לוביה ובמיה: ירקות הקיץ הכי בריאים במטבח
מניעת סוכרת, הפחתת עייפות, שיפור הראייה ואפילו מניעת סרטן - לוביה ובמיה, ירקות שאינם נוהגים לתפוס את מרכז הבמה במטבח, הם דלי קלוריות ושומן ועשירים בתכונות בריאות רבות עוצמה. איך הם עוזרים לגוף שלנו?
כולנו מכירים את המושג "עונת המלפפונים" בהקשר לקיץ, שבו רוב האנשים נמצאים בחופשה ואין ממש מה לדווח במהדורות החדשות. אני מציעה לשנות את המושג לשם עדכני יותר, "עונת הבמיה והלוביה", שני חברים במשפחת הירקות הנפוצים בזמן זה של השנה ושלא זוכים בתשומת הלב המגיעה להם.
עוד על תזונה בריאה :
- צפו: מזונות העל שיתנו לכם אנרגיה לכל היום
- רוצים להיות צמחוניים? כך תעשו זאת נכון
- איך להפוך את המטבח שלכם לבריא: 11 צעדים
במיה
במיה היא ירק קטן ובעל חותם ייחודי משלו, הנאכל בעיקר לאחר בישול. המרקם הפנימי שלו הופך לרירי, ורוב האנשים אוהבים אותו מאוד או שונאים אותו מאוד, אין רגשות מעורבים.
מעלותיה של הבמיה רבות: הירק עשיר בוויטמינים חשובים כמו ויטמין A, C, K ו-B. תרמילי הבמיה הטריים עשירים בחומצה פולית הנחוצה במיוחד בזמן הכנה להריון ועוזרת למניעת מומים מולדים בחוט השדרה של העובר המתהווה. כמו כן, הבמיה תורמת לגוף כמות נכבדת של מינרלים חיוניים כמו ברזל, אשלגן, זרחן, סידן, מגנזיום, מנגן, אבץ ונחושת.
במיה יכולה לסייע להוספת אנרגיה לתפקוד הפיזיולוגי, לתמוך בהתמודדות עם תסמונת העייפות הכרונית, בייצור הורמונים, במערכת קרישת הדם ובמערכות נוספות בשל הפעילות הסינרגיסטית בין רכיבי התזונה השונים המצוים בה.
בזכות העושר במנגן ובסידן, תורמת הבמיה לבריאות מערכת השלד ולתחזוקתו. תרמילי הבמיה נמנים עם קבוצת הירקות בעלי ערך קלורי נמוך העשירים בסיבים תזונתיים איכותיים, דלים בנתרן, כולסטרול ושומנים רוויים. לכן, ירק זה מומלץ ביותר לאכילה לשם איזון רמת הליפידים בדם, הורדת רמת הסוכר בדם וירידה ברמות השומן ובמשקל הגוף. תכונה נוספת נהדרת של ירק חשוב זה היא היכולת להסדיר בעיות מעיים ועצירות בשל תכולת הסיבים הגבוהה והרקמה הרירית והמסככת שבתרמיליה.
נוכחות פלבונים ונוגדי חמצון, כמו בטא קרוטן, קסנטין ולוטאין מקנים לבמיה איכויות משפרות ראייה, כמו גם תרומה לתחזוקת העור והריריות. ישנם מחקרים המעידים כי לבמיה יכולת לשפר מצבי קטרקט.
ואם לא נתנו מספיק מחמאות לכוכב העונה, כדאי להוסיף שבמיה עשירה בחומצות אמינו כמו טריפטופאן, ציסטין וחומצות אמינו גופריתיות נוספות החשובות לאיזון מערכת העיכול, מערכת העצבים ושיקום מערכת המפרקים.
גוסיפול הוא רכיב נוסף הנמצא בבמיה ומשמש במדינות מסוימות במזרח הרחוק כאמצעי לתכנון המשפחה וכאמצעי מניעה לגברים, היות שהוא משפיע על הזרע. זהו חומר רעיל לכבד וללב של מרבית היונקים, אך אל דאגה - הכמות הנמצאת בבמיה אינה מסוכנת כלל, להפך. במיה היא מזון בטוח לאכילה ללא תופעות לוואי או רגישות לניזונים ממנו. כמו כן, בימי כלכלה רגישה שכאלה מחירו אטרקטיבי ואפשרי כל לכיס.
ולגבי הטעם? אם אינכם ממחנה "אוהבי הבמיה" ובכל זאת רוצים ללמוד לחבב אותה, הנה טיפ: בחרו תרמילים בינוניים באורך כשמונה ס"מ, בעלי פלומה עדינה וצבע אחיד. כבדיקת טעם נקבו תרמיל אחד בציפורן - אם צלחתם את המשימה בקלות, סימן שהבמיה לא תהיה רירית מדי בבישול. בנוסף, תרמילים צעירים וקטנים ניתנים לאכילה גם כשהם טריים ולא מבושלים.
לוביה
לוביה היא סוג של שעועית הנאכלת לאחר בישול הארוך משמעותית מזה של שעועית רגילה. לוביה נמנית עם קבוצת המזונות הייחודיים הממותגים כ"מזון על" בהיותה מפחיתה סיכון להשמנה ולמחלות לב וכלי דם, משפרת מצבי סוכרת ובנוסף מסייעת בטיפול ובמניעה של סוגי סרטן מסוימים.
ירק איכותי זה נחשב כמזון דל שומן העשיר בסיבים תזונתיים מסיסים ולא מסיסים, המשפרים את מצב מערכת העיכול ומערכת החיסון ומסייעים לתהליכי הרזיה.
הלוביה עשירה בוויטמיני A ,B ו-C, ולכן משמעותית לשיקום רקמות ריריות, מערכת העור, מערכת החיסון ומערכת העצבים. הלוביה עשירה במינרלים דוגמת סידן, ברזל ואשלגן ולכן חשוב לשלבה בתפריט היומי. לוביה עשירה מאוד בפלואור, דבר העוזר בחיזוק מסת העצם והפחתת הסיכון לעששת.
לבסוף, על פי הרפואה הסינית, לוביה עוזרת מאוד לטיהור הדם והכבד, משמשת כמזון אנטי דלקתי ומסייעת במצבים של עודף משקל.
אופני ההכנה הטובים ביותר עבור לוביה הם הקפצה, אידוי, בישול במים או אפייה כחלק מאנטיפסטי.
הכותבת היא דיאטנית קלינית (Bsc) ומרצה לנטורופתיה בבית הספר לרפואה משלימה בסמינר הקיבוצים