"מחלת" הרכבת: 8 התירוצים לימי מחלה - ושברם
כאבי גב, לחצים בחזה ודלקת בעין: לא רק עובדי הרכבת מתחמנים את רופא המשפחה שלהם כדי להוציא ימי מחלה מפוברקים. קבלו את שמונת התירוצים השכיחים בחדר הרופא - ואיך הוא יכול, בקלות, לעלות עליכם
איך נהגי הקטר "החולים" הצליחו לקבל בקלות אישורי מחלה? המחלה לכאורה של נהגי הרכבת ביממה האחרונה, ששיבשה את מהלך חייהם של אלפי ישראלים, היא לא דבר חדש. מדי יום מבלים הרופאים בקופות החולים ובמרפאות הצבאיות מול עשרות ואולי מאות חולים שמפברקים סימפטומים ומבקשים בגינם ימי מחלה.
את אפליקציית הבריאות לסמארטפון כבר הורדת? הורידו לאייפון או לאנדרואיד
לרוב הרופא אינו מתעקש, ומאשר ימי מחלה, גם אם המטופל ביקש אותם טלפונית. אין כל בקרה מסודרת על ימי המחלה שמוציא הרופא, שלמעשה הופך את הפעולה הזו לאוטומטית. אבל בעצם, בקלות אפשר לעלות על הבלוף שלכם, ולזהות שאתם עובדים על הרופא ואתם "בריאים כמו שור".
מה הרופא אומר?
15 בדיקות שמבצע רופא משפחה - ומה משמעותן
אובחנתם כחולים: 7 שאלות שחייבים להציג לרופא
בדיקות תקופתיות אצל הרופא: מה צריך ובאיזה גיל
הנה כמה מהשיטות הנבחרות להוציא ימי מחלה, ואיך אפשר לעלות עליהם בקלות:
1. אני משלשל
מה יותר קל מלומר לרופא שאתה סובל משלשול נוראי. אלא שכמו שזה קל להתלונן, כך קל גם לעלות על הסיפור. הרבה לפני הפטור או חופשת המחלה, יבקש הרופא לראות דגימה מהשלשול, או שיבצע בדיקה רקטלית. אם עניין השלשול מפוברק, הבדיקות יוכיחו את התיחמון.
2. יש לי כאבי גב איומים
רבים מתלבשים על המושג "פריצת דיסק" ומתלוננים על כאבי גב המוחמרים בעמידה ומוקלים בישיבה. אלא שבדרך כלל, פריצת דיסק אמיתית מלווה בעיקר בכאבים מקרינים לרגליים. והנה סוד קטן להוגי הסיפורים המתכוונים להשתמש בגב כתירוץ - הכאבים לרוב דווקא מוקלים בעמידה ומוחמרים בישיבה. כך או כך, בדיקה אורתופדית ובעת הצורך בדיקת הדמיה כמו CT יכולים לגלות בקלות את השקר.
3. דלקת בשתן
אחת התלונות השכיחות ביותר נוגעת למערכת השתן. צריבה, תכיפות במתן שתן, הופעת שתן דמי, את כולן ניתן לשלול בבדיקת שתן פשוטה. את דגימת השתן מטילים לתוך כוסית, והאחות יכולה לבדוק את הדגימה באמצעות סטיק ועליו ריבועים המראים האם ישנם תאי דם לבנים וחומרים הנקראים ניטריטים המעידים על דלקת, תאי דם אדומים המעידים על דימום, חלבון, וגם משקל סגולי המעיד על התייבשות.
4. דפיקות לב
קל אולי לעבוד על הבוס, אבל לא על הלב שלכם, שאינו מושפע תמיד מרצונותיכם. אם רציתם להתלונן על דופק מהיר ומסכן חיים, כדאי לוותר מראש. גם כאן השיטות מוכרות היטב: ריצה למרפאה, קפיצות בשירותים או מחשבות מרגשות, יעלו לכאורה את הדופק. גם נסיונות לכווץ שרירים עשויים אולי להעלות את לחץ הדם.
אלא שהלב וכלי הדם יחזרו לעבודה תקינה לאחר מנוחה, פשוט כי הם עושים מה שטוב לגוף, ולא בהכרח מה שטוב לפטור. בתוך כך, בדיקת אק"ג במנוחה, או בדיקת הולטר, מגלות בקלות ובמהירות האם אכן אתם סובלים מדפיקות לב, או ששוב – פיברקתם.
5. לחץ בחזה
זוהי תלונה רצינית, משמעותית שיש תמיד להתייחס אליה בכבוד הראוי. לחץ בחזה עלול להיגרם מגורמים רבים שאינם בהכרח קשורים ללב, כמו אולכוס היוצר כאב המקרין גם לעבר החזה, שרירים תפוסים, וגם כאבי שיניים.
אבל בקלות ניתן גם לעלות על הפיברוק: הבירור הראשוני לשלילת בעיה לבבית כולל בדיקת אק"ג, ובדיקת אנזימי לב. אם אלה תקינים, סביר להניח שאין שום דבר בעייתי בלב שלכם. ניתן לברר גם בדיעבד אם עברתם אירוע לבבי, בבדיקת דם פשוטה המראה את רמת אנזימי הלב המעידים על זמן התקף הלב.
6. שפעת
שפעת אינה סתם הצטננות או נזלת. מדובר במחלה קשה, הגורמת לעליית חום, בלוטות לימפה נפוחות, ירידה או עליה בלחץ הדם ומראה כללי רע. רופא מיומן, יידע לזהות בקלות בבדיקה הגופנית, האם השפעת היא אמיתית, או לא.
7. חום
לא להאמין מה אפשר לנסות כדי להעלות חום: אכילת גיר, בליעת אפר סיגריות, שתיית יוד, אכילת ניירות כסף, או סתם שתיית פחית קולה שחוממה קלות רגע לפני הבדיקה. כל אלו אכן יעלו את חום הגוף, אבל רק לפרק זמן קצר. אחרי מספר דקות הוא ישוב לנורמה, ואתם תישארו עם טעם מר בפה.
8. דלקת בעין
כושר היצירתיות של תאבי הגימלים בכל הנוגע לפגיעות עיניים, עולה על כל דמיון. אלא שכאן, היצירתיות הזו עלולה להסתיים באסון. יש כאלה שיעשו הכל כדי לגרום לדלקות עיניים. כך למשל, השיטה הנפוצה ביותר היא מריחת משחת שיניים או סבון על העיניים. בהיותה בסיסית מעט, גורמת המשחה לגירוי ולאודם. אלא ששטיפת עיניים במרפאה מעלימה את האדמומיות הזו במהירה.
אחרים מנסים לגרום לדלקות עיניים על ידי מריחת עששת עתירת חיידקים מחלל הפה על העיניים, או פירור צמח הקיקיון על גבי העיניים. כאן פעמים רבות נדרש טיפול אנטיביוטי שבלעדיו עלול להיגרם נזק בלתי הפיך לעין, עד כדי פגיעה בראייה לכל החיים. כך או כך, דלקת עיניים שאינה מלווה בהפרשה מוגלתית אלא רק באודם, כמו במרבית המקרים, אינה דורשת טיפול אנטיביוטי – וגם אינה מונעת חזרה לעבודה.