ליצור שינוי? מוזמנים לפנות לעינה – רכזת חינוך ותכנית "יוצרים שינוי" מעמותת רוח טובה במייל: dfcisrael@gmail.com
.