יתרות המט"ח עלו לשיא: 79.1 מיליארד דולר
יתרות מטבע החוץ שמנהל בנק ישראל גדלו בחודש יולי בכ-850 מיליון דולר. הסיבה העיקרית לעלייה בהיקף היתרות היתה ירידת שער הדולר מול המטבעות האחרים
יתרות מטבע החוץ שמנהל בנק ישראל גדלו בחודש שעבר בכ-850 מיליון דולר נוספים. כתוצאה מכך עלתה רמת יתרות המט"ח בסוף יולי לשיא של כל הזמנים: כ-79.1 מיליארד דולר.
הסיבה העיקרית לעלייה בהיקף היתרות הייתה הפעם הירידה שנרשמה בחודש שעבר בשער הדולר מול המטבעות האחרים שבהם מוחזקות יתרות המט"ח. היחלשות המטבע האמריקאי הגדילה את שוויו של אותו חלק מהיתרות המוצג בדיווחי בנק ישראל במונחי דולר בקרוב ל-670 מיליון דולר.
סיבה נוספת לעלייה ביתרות המט"ח היא המשך רכישות הדולרים שמבצע בנק ישראל בחודשים האחרונים. בחודש שעבר רכש בנק ישראל כ-255 מיליון דולר, ובארבעת החודשים האחרונים הוא רכש כבר סכום מצטבר של כ-2.75 מיליארד דולר.
מיליארדי דולרים אלה מצטרפים לכ-48.8 מיליארד הדולרים שרכש בנק ישראל בין השנים 2008 ו-2011. את התערבותו המחודשת במסחר במטבע חוץ החל בנק ישראל בחודש אפריל האחרון, אחרי שנעדר ממנו מאז חודש יולי בשנת 2011.
לפני שלושה חודשים הודיע בנק ישראל על תוכנית מסודרת חדשה לרכישת דולרים, במטרה לקזז את השפעת ההכנסות ממאגר הגז הטבעי תמר על שער החליפין ("המחלה ההולנדית"). במסגרת התוכנית החדשה, שתימשך עד שנת 2018, מתכוון בנק ישראל לרכוש עד סוף השנה הנוכחית סכום כולל של כ-2.1 מיליארד דולר.
בתחילת כל חודש מדווח מעתה בנק ישראל על היקף רכישות הדולרים שביצע בחודש הקודם. הדיווח מחולק לשניים: רכישות לקיזוז השפעת הגז הטבעי, ורכישות שנועדו להתמודד עם תנועות לא מוסברות בשער החליפין של השקל. מהדיווח שפרסם בנק ישראל היום מתברר כי כל רכישות המט"ח שבוצעו על ידו בחודש שעבר היו לצורך קיזוז השפעת הגז הטבעי על שער החליפין.
מנתוני יתרות מטבע החוץ החודשיות מתברר עוד כי סיבה נוספת להגדלת יתרות המט"ח בחודש שעבר הייתה העברה של כ-110 מיליון דולר שביצעה הממשלה מחשבונותיה בחו"ל. מנגד, מה שפעל להקטנת היקף היתרות היו העברות של הסקטור הפרטי מהארץ לחו"ל, שהסתכמו הפעם בכ-185 מיליון דולר.