נייר טואלט, לוטו וארנונה: זהירות - הונאה
לא מעט הונאות, קומבינות ותכסיסים שגובים מיליארדי דולרים מקשישים בארה"ב, הגיעו גם אלינו לישראל - החל מהונאת נייר הטואלט, דרך גניבת כספים באמצעות הדואר האלקטרוני ועד להתחזות לנכדים. כך פועלים הנוכלים
הונאות, קומבינות ותכסיסים, המוציאים מיליארדי דולרים מכיסם של אמריקאים תמימים - כבר בדרך אלינו, לישראל. הנוכלים בישראל נוהגים להעתיק שיטות הונאה שמצליחות מחוץ לגבולות המדינה, ומתאימים אותן לאוכלוסייה המקומית. ככל שהטכנולוגיה מתפתחת, כך גם הדרכים להונות את הציבור - ובעיקר את ציבור הקשישים.
כתבות נוספות על הונאות בערוץ הכסף שלי :
- זהירות עוקץ: כך מגן החוק הישראלי על עבריינים
- שלושה שופטים - שלוש דעות והנוכל חוגג
- השיפוצניק העוקץ: מההבטחה לשיפוץ נשאר אבק
אמנם קשישים אינם המטרה היחידה של הנוכלים, אבל המאפיינים הייחודיים להם - הופכים אותם למטרה קלה עבור נוכלים, בפרט בחודשי הקיץ - כאשר משפחותיהם נמצאות בחופש. חלק מהקשישים הם בעלי מוגבלויות ותלויים באחרים, ובגלל הבדידות שלעתים נוצרת - זרים שנראים כחברים מנצלים הזדמנויות ומבצעים את זממם.
"מרבית ההונאות מבוצעות נגד קשישים דרך הטלפון, מאחר שחלקם בודדים ולכן שמחים לקבל שיחת טלפון. לכן הם גם פגיעים להונאה מסוג זה", מסביר אבי דוביצקי, מומחה בתחום מניעת הונאות. לדבריו, אחת ההונאות המוכרות במיוחד מכונה "הונאת נייר הטואלט".
"מדובר בעוקץ מוכר ונפוץ בארה"ב, שהגיע לשיא לאחר שנוכל מכר לקשיש נייר טואלט שיספיק לו ל-70 שנה. הנוכל הגיע לביתו של הקורבן לבוש באופן רשמי, וסיפר על הצורך לרכוש נייר טואלט מיוחד שתואם את התקן החדש למערכות הביוב - ולא, האסלה תיסתם והעבריין יקבל קנס".
העוקץ המתוחכם הזה הגיע גם לארץ הקודש - עד לתוככי בני ברק. קובי, תושב העיר, סיפר שהגיע לבקר את סבתו ובביתה פגש אדם שהזדהה כנציג של העירייה, מצויד בנסח טאבו, וביקש לבדוק אם הסבתא משתמשת בנייר טואלט החדש שמתואם למערכת הביוב.
"בהתחלה חשבתי שזו בדיחה", מספר קובי, "אבל האיש הציג נסח טאבו ואמר שהוא עובר בכל הבניין לבדוק את המצב. כשביקשתי ממנו להשאיר את מספר הטלפון, הפנה אותי למרכזיה של עיריית בני ברק, שם לא הכירו את האיש או את התקן החדש ואת הצורך בנייר טואלט מיוחד".
יש לציין כי מעיריית בני ברק נמסר שהיא אינה עוסקת במערכות הביוב מאז שעבר תחום זה לתאגיד מים וביוב "מי ברק", ושהתאגיד מעולם לא שלח נציגים לבדוק בבית את סוגי נייר הטואלט. עוד סיפרו בעירייה כי הונאה דומה בוצעה בעיר באזור השרון - שם הנוכלים נתפסו.
הי סבא, זוכר אותי?
הונאה אחרת "שעשתה עליה" אלינו, מכונה "סבא/סבתא, עזרו לי". הנוכל מתקשר לקשיש ואומר לו: "אתה זוכר אותי?", כאשר מצדו השני של הקו הקשיש מנחש את שמו של הנכד או הנכדה. הנוכל מספר על מצב חירום ומבקש להעביר אליו כספים - מבלי לספר לשאר בני המשפחה. הנוכלים המתקדמים יותר עוקבים אחרי פרטיי הפייסבוק של גולשים בחו"ל - ומאתרים את קרוביהם הקשישים.
דוגמא אחרת להונאה, היא כזו המבוצעת דרך רשת האינטרנט. "ציבור לא קטן של מבוגרים משתמש באינטרנט כדי לשמור על קשר עם המשפחה, בין אם בארץ או בחו"ל, בין היתר גם באמצעות הדואר האלקטרוני", מציין דוביצקי. "נוכלים שמתחזים לנציגים מהבנק או מחברות האשראי עלולים לנצל לרעה את השימוש של הקשישים ברשת - ולשלוח מיילים המבקשים לאמת פרטים אישיים וסיסמאות ("פישינג")".
הנוכלים אף יכולים להודיע על זכייה בטיול או שייט - ועל הקשיש הזוכה לשלם דמי רישום. לאחר התשלום, הנוכלים נעלמים - ואיתם החופשה החלומית ודמי הרישום.
עוד סוג של תרמית היא "הונאת הלוטו". הנוכל מודיע לקורבן על זכייה בלוטו, בדרך כלל מחו"ל, ומעביר לו צ'ק בנקאי מזויף דחוי. באותה שיחה דורש הנוכל מהקשיש תשלום מראש עבור המסים על הזכייה. "מדובר בשיטת הונאה יחסית ישנה בארץ - אבל עדיין גובה קורבנות", מוסיף דוביצקי.
הונאה נוספת קשורה לתרומות לנפגעי אסונות טבע או לילדים חולי סרטן: הנוכלים מבקשים לתרום כספים לנפגעים או לחולים על ידי מסירת מספר כרטיס אשראי.
אם לא די בכך, מסתבר שגם תשלום הארנונה יכול להוות בסיס להונאה. כך בארה"ב, תשלום ארנונה מבוצע לפי שווי הנכס, ומתעדכן מדי שנה על ידי שמאי אזורי - כך שאם שווי הנכס עולה, כך גם גובה התשלום על הארנונה. לא מעט בעלי נכסים הם אנשים מבוגרים ולעתים פנסיונרים, והנוכלים שמגיעים אליהם מציעים תמורת תשלום ביצוע הערכה מחודשת של הנכס כדי להקטין את תשלום הארנונה. כמובן שלהערכה זו אין כל תוקף.
חשוב תמיד שהילדים והנכדים יהיו בקשר שוטף עם סבא וסבתא, אך בנושא הזה ישנה חשיבות נוספת - הצורך להסביר את הסכנות וממה צריך להיזהר. "במיוחד זקנים שמשתמשים באינטרנט", מדגיש דוביצקי, "חשוב מאוד להסביר להם את הסיכונים וכיצד להימנע מהם".