שתף קטע נבחר
 

מיקרו-ליזה: הציור המפורסם בשליש השערה

חוקרים הצליחו ליצור העתק של המונה ליזה בשליש מרוחב שערה. טכנולוגיה זו עשויה לשמש בייצור של רכיבים בגודל ננומטרי

חוקרים במכון הטכנולוגי של ג'ורג'יה  ציירו את המונה ליזה על פני שטח ברוחב של 30 מיקרון (כשליש מרוחבה של שערה). טכנולוגיה זו עשויה לשמש בייצור של רכיבים בגודל ננומטרי, בשימוש בדרך שבה שלטו החוקרים בריכוז המולקולות בכל פיקסל. ננו-טכנולוגיה משמת לבניית מעבדים למכשירי אלקטרוניקה, ובעתיד עשויה לשמש גם לרפואה מתקדמת.

 

המחשה של מזעור המונה ליזה (צילום:  Georgia Institute of Technology) (צילום:  Georgia Institute of Technology)
המחשה של מזעור המונה ליזה(צילום: Georgia Institute of Technology)

 

התמונה נוצרה באמצעות מיקרוסקופ כוח אטומי בתהליך המכונה ננו ליתוגרפיה תרמו-כימית - ThermoChemical NanoLithography. הציור האפור נצרב פיקסל אחר פיקסל (בקוטר 125 ננומטרים). החוקרים מיקמו זיז מחומם על מצע ויצרו סדרת תגובות כימיות בקנה מידה ננומטרי. באמצעות שינוי רמת החימום בכל נקודה, שלטו החוקרים במספר המולקולות החדשות שנוצרו. ככל שהחום היה גבוה יותר, כך גדל הריכוז המקומי של מולקולות. אור רב יותר יצר את הגוונים הבהירים יותר של הצבע האפור במצחה ובידה של המונה ליזה. חימום לטמפרטורה נמוכה יותר יצר את הצללים הכהים בשמלתה ובשערה.

 

עוד ב"הידען"

 

"באמצעות שליטה בטמפרטורה, הצוות שלנו תמרן את התגובות הכימיות כדי שיספקו שונות בריכוז המולקולות בקנה מידה ננומטרי" אומרת ג'ניפר קרטיס, פרופסור עמיתה בביה"ס לפיסיקה במכון הטכנולוגי של ג'ורג'יה והחוקרת הראשית. הריתוק המרחבי של כל פעולה כימית כזו במרחב מצומצם נדרשה כדי ליצור תמונה מורכבת כמו המיני ליזה".

 

"אנו צופים כי ה-TCNL יוכל לבצע פעולות עדינות כאלה גם לדוגמה בשליטה במוליכות של גרפן" אומרת קרטיס. "טכניקה זו תוכל לאפשר מגוון רב של ניסויים וייישומים שקודם היו בלתי אפשריים בתחומים כגון ננו אלקטרוניקה, אופטואלקטרוניקה וביו הנדסה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום:  Georgia Institute of Technology
מונה ליזה בקטן
צילום: Georgia Institute of Technology
מומלצים