איראן: "ענף הזית" של רוחאני למערב
חסן רוחאני, נשיאה החדש של איראן, מינה את השגריר לשעבר באו"ם לשר חוץ, בצעד שנתפס כאיתות חיובי במערב. הוא גם מינה רפורמיסט לסגנו הראשון, שיחליף אותו במקרה הצורך. השמרנים מוחים: "אין נשים וצעירים בקבינט"
נשיאה החדש של איראן, חסן רוחאני, הציג אתמול (יום א') את הממשלה החדשה שלו. הממשלה מורכבת מ-18 טכנוקרטים שכיהנו בעבר בממשלותיהם של הנשיא המתון עלי אכבר האשמי רפסנג'אני, שמועמדותו בבחירות הנוכחיות נפסלה, והנשיא הרפורמיסט מוחמד חתאמי. שר החוץ החדש, מוחמד ג'ואד זריף, עשוי להיתפס במערב כ"ענף זית" שמגיש למעצמות הנשיא, הנחשב למתון מקודמו.
רוחאני גם מינה רפורמיסט לסגנו הראשון. אשאק ג'האנגירי, שר התעשייה והמכרות לשעבר, נחשב למקורב מאוד לנשיא לשעבר חתאמי, שנוא השמרנים הקיצונים. באיראן ממונים כמה סגני נשיא, אך ג'האנגירי יהיה הראשון בתור להחליף את רוחאני, אם יקרה דבר מה לנשיא.
כלכלתה של איראן סובלת קשות מהסנקציות שהוטלו עליה בשל תוכנית הגרעין, שהביאו לצמצום ייצוא הנפט שלה בכ-50 אחוזים. כדי להביא להסרת הסנקציות, עליה לשוב לשולחן הדיונים עם המערב.
אך השמרנים כבר מותחים ביקורת. חבר הפרלמנט רמזאן שוג'אי מתח ביקורת על "היעדרן של נשים וצעירים בקבינט". ואומנם, גילם הממוצע של השרים עומד על 58. המשותף לכולם הוא שהם שותפים לדעותיו המתונות יותר של רוחאני, שהודיע עוד לפני הצגת הקבינט שהחברים בו ייבחרו על בסיס הישגיהם ויכולותיהם ולא על סמך השתייכותם הפוליטית. השמרנים לא מרוצים גם מהשר החדש לענייני נפט, ביז'ן נאמדאר זנגנה, שכיהן בתפקיד זה תחת חתאמי, בין 1997 ל-2005.
לעומת זאת, המערב עשוי להיות שבע רצון יותר ממינויו של מוחמד ג'ואד זריף לשר חוץ. זריף היה בעבר שגריר איראן באו"ם והוא מתמצא באליטה הפוליטית של ארה"ב. הוא דובר אנגלית שוטפת והשלים את הדוקטורט שלו בחוק ומדיניות בינלאומיים באוניברסיטת דנבר.
דיפלומטים סיפרו כי עמד במרכז שיחות חשאיות שמטרתן הייתה לחדש את הקשר בין טהרן לוושינגטון, לאחר 35 שנות נתק. השיחות כשלו, אך ייתכן שמינויו הוא ניסיון מצד רוחאני לשדר שהוא מעוניין בקשר.
"הוא תמיד ניסה לעשות מה שאפשר כדי לשפר את הקשרים באופן מאוד אינטליגנטי, פתוח וברור", אמר לרויטרס דיפלומט מערבי בכיר שהיה בדיונים עם זריף. "זה מישהו שמכיר את ארה"ב היטב וחרף כל תסכולי העבר, הוא עדיין מישהו שמכירים בוושינגטון".
יש לזכור כי באיראן המנהיג העליון עלי חמינאי הוא הקובע בענייני מדיניות חוץ וביטחון ותוכנית הגרעין, וכי משרד החוץ ניצב רק במקום הרביעי בהיררכיית קובעי המדיניות, לאחר חמינאי, ראש המועצה לביטחון לאומי והנשיא. עם זאת, אם מינויו יאושר, תהיה זו מחווה של רצון טוב כלפי וושינגטון.
זריף היה נושא ונותן מרכזי במאמץ האחרון להגיע ל"עסקה גדולה" בין טהרן לוושינגטון שנכשל סופית ב-2003. הוא התפטר מצוות המו"מ על הגרעין לאחר בחירתו של מחמוד אחמדינג'אד ב-2005. ברשימת מיודעיו בוושינגטון נמצאים בין היתר סגן הנשיא ג'ו ביידן ושר ההגנה צ'אק הייגל. ב-2007 שב מניו יורק לאחר חמש שנים כשגריר באו"ם. מאז היה יועץ בכיר לשר החוץ וראש המדור הבינלאומי של אוניברסיטת אזאד.
דניס רוס, שהיה שליחו של אובמה במזרח התיכון, אמר שזריף הביע נכונות למו"מ בתום לב ושמינויו ייתפס בארה"ב ובאירופה כאינדיקציה לנכונותו של רוחאני "לעשות עסקים" עם המערב. אך הוא הוסיף כי יש להמתין ולראות אם הדבר יתורגם לריכוך ההתנגדות האיראנית לצמצום תוכנית הגרעין.
הדיפלומט האמריקני הוותיק ג'יימס דובינס, נזכר בתפקיד הקריטי של זריף ביצירת הממשלה באפגניסטן
לאחר סילוק הטליבאן ב-2001. אחרי הסתודדות והתלחשות הוא הביא לנסיגה של הברית הצפונית, הארגון המרכזי המתנגד לטליבאן, מדרישתו. "זריף אחראי לפריצת הדרך הסופית שבלעדיה ייתכן שלא הייתה נוצרת ממשלתו של חמיד קרזאי", אמר דובינס. כעת נראה אותו באתגר החדש.
וגם אחמדינג'אד זוכה למינוי. המנהיג העליון חמינאי מינה את הנשיא לשעבר לחבר במועצה האיראנית לאבטחת אינטרס המשטר, הגוף המייעץ לחמינאי. בראש המועצה עומד רפסנג'אני, אויב מושבע של אחמדינג'אד.