קניה: שדה התעופה נסגר בשל שריפת ענק
שדה התעופה הבינ"ל בניירובי, העמוס במזרח אפריקה, נסגר עד להודעה חדשה. הגורם לשריפה, שפרצה ביום השנה ה-15 לפיגוע ההמוני בשגרירות ארה"ב בעיר, עדיין לא ידוע. במחוז אין כבאית ציבורית אחת
הגישה לשדה התעופה נחסמה ומאות נוסעים נותרו תקועים מחוץ למתחם, שממנו היתמר ענן עשן שחור וסמיך. שר התחבורה אמר לכתבים במקום כי סיבת הדליקה עדיין לא ידועה וכי החקירה בנושא תחל לאחר שיסיימו הכבאים את מלאכתם.
"אין להגיע לשדה התעופה כל עוד העבודה נמשכת. הכבאים עושים עבודה טובה והבטיחות בראש מעייניהם", אמר שר הפנים ג'וזף אולה לנקו, וציין כי רמת הכוננות הביטחונית בשדה התעופה הועלתה לאחר פרוץ השריפה. היום מלאו 15 שנים בדיוק למתקפת הטרור בשגרירות ארה"ב בניירובי, שבה נהרגו 223 בני אדם. אולם עד כה לא דווח על חשד כי השריפה היא אירוע טרור.
חברת התעופה "קניה איירווייז", אחת החשובות במזרח אפריקה, הודיעה בטוויטר כי היא מפנה את טיסותיה לשדה התעופה בעיר הנמל מומבסה וכי נוסעים במעבר נלקחו לבתי מלון. חברות תעופה אחרות מפנות גם כן טיסות למומבסה ולמדינות השכנות טנזניה, אוגנדה ורואנדה.
"ענן העשן היה עצום, ולא היה נראה שזה מפסיק", סיפר ברי פישר, נוסע שקיווה לטוס לאתיופיה הבוקר. הלהבות כילו את אזור הטיסות הנכנסות.
"מחדל בקנה מידה תנ"כי"
כמו במקומות אחרים באזור, שירותי הממשלה הציבוריים סובלים מתקציבים מצומצמים ומציוד מיושן ולא מספיק. רוב הכבאיות שהגיעו למקום השריפה השתייכו לחברות פרטיות.
נוסע בריטי, מרטין קולבק, אמר כי הופתע מכך ששדה התעופה לא נסגר מהר יותר כדי לאפשר לכוחות ההצלה לעבוד. "כשהגעתי היו כבאית אחת או שתיים מחוץ לטרמינל והאש התפשטה במהירות. הייתי מצפה שיותר כבאיות יגיעו מהר יותר", אמר קולבק, שהיה אמור להמריא הבוקר ללונדון.
ייתכן שכלל לא היו כבאיות לרשות מכבי האש בניירובי. רק בחודש שעבר דיווח העיתון הגדול במדינה, ה"דיילי ניישן",
כי בידי מחוז ניירובי אין ולו כבאית מתפקדת אחת, וששלוש כבאיות נמכרו במכירה פומבית ב-2009 כי המחוז לא שילם חוב בסך אלף דולרים עבור תיקונן.
"זוהי חרפה בקנה מידה תנ"כי שבכל המחוז אין כבאית ציבורית פועלת", נכתב במאמר הדעה של העיתון. "כשבממשלה דנו בתקציבים שלהם, הם לא חשו צורך להקצות כסף לקניית כבאיות חדשות או לתיקון הישנות. אבל הם כן הקצו כסף לבניית אחוזות למושלים, לקניית מכוניות גדולות לפקידים ולמטרות נוספות שאין בהן תועלת לקנייתים". הזעם הציבורי בקניה צבר תאוצה בחודשים האחרונים על רקע אישור העלאת משכורות למחוקקים.