שתף קטע נבחר

 

בגיל 106: נפטר נשיא האקדמיה ללשון לשעבר

חתן פרס ישראל, פרופ' זאב בן חיים, עלה לארץ ב-1933 ומונה על ידי חיים נחמן ביאליק למזכיר המדעי של ועד הלשון. בהמשך הוא כיהן כנשיא השני של האקדמיה ללשון וייסד את מפעל המילון ההיסטורי. היום הלך לעולמו

פרופ' זאב בן חיים, נשיאה השני של האקדמיה ללשון ומייסד מפעל המילון ההיסטורי שלה, נפטר היום (ג') בגיל 106. בן חיים נולד בגליציה, הגיע לארץ בשנת 1931 ולמד במכון למדעי היהדות באוניברסיטה העברית. שנתיים לאחר מכן עשה עלייה רשמית, אז מינה אותו חיים נחמן ביאליק, מי שהיה באותם ימים נשיא ועד הלשון, למזכיר המדעי של הוועד.

 

עוד בערוץ החדשות של ynet:

שנת הצרות של גולני: עוד לוחמים נכלאו

הממשלה שוקלת: מס למימון ערכות המגן

 

פרופ' בן חיים היה מגדולי הבלשנים העברים ומחשובי חוקרי העברית והארמית. תחום המחקר הייחודי שלו הוא לשונם של השומרונים - העברית והארמית שבפיהם ובכתביהם. עם כניסתו לאקדמיה ללשון העברית ב-1953 היה בן חיים מחבריה הראשונים ושימש במרוצת השנים כסגן נשיא וכנשיא האקדמיה. בן חיים סבר כי יש להכיר בחיוניותה של העברית החדשה, אך יחד עם זאת לשמור על רציפות היסטורית עם העברית המורשת מדורות.

 

האיש שימש גם כמייסד מפעל המילון ההיסטורי של הלשון העברית. המילון ההיסטורי אמור לכלול את כל המילים בעברית מראשיתה, לפני יותר מ-3,000 שנה ועד היום. הוא ייסד מילון זה בסוף שנות ה-50 של המאה הקודמת, וכבר אז הבין וקבע שהעבודה תיעשה באמצעות המחשב, והחל יחד עם עובדים נוספים לאתר כתבי יד שאותם פענחו וניתחו.

 

כיום כולל המאגר את ספרותנו העתיקה (מגילות ים המלח, משנה,

 תלמוד, מדרשים, הפיוט הקדום ועוד), התחלות מספרות ימי הביניים ומדגם גדל והולך של הספרות החדשה - הכול לפי התכנית והשיטה שהגה בן חיים.

 

הפרופסור שימש גם כמרצה בחוג ללשון באוניברסיטה העברית, עד לפרישתו ב-1976. הוא היה חתן פרס ישראל ופרס רוטשילד וחבר האקדמיה הלאומית למדעים. הלווייתו תצא מחר ב-17:00 מבית האקדמיה ללשון העברית בירושלים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נפטר בשיבה טובה. פרופ' בן חיים
מומלצים