הגנרלים לכלא: "ארדואן רצח את החוק"
בית המשפט בטורקיה גזר עונשי מאסר כבדים על כ-300 אנשי צבא, פוליטיקאים ועיתונאים בקשירת קשר להפלת ראש הממשלה. באופוזיציה אמרו שהפסיקה בלתי חוקית בעוד הממשלה טענה שהביקורת נגדה אמוציונלית
עוד חדשות בעולם :
סין שוקלת לבטל מדיניות "ילד אחד במשפחה"
מרילין מונרו לאשתו של קנדי: שוכבת עם בעלך
צבא מצרים ל'אחים': שחרור אסירים עבור שקט
מבצע חילוץ: שמה רעלה וחילצה הבת ממצרים
בכיר הנאשמים, הרמטכ"ל לשעבר, גנרל אילקר בשבוג, נידון למאסר עולם. הגנרל ולי קוצ'וק, מוותיקי ומבכירי הנאשמים, נשלח גם הוא למאסר עולם. על מנהיג מפלגת הפועלים, דוג'ו פרינצ'ק, נגזרו 117 שנות מאסר.
מחוץ למשפט, שנערך במתחם הכלא סילברי ממערב לאיסטנבול, הפגינו עשרות מתומכי הנאשמים והמשטרה השתמשה בגז מדמיע ובזרנוקי מים כדי לפזרם. "פסיקת בית המשפט אינה חוקית", צוטט מנהיג האופוזיציה קילצ'דרוגלו בעיתון הטורקי "הורייט". לביקורת נגד בית המשפט והממשלה באנקרה הצטרף מנהיג מפלגת התנועה הלאומית (MPH) דוולט בהצ'לי וכינה את הפסיקה "רצח של החוק".
מאבק כוחות בין ממשלה איסלאמית לצבא חילוני
"הפסיקות אינן חוקיות מנקודת מבט חוקית, פוליטית ומוסרית. אין להן לגיטימיות", אמר קיליצ'דרוגלו מ"מפלגת העם הרפובליקנית" (CHP).
פרשת "ארגנקון" מסמלת את מאבק הכוח בין ראש הממשלה ארדואן, העומד בראש "מפלגת הצדק והפיתוח" האיסלאמיסטית, לבין הממסד הצבאי-חילוני במדינה. במסגרתה עמדו לדין מאות חיילים, קצינים, עיתונאים ופוליטיקאים באשמה שקשרו קשר וטוו רשת שביקשה להפיל את שלטונו של ארדואן. מבקרי הפרשה טוענים שמדובר בניסיון להשתיק ולשתק את ההתנגדות החילונית לשלטון האיסלאמיסטי.
הכרעת הדין שמה קץ לדרמה שנמשכה כבר חמש שנים. הנאשמים הואשמו בתכנון מתקפות טרור שהיו אמורות להתסיס את טורקיה וליצור כאוס וכך לסלול את הדרך להפיכה צבאית. ההעמדות לדין סייעו בידה של ממשלת ארדואן כשזו עיצבה מחדש את הצבא וחיזקה את השלטון האזרחי במדינה שידעה שלוש הפיכות צבאיות מאז 1960.
תכננו לרצוח את חתן פרס נובל לספרות?
על פי האישום, הנאשמים היו חברים ברשת לאומנית וחילונית קיצונית שנקראה "ארגנקון", על שם עמק אגדי באסיה הקטנה שעל פי האמונה הרווחת היה מקור העם הטורקי. באלפי עמודי האישום טענו התובעים כי הרשת עמדה מאחורי שורה של מתקפות אלימות, כולל אחת שבה נרצח שופט ב-2006, ועשתה זאת באופן שייראה שהאחראים הם קיצונים איסלאמים. לדברי התביעה, הם גם זממו לחסל את ארדואן ואת חתן פרס נובל לספרות אורהאן פאמוק.
"בדמוקרטיות, אנשים לא נשפטים בבתי משפט מיוחדים שיש להם קשר לרשות הפוליטית אלא בבתי משפט רגילים ועצמאיים שמאמינים בשלטון החוק", אמר מנהיג האופוזיציה הטורקי קיליצ'דרוגלו. "בתי המשפט האלה לא עושים צדק משום שהם בתי משפט תחת הוראה של הרשות הפוליטית ונועדו למלא את פקודותיה. המושג שלטון החוק איננו תקף בבתי משפט אלה".
ומה יש לשלטונות הטורקיים לומר על הביקורת נגדם? סגן ראש הממשלה בולנט ארינץ' אמר כי התגובות לפסיקת בית המשפט "אמוציונליות". במהלך מסיבת עיתונאים שקיים לאחר ישיבת הקבינט באנקרה, אמר סגן ראש הממשלה כי "לאיש אין זכות לבצע פשעים. איננו אנשים שהולכים להיות שמחים על מעצרים של אנשים. אבל יש פסיקה של בית משפט וכולם חייבים לכבד אותה. אני מגדיר את הביקורת מהחשודים וממשפחותיהם כרגשית", אמר ארינץ' וציין כי פרקליטי ההגנה ודאי יגישו ערעור על עונשי המאסר הכבדים. "אין ספק שיוגשו ערעורים על פסיקות בית המשפט והן ייבחנו בבית המשפט העליון".
"יש שיאמרו שכמה פסיקות נגד חשודים היו כבדות מדי. איננו נמצאים בנקודה של לאהוב או לא לאהוב את הפסיקה. בין שאנחנו אוהבים אותה או בין שלא, אנו מחויבים לציית לה. מעבר לכך אין יותר מדי מה לומר", אמר סגנו של ארדואן. הוא גם התייחס לביקורת שהטיח קיליצ'דרוגלו במערכת המשפט ובממשלה ואמר כי "המילים האלה חוצות את הגבול. שום פוליטיקאי לא יכול להאשים את בתי המשפט עם מילים כאלה קשות".