כלכלת משפחה: כך תשנו הרגלים ותגבירו מודעות
לא פשוט לשנות הרגלים, אך אין מנוס מעבודה מתמדת כדי להתנהל בצורה מאוזנת. זה משתלם
משפטים מהסוג של "ממחר אתחיל דיאטה" או "מהשבוע הבא אפסיק לעשן" מייצגים את הקושי של רבים מאיתנו לבצע שינוי בהרגלים שנרכשו לאורך שנים.
- עוד על התנהלות כלכלית נבונה - בערוץ משפחה בצמיחה
העובדה שאנחנו פחות שומעים משפט כמו "מחר אתחיל לטפל באוברדרפט" מלמדת כי בתחום ההתנהלות הפיננסית, עדיין נדרשת הגברה של המודעות לצורך בהתנהלות נכונה.
לא צריך להיות כלכלן כדי לבצע חשבון פשוט: מה ההכנסות שלי, מה ההוצאות והאם ההוצאות עולות על ההכנסות. אז מדוע אנחנו נתקלים בכל פעם באנשים שמופתעים שהיקף ההוצאות גבוה מההכנסות? הסיבה הראשונה היא שרבים לא עושים את החשבון הבסיסי של הפערים בין ההוצאות להכנסות בתא המשפחתי. ההסבר העיקרי הוא חוסר מודעות.
פרויקט "משפחה בצמיחה" שם לעצמו כיעד את הגברת המודעות להתנהלות פיננסית נכונה ונבונה. הניסיון של כל המעורבים בפרויקט והניסיון שלנו כבנקאים מחזק את התפיסה הבנקאית שמנחה אותנו, ורואה בתכנון פיננסי לחיים את הנתיב המרכזי שלאורכו יש ללכת. בנתיב הזה מתקבלות ההחלטות הפיננסיות בכל הצמתים החשובים בחיים, והמטרה היא קידום של כל אחד מאיתנו.
התשתית הטכנולוגית שמציע הבנק מקילה על היכולת להתנהל פיננסית נכון. הזמינות של מידע, כולל בסמארטפון ובטאבלט, מאפשרת לקבל התראות בזמן אמת, להתעדכן ולפעול. אבל הורדת אפליקציה לא תפתור את הבעיה. הצורך לשנות הרגלים ולבצע את הפעולות הנדרשות מתחיל בשינוי בראש.
הצורך להתנהל בצורה מאוזנת קשור לאתגר נוסף: היכולת לחסוך. היעד הוא לא רק למנוע פער בין ההוצאות להכנסות, אלא לצבור חסכונות – לאירועים בלתי צפויים ולמימוש מטרות חשובות. יוקר המחיה, שמצטרף לעלייה בתוחלת החיים, מחזק את נחיצות החסכונות הפיננסיים והפנסיוניים. לצערנו, גם פה יש בעיה של חוסר מודעות. רובנו לא יודעים כמה פנסיה נקבל, או שהמעבר משכר עבודה לגמלת פרישה עלול לגרום לצניחה משמעותית ברמת החיים ובאיכותם.
כל אחד מסוגל לבצע שינוי. חשיבה של כל תא משפחתי במונחי תקציב תסייע לנו לצמוח.
הכותבת היא משנה למנכ"ל והממונה על החטיבה הקמעונאית בבנק הפועלים