שתף קטע נבחר
 

הכירו: המחלה המוזרה שגורמת לחושים בגוף להתערבל

4% מהאוכלוסייה סובלים מסינסתזיה, הפרעה מוחית הגורמת לאותיות, למספרים ולצלילים להעביר בגוף תחושות רבות עוצמה, עד כדי אורגזמה. כיצד ניתן לאבחן אותה, ממה היא נגרמת והאם יש לה טיפול?

כולנו נהנים מצפייה בסרטים מסדרת ג'יימס בונד, אבל כשג'ון צופה בהם קורה לגוף שלו משהו אחר: עם הופעת צלילי כלי הנשיפה הגבוהים הוא חש באורגזמה רבת עוצמה. והוא לא היחיד. אלפי אנשים ברחבי העולם סובלים מתופעת הסינסתזיה, בה מתפרשים אותות וצלילים בדרך שגויה כגירוי תחושתי עז בגוף.

 

חשבתם שזה מוזר? תחשבו שוב:

אישה עם 4 רגליים: המקרים הרפואיים הכי מוזרים

פטמה על כף הרגל: עוד מקרים רפואיים מוזרים

 

דמיינו עולם שבו מילים נראות כצבעים או מספרים. עולם בו קולות ומוזיקה גורמים לתחושת תנועה. עולם בו צורות נשמעות כצלילים וריחות מרגישים כטעם. זהו עולמם של הסובלים מסינסתזיה, לקות תחושתית הגורמת לעיוות המראות, הקולות, הצלילים והתחושות הנקלטים בחמשת החושים ומפוענחים על ידי המוח. בניגוד למילה אנסתזיה (הרדמה) שפירושה חוסר תחושה, הרי שסינסתזיה נמצאת בדיוק בקצה השני ופירושה "תחושת יתר מעורבת".

  

כתב העת הרפואי Neurology דיווח השבוע על המקרה המוזר והחריג של ג'ון בן ה-45, שסבל אף הוא מסינסתזיה, שגרמה, כאמור, לצלילים להתפרש כתחושת אורגזמה רבת עוצמה. ג'ון סבל במשך 18 שנים מיתר לחץ דם, בעקבותיו לקה בשבץ מוחי מדמם במספר איזורים מוחיים, שאחד מהם הוא גרעין ה"תלמוס".

 

תשעה חודשים לאחר השבץ החל ג'ון לדווח לרופאיו בבית החולים בטורונטו שבקנדה על תחושה רבת עוצמה: צלילים גבוהים, ובמיוחד אלה של כלי הנשיפה הנשמעים בנעימות הנושא של ג'יימס בונד, גרמו לו לתחושת אקסטזה ולהבזקי אור כחולים. בנוסף, מילים שנכתבו בצבע כחול או צהוב גרמו לו לתחושת גועל.

 

ג'יימס בונד. איך זה גורם לכם להרגיש? 

 

בדיקות MRI פונקציונלי (fMRI) שבוצעו לו אישרו את תחושותיו: התמונות הראו הפעלת יתר של אזורים מוחיים הקשורים בתחושה מינית כאשר האזין לנעימת הפתיחה של ג'יימס בונד. בין האזורים שהופעלו ביתר היו קליפת המוח הצידית ואיבר מוחי הקרוי היפוקמפוס.

  

כאשר ג'ון ראה אותיות בצבע כחול או צהוב על רקע לבן הייתה הפעלת יתר של אזורים מוחיים האחראים על גירוי רגשי. אותיות שחורות לא גרמו לכל תגובה חריגה. תגובות אלה התאימו למה שהוא דיווח.

 

כיצד מאבחנים סינסתזיה?

בדיקות תהודה מגנטית פונקציונלית (fMRI) מצליחות לתת תמונה של המוח "בזמן אמת", כשהוא פעיל. באמצעות בדיקה זו ניתן לראות איזורים מוחיים ה"נדלקים" בתגובה לפעולות וגירויים שונים. בדיקה זו סייעה רבות בחקר תופעת הסינסתזיה.

 

ה- fMRI הראה כי אצל הלוקים בתופעה קיים תרגום משובש של הקלט התחושתי בגוף, בשל הפעלת יתר או עיכוב פעילות של אזורים שונים מוחיים, ובהם גרעין ההיפותלמוס, גרעין התלמוס ואזורים שונים בקליפת המוח.

  

קיימים שלושה סוגים של סינסתזיה: סינסתזיה מולדת, הנובעת לרוב מגנטיקה, סינסתזיה עקב פגיעה מוחית (השכיחה מבין כולן) וסינסתזיה תרופתית, הנגרמת עקב צריכה של סמים מעוררי הזיות כמו אל.אס.די.

 

כאמור, הסינסתזיה המוחית היא השכיחה ביותר והיא מתרחשת לרוב בעקבות מספר מחלות כמו אפילפסיה, פגיעות ראש, שבץ מוחי וגידולים מוחיים - כולן פוגעות בפעילות החשמלית המוחית התקינה והמורכבת כל כך, והתוצאה היא תחושות שונות ומוזרות, שאינן קשורות למה שהפעיל אותן.

 

כיצד באה המחלה לידי ביטוי?

על פי ההערכות, סינסתזיה שכיחה למדי באוכלוסיה וכ-4% סובלים ממנה. הנה כמה דוגמאות של תחושת הסינסתזיה, כפי שדווחו בספרות הרפואית:

  

סינסתזיית סמלים: במקרה זה אותיות או מספרים נראים תמיד צבועים בצבע מסוים. כך, למשל, האות A נראית צבועה באדום והאות S נראית סגולה.

  

סינסתזיית מרחב: במקרה זה ספרות ואותיות עשויים להיראות במרחקים שונים. למשל, הספרה 5 תיראה תמיד רחוקה מאוד, אף מעבר לדף שעליו היא כתובה, בעוד שהספרה 8 תיראה קרובה מאוד וכמעט חודרת לעיניים, אף ששתיהן כתובות על אותו דף ובאותו הגודל. 

 

סינסתזיית צבע: במקרה זה צבעים מסוימים נראים "חיים" וגורמים למגוון תחושות. חלק דיווחו שמבט בצבע כחול נותן תחושה של טעם מר בפה, בעוד שמבט בצבע כתום נותן תחושה מלוחה. אצל אחרים מבט בצבע עשוי לגרום לתחושת צליל באוזן. כך, למשל, צבע סגול עשוי לגרום לסובל לחשוב שהוא שומע את "ביפ" החדשות.

 

סינסתזיית צליל: במקרה זה האזנה לצלילים מסוימים, בין אם תו בודד, קטע או צליל של כלי נגינה מסוים, גורמים לתחושות שונות בגוף, החל מתחושת ריח, תחושת צבע, מגע ואפילו תחושה מינית.

 

סינסתזיית מגע-ראי: במקרה זה צפייה באנשים הנוגעים זה בזה גורמת לתחושת מגע אצל האדם שצופה בהם.

 

 

 

יש לה טיפול?

הטיפול בסינסתזיה אינו פשוט כלל. אצל אלה הסובלים מבעיה מוחית, כמו אפילפסיה, גידול, שבץ מוחי או פגיעת ראש, הטיפול הוא רפואי, ובראש ובראשונה נועד להסיר את הנגע ולהחזיר את זרימת הדם המוחית לתקינה ככל האפשר.

 

אצל כל השאר, ניסיונות הטיפול בסינסתזיה כוללים שיקום באמצעות ביופידבק, ריפוי בעיסוק ופסיכותרפיה, שינסו להחזיר את הגירוי התחושתי למצב התקין ולהעלים את הקקפוניה הכאוטית וערבוביית החושים.

 

בין החולים: גם מרלין מונרו

לא מעט אנשים מוכרים סובלים מסינסתזיה:

 

מרילין מונרו: על פי הביוגרפיה שלה היא נהגה לחוש ב"ערבול חושים", הדומה לתחושות של אנשים תחת סמים. אחד מחבריה בבית הספר למשחק של לי סטרנברג סיפר כי ערפול החושים סייע למונרו להיכנס לדמויות ולהצטיין במשחק.

  

ג'ימי הנדריקס: גיטריסט הרוקנרול-בלוז האמריקני, שנהג להתפרע על הבמה ולנגן בגיטרה בשיניו, התגאה בסינסתזיה שבה לקה. הוא סיפר כי אקורדים וצלילים נראים כצבעים. כך למשל, כינה את האקורד E7#9, המכונה על ידי גיטריסטים "האקורד של הנדריקס", בצבע סגול. על שם האקורד הזה חיבר את השיר "אובך סגול".

 

וולפגנג אמדאוס מוצרט: רבים מהמוזיקאים תיארו את המוזיקה בצבעים. מוצרט נחשב כאחד מהלוקים הבולטים בסינסתזיה. הוא סיפר כי צלילו של הקליד די מאז'ור מרגיש לו תפוזי-חמים, בעוד שבי מינור נראה לו שחור ואיי מאזו'ר נראה לו כקשת של צבעים. תיאורים אלה יכולים להסביר את העובדה שחלק מהמוזיקה שהלחין נכתבה בצבעים שונים ומדוע ברבות מיצירותיו נעשה שימוש בקלידי מאז'ור.

 

סטיבי וונדר: הזמר המוכשר נולד כפג ובשל אספקת החמצן הגבוהה מדי באינקובטור הוא לקה במחלת עיניים הקרויה "רטינופתיה של פגות", שהובילה לעיוורונו. כרבים מהעיוורים גם וונדר לקה בסינסתזיה, וסיפר כי הצלילים נראים לו כצבעים.

 

דיוק אלינגטון: מלחין ופסנתרן הג'אז האמריקני סיפר גם הוא על הסינסתזיה שלו. "כשאני שומע צלילים, אני רואה אותם בצבעים שונים. הטונים נראים לי כמרקמים של צבע, ולכלי נגינה שונים, יש צבע שונה משלו", תיאר את המחלה כפי שהיא באה לידי ביטוי אצלו.

 

מפורסמים נוספים עם סינסתזיית צבעים הם ליידי גא-גא, מארי ג'יי בלייג', בילי ג'ואל, דיוויד הוקני, טורי איימוס, ניקולאי רימסקי-קורסאקוף ויצחק פרלמן. 

 

התגאה בסינתזיה. הנדריקס (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
התגאה בסינתזיה. הנדריקס(צילום: gettyimages)

 

בחנו את עצמכם: האם אתם סינסתזיים?

1. האם אותיות או מספרים גורמים לכם לראות צבעים?

 

2. האם אתם מדמיינים מילים כמו ימי השבוע, החודשים או השנים במיקום שונה במרחב סביבכם? לדוגמה: האם חודש ספטמבר תמיד ממוקם לפניכם משמאל?

 

3. האם צלילים מסוימים מרגישים לכם בצבע? למשל, האם צופר רכב גורמים לכם לראות את הצבע ירוק?

 

4. האם מילים מסוימות גורמים לכם לחוש בטעם? למשל, האם השם "עידו" מרגיש לכם בפה כמו קרמבו?

 

5. האם אתם מרגישים במגע כשאתם מריחים? למשל, האם ריח קפה גורם לכם תחושה כאילו נגעתם במשטח קר או ריח סיגריה גורם לכם לכאב בגב תחתון?

 

אם השבתם על אחת או כל השאלות בחיוב, ייתכן מאוד שגם אתם לוקים בסינסתזיה. במקרה כזה, מומלץ לפנות לנוירולוג, להמשך בירור, זאת משום שכאמור - סינסתזיה כשלעצמה אולי אינה מסוכנת, אך הגורם לה עלול להיות מקרה חירום רפואי.




 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ג'יימס בונד. הצלילים גורמים לאורגזמה
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים