שתף קטע נבחר

 

אין אחיות, אין ניידות: בדואים לא מתחסנים

סניפי טיפת חלב ברהט נעולים, בכפרים הלא מוכרים הניידת לא פועלת בגלל הרמדאן וגם בהסברה יש ליקויים - משפחות בדואיות שנענו לקריאה של משרד הבריאות גילו כי ארוכה הדרך לחיסון נגד מחלת הפוליו. "מפקירים אותנו", מאשים ראש העיר רהט. אבל אחרים מודים: תושבים רבים מתנגדים לחיסון

משרד הבריאות השיק אתמול (יום ב') בחגיגיות את מבצע החיסונים נגד פוליו בדרום, אבל במגזר הבדואי גילו רבים מההורים כי אין להם לאן לפנות. ברוב הכפרים הלא מוכרים אמורים התושבים להסתמך על ניידת של משרד הבריאות שתגיע אליהם במיוחד כדי לחסן את הילדים - אלא שזו לא תפעל בשבוע הראשון למבצע "שתי טיפות". גם ברהט נתקלו היום ההורים בקשיים: "משרד הבריאות העביר את האחיות למקומות אחרים", סיפר ראש העיר, "רק סניף אחד נותר פתוח".

 

מבצע החיסון - כתבות נוספות בערוץ החדשות של ynet:

 

מחסנים נגד פוליו: השרה גרמן בטיפת חלב    (צילום: אפרים בראל)

מחסנים נגד פוליו: השרה גרמן בטיפת חלב    (צילום: אפרים בראל)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

סניף טיפת חלב נעול, היום ברהט (צילום: רועי עידן) (צילום: רועי עידן)
סניף טיפת חלב נעול, היום ברהט(צילום: רועי עידן)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

גורמים במערכת הבריאות ציינו כי ההחלטה לא לשלוח ניידת לכפרים התקבלה בשל צום הרמדאן, אולם בתגובה הרשמית צוין, לעומת זאת, כי זה נובע מסדר העדיפויות שנקבע: "לאור ההיענות הגבוהה, ההחלטה בשבוע הראשון היא לרכז את רוב המאמצים בטיפות חלב, כולל בפזורה הבדואית, ושם מרוכזות האחיות. בהמשך נוציא את הניידת בהתאם לצורך". עד אז, אמורים התושבים לנסוע ליישובים אחרים כדי לקבל את החיסון, אלא שהם לא בהכרח מודעים לאפשרויות שלהם.

 

מנכ"ל העמותה לבריאות האישה והמשפחה שעוסקת בבריאות הבדואים, הייג'ר אבו שארב, הודתה כי "התושבים עסוקים בסידורים לקראת סיום החג ביום חמישי ולכן הם פחות מגיעים במהלך החג". עם זאת, היא הדגישה כי אין זו הבעיה העיקרית. "ניידת אחת תספיק לכל כך הרבה כפרים לא מוכרים?", היא תהתה, "כמה היא יכולה לחסן ביום? ואיך האנשים בכלל יידעו שהיא באה?".

 

"הבעיה היא הסברה", היא המשיכה. "התושבים אומרים לי שהם לא רוצים לתת לילד שלהם חיסון נוסף וצריך להסביר להם במה מדובר ולמה מחסנים בחיסון חי". לדברי אבו שארב, במגזר פשוט לא מספיק מודעים לבעיה ולכן חשוב שהניידת תגיע ליישובים, תבצע הסברה ותקל את הנגישות למי שרוצה לחסן את ילדיו.

 

חלוקת החיסונים ברהט. ההיענות הייתה נמוכה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
חלוקת החיסונים ברהט. ההיענות הייתה נמוכה(צילום: רויטרס)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 

גם ראש העיר רהט פאיז אבו סהיבאן, שבעירו פועלים חמישה סניפי טיפת חלב, אישר כי סביר שהצום תרם לשיעור הנמוך של המתחסנים שנרשם שם אתמול. מאז הוא יצא מגדרו כדי להעלות את ההיענות, אך טען כי דווקא משרד הבריאות פוגע במאמציו: "עשיתי עבודת נמלים כדי להגביר את המודעות ולהביא את האנשים. התקשרתי בצהריים כדי לברר כמה באים וגיליתי להפתעתי שמשרד הבריאות העביר את האחיות למקומות אחרים והשאיר ברהט רק שלוש", הוא האשים.

 

לטענת אבו סהיבאן, העיר שבה יותר מ-50 אלף תושבים נותרה ללא מענה הולם. אתמול עוד פעלו הסניפים כרגיל, אבל היום הם נסגרו מוקדם ללא הודעה מוקדמת. ראש העיר הסביר כי במהלך הרמדאן התושבים ישנים עד שעה מאוחרת, והוא ציפה שהחל מהצהריים הם יגיעו לחסן את ילדיהם, אך להפתעתו גילה שהתושבים מתקשרים אליו בטענה שאין מי שיחסן אותם.

 

"הם מתקשרים ואומרים לי שאמרתי להם להגיע ושהם רוצים להתחסן, אבל אין אף אחד בטיפת חלב", העיד. "לפי מה שאני מבין, רק אחד מהסניפים נותר פתוח. לתושבים אין מענה, הם פשוט מפקירים אותנו".

 

במסגרת היום השני של מבצע "שתי טיפות" חוסנו 5,000 ילדים, לאחר שאתמול חוסן מספר מעט יותר נמוך. במהלך המבצע צפויים להתחסן 150 אלף ילדים בגילים 9-0 בחיסון חי-מוחלש, ואתמול התברר שבסך הכול הוזמנו מיליון מנות חיסון נגד המחלה הגורמת לשיתוק ילדים.

 

המשרד אמנם נערך לתרחיש אפשרי שבו יידרשו להתחסן כלל הילדים בארץ, אך בינתיים אין המלצה של ועדת הפוליו במשרד להתחיל במבצע חיסונים ארצי. 

מאות ילדים חוסנו אתמול בקופות החולים, ורובם חוסנו בטיפות חלב של משרד הבריאות. המבצע הנרחב ייערך חודש וחצי ויכלול 66 יישובים מקריית גת ועד מצפה רמון, לא כולל נתיבות.

 

ראש שרותי בריאות הציבור, פרופ' איתמר גרוטו, אמר אמש שבמשרד ממשיכים בניטור מוקדי זיהום אפשריים, ושתוך כשבוע תתקבל החלטה אם לחסן את כלל ילדי ישראל. לדברי פרופ' גרוטו, במשרד מרוצים מהיענות ההורים להתחסנות, וקוראים לתושבי הדרום להגיע לטיפות החלב ולקופות החולים ולחסן ילדים עד גיל תשע.

 

תגובת משרד הבריאות: "מעת לעת מנוידות אחיות ממקום למקום על פי העומסים. רופא מחוז דרום לקח על עצמו להוביל את הגדלת כיסוי החיסונים בעיר רהט ויעשה זאת בתיאום עם ראש העיר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
מבצע החיסון בדרום הארץ
צילום: EPA
מומלצים