שתף קטע נבחר
 

במשפחה בצמיחה מנסים להגשים חלום

המשפחות השיגו חלק מהיעדים שהציבו לעצמן, אבל לכל אחת נותר עוד חלום לא ממומש. היועצים מתגייסים לעזרה

טסי אישטו | קריית–אתא

טסי עובדת כרכזת תעסוקה בעירייה, אבל החלום הגדול שלה הוא להקים עסק לעיצוב שמלות כלה בסגנון אתני. היועץ יורם אורגד נותן לה כמה טיפים בדרך להצלחה.

 

  • עוד על המשפחות המשתתפות בפרוייקט - בערוץ משפחה בצמיחה

 

טסי אישטו (39), שעלתה לארץ ב"מבצע משה" ב־1984, היא בוגרת מכללת שנקר לעיצוב אופנה – אבל עדיין לא עובדת בתחום. "בשנתיים האחרונות אני עובדת כרכזת תעסוקה בעיריית חיפה, אבל החלום שלי הוא לעסוק בתחום האופנה", היא אומרת. "יצירתיות הייתה בי תמיד, ספגתי את זה מהבית. אבא שלי עבד בנגרות ובאריגת בדים עוד כשחיינו באתיופיה.

 

החלום הגדול שלי הוא לפתוח עסק קטן לעיצוב שמלות כלה בסגנון אתני באזור מגוריי בקריית אתא. בעבר, כבר חשבתי לפתוח עסק בתחום האופנה, אבל בינתיים התחתנו והבאנו ילדים. אופנה זו האהבה הגדולה שלי. הייתי שמחה לפרוץ מהחדר הקטן בתוך הבית לעסק משלנו. לעת עתה, הפכנו את חדר הממ"ד לחדר עבודה ושם אני מקבלת לקוחות. אני עושה הכל לבד: גזירה, תפירה ועוד. יש לי במגירה תוכנית עסקית שהכנתי על עסק לסלון כלות, עם דגש על בגדי ערב ואפילו עיצוב נעליים. אולי עוד אצליח להוציא את החלום מהמגירה ולהגשים אותו בפועל".

 

 (צילום: אלעד גרשגורן) (צילום: אלעד גרשגורן)

יורם אורגד, עו"ד ומהנדס תעשייה וניהול, המתמחה במהלכי מפנה וצמיחה לעסקים ממליץ: "הגשמת החלום להקים בית אופנה קטן מציבה את טסי, כבר בשלבי החשיבה והתכנון המוקדמים, בפני התמודדויות, שאלות והחלטות חשובות. עליה לפרוט את החלום לרשימה מסודרת של החלטות ומעשים, בדרך להפוך אותו למציאות.

 

"מעצבי אופנה הם אמנים־יוצרים, אשר לרוב מונעים מלהט היצירה והעיצוב ולא בהכרח משיקולים עסקיים העומדים בבסיס הקמתו, צמיחתו והצלחתו של עסק קטן. כדי להצליח יש לאזן בין רוח היצירה לבין טעמו ורצונו של קהל הלקוחות. מדובר ביכולת להבין את הלקוחות ולתת מענה לרצונות ולצרכים שלהם.

 

"יזמים העומדים בפני הקמתו של עסק קטן נוטים לחשוב שככל שיפנו לכמה שיותר קהלים, עם מגוון רחב של מוצרים, ישפרו את סיכויי הצלחתם. נהפוך הוא: יפה עשתה טסי כאשר מיקדה את החלום שלה בהגדרה עסקית ממוקדת – שמלות כלה בסגנון אתני לכלות, מוצר עם ייחוד ובידול אפילו בקרב המעצבים המתמחים בעיצוב שמלות כלה.

 

"בתהליך התכנון נדרשת גם החלטה על דרך המכירה. האם הפריטים יימכרו ישירות לקהל הלקוחות? בחנות או בסטודיו? או אולי באמצעות האינטרנט? ואולי באמצעות שיתופי פעולה עם חנויות בגדי מעצבים? ואולי שילוב של הערוצים הללו? טסי יכולה להתחיל את דרכה אפילו מהבית, לצמוח ולהתפתח, ובהמשך להקים סטודיו וליצור שיתופי פעולה עם חנויות נוספות שיביאו את עיצוביה לקהל רחב יותר".

 

אורגד מוסיף כי "בדים, אביזרים, גזירה ותפירה הם מרכיבים בפריט או בתהליך העברתו מבלוק העיצוב לבגד ממשי שאותו ניתן למכור. אלה דורשים תכנון ועבודה עם צפי פיננסי, הן להגדרת צורכי ההון הראשוני הנדרש להקמת העסק – המלאי הראשוני וההשקעה הנדרשת בהקמת העסק, והן של ההוצאות השוטפות להפעלתו. במקביל, יש לתמחר את עלות הפריט ולקבוע את מחירו לצרכן, כך שמחד הוא יהיה כדאי לבית האופנה ומאידך מחירו יהיה אטרקטיבי ללקוחות.

 

"אבן היסוד בהצלחה עסקית היא ההבנה כי שיווק הוא המנוע להצלחה והפעילות השוטפת היא החשובה ביותר. אין די בעיצובים מרהיבים כדי להביא להצלחה ומחמאות אינן מביאות לכשעצמן לצלצול הקופה.

 

"תחום האופנה הוא תחרותי, ובו פועלים זה לצד זה אלפי מעצבים בעלי עסקים קטנים, יצרנים, יבואנים ורשתות אופנה. כולם מתחרים על ליבם ובעיקר על כיסם של הלקוחות. אלה לא יידעו דבר על העסק החדש ועל הבגדים המרגשים, אם לא נמצא ונמצה את הדרכים להביא את הדברים לידיעתם.

"המיקוד והייחוד העסקי של טסי, בשילוב עם עבודת שיווק נכונה, דבר שלא בהכרח כרוך בעלויות כבדות, יאפשרו לטסי להתחיל בפעילות גם מחוץ ל'בירת האופנה' תל־אביב".

 

"כלות שחשוב להן להיות ייחודיות ומיוחדות יידעו למצוא את דרכן אליה ובלבד שטסי תדאג לנוכחות ולחשיפה השיווקית. הצלחתו של עסק אופנה היא אתגר של שילוב וגילוי יכולות מקצועיות ועסקיות, אמונה ביכולות ובדרך, לצד רצון עז להגשים את החלום", ציין אורגד.

 

משפחת אליה–משה | מושב שחר

בני הזוג לא הספיקו לשתול גינה, לבנות גדר או להתקין שער. היועצים בודקים כמה יעלה לסיים את בית החלומות.

 

לפגישה הראשונה עם מנהל הבנק במסגרת פרויקט "משפחה בצמיחה" הגיעו סיוון וראובן אליה־משה ובפיהם מסר ברור: "תראה לנו את הדרך החוצה מהמינוס ואנחנו נצעד בה. ההתנהלות הכלכלית שלנו עד כה לא הייתה נכונה והובילה לכמה מהלכים שגויים, בעיקר בתקופה שבה בנינו את הבית במושב".

 

החלום של זוג המושבניקים הוא לעשות את "הפיניש של הבית". ראובן מספר כי "החלום הוא לסיים את מה שהתחלנו. למעשה נכנסנו לבית החדש בעוד את כל מה שנותר להשלים מחוץ לבית עצרנו כי נגמר הכסף ונכנסנו לחובות כבדים. עברנו לגור בבית בטרם ריצפנו את הכניסה לבית ואת החצר, וגם לא התקנו שערים לחניה או שער כניסה לבית. אין הפרדה ופרטיות כי לא עשינו עדיין גדר. שלא לדבר על הגינה, בה הכל חול. אנחנו חולמים על דשא וגינה, אולי גם איזו בריכה קטנה שמניחים בקיץ ומפרקים בחורף".

 

איתי פרסקו ושלומי מלכה "מחברת פרסקו אחזקות" ממליצים: "בעניין ריצוף הכניסה לבית והחצר כדאי לעשות השקעה בסיסית בהכנת תשתית לריצוף חיצוני שכוללת ראשית את היציקות לקראת הריצוף, מלט עם טיט לקראת הדבקה של אריחי הריצוף, ואת האריחים לחיפוי השטח בחוץ. מדובר בשטח של 115 מ"ר, כך שזו עלות כוללת של 38,430 שקל, בתנאי שבני הזוג יסתפקו באריחים לריצוף מסדרת 'אנטי סליפ' (מונע החלקה) מהסוג הכי סטנדרטי בסדר גודל של 40 שקל למטר. ההמלצה שלנו היא להסתפק במוצר איכותי אבל הזול ביותר על המדף. אין כאן התפשרות כי זה מחזיק להרבה שנים".

 

לגבי הקמת גינה בבית, פנינו לפיני פלאצ'י, מעצב גינות שבנה עבורם תוכנית גינה בסיסית. לדבריו, "יש תחילה להכין תשתית של השקיה ידנית ולא ממוחשבת. כדאי להניח משטחי דשא מסוג 'דרבן' (שגם בחורף נשאר ירוק) כך שכל השנה יהיה להם מראה ירוק של הדשא. על שטח של 100 מ"ר מדובר בעלות של 17.70 שקל למטר, ועל זה יש להוסיף 240 שקל על ההובלה של המרבדים לבית הלקוח. בשלב ראשון הייתי ממליץ לשתול 4 עצי פרי הדר, שנחשבים הכי זולים בענף. מדובר בעלות של כ־150 שקל לעץ פרי הדר. אם נסכם את עלות ההשקעה בהקמת גינה שעדיפה על שטח חולי בחצר הבית, הרי שמדובר בכ־7,800 שקל כולל עבודה. בעתיד יוכלו בני הזוג להוסיף שתילים וצמחים בהתאם לתקציב".

 

בדקנו עם יהודה כהן, מסגר מחברת "האומנים, ברזל ועץ", כמה יעלה להתקין שערים לחניה ולכניסה של הבית מברזל מגולוון (שלא יחליד) וגם לגדר את החומה של הבית. לדבריו, "הכי זול בשלב הראשון זה להתקין שער חניה נפתח או נגרר, ללא מנוע אלא רק הזזה ידנית. מדובר בעלות של 5,200 שקל. שער הכניסה הכי זול ללא עיטורים עולה כולל עבודה 4,000 שקל. לזה יש להוסיף גדר בסיסית מסביב לחומת הבית מגליל במבוק שאותו מחברים לעמודי ברזל. מדובר בכ־2,800 שקל".

 

כדי להגשים את החלום של בני הזוג בעלויות הכי זולות מדובר בהשקעה כוללת של 58,230 שקל עבור כל גימור הבית. את החלום על הבריכה מומלץ לדחות לשלב מאוחר יותר.

 

סבינה לוי | ראשון–לציון

החלום של סבינה הוא חופשה עם הילדים בחו"ל. יועצת הטיולים זהבה דברת ממליצה להזמין כרטיסים מראש.

 

סבינה לוי, אם חד־הורית לשלושה ילדים, מתקדמת יפה בתהליך השיקום הכלכלי של המשפחה. החלום הנוכחי שלה הוא חופשה עם הילדים בחו"ל. "זה החלום שלנו, אבל לצערי הרב הוא נשאר בגדר חלום בשלב זה".

 

 (צילום: טל שחר) (צילום: טל שחר)

זהבה דברת, יועצת ומתכננת טיולים לחו"ל בהתאמה אישית, ממליצה: "גם כשהמצב הכלכלי קשה, וגם כשכל פרוטה מופנית לצרכים המיידיים", אומרת דברת, "אפשר להגשים חלום ולצאת עם הילדים לחופשה בחו"ל. נשמע לא הגיוני? דווקא כן".

 

דברת מציעה נוסחה פשוטה: תכנון של החופשה זמן רב מראש וחיסכון חודשי לנסיעה. "אם תתכנני זמן רב מראש תוכלי לרכוש טיסות זולות יותר", היא מסבירה ללוי. "בכל חברות התעופה מציעים – בהזמנה של תשעה חודשים עד שנה מראש – טיסות במחירים נמוכים במיוחד, ושווה לבדוק חברות לואו־קוסט כמו איזיג'ט. חברות רבות מציעות גם פריסת תשלומים נוחה. אם תזמיני טיסות לעונות 'המתות' מבחינה תיירותית, כלומר לא בחופשות ולא בחגים המקומיים שלנו, המחירים יהיו נמוכים יותר. ואם תתכנני זמן רב מראש תוכלי לחסוך כסף לנסיעה. אפשר לשים כל חודש סכום מסוים בצד".

 

אפשר לנסות כמובן גם את שיטת "הכל כלול". כך מקטינים למינימום את ההוצאות הבלתי צפויות. "גם ב'הכל כלול' יש מגבלות", מציינת דברת. "החבילות מוצעות זמן קצר לפני היציאה לנופש, ולכן סבינה תיאלץ להיות ספונטנית, הן בהחלטות והן בהודעה לעבודה. החבילות הזולות מוצעות ברגע האחרון ובעיקר בתקופות העמוסות, החופש הגדול והחגים. כך למשל, תוכלו למצוא היום חבילות נופש לרודוס לשלושה לילות, ב־4,000־5,000 שקל בלבד לסבינה ולשלושת ילדיה.

 

"אופציה נוספת: אם מוצאים כרטיס טיסה זול לאירופה בכ־800 שקל, אפשר להסתדר נפלא ובזול אם שוכרים בית או דירה. יש כמה אתרים שבהם ניתן למצוא דירות מצוינות, במחיר של כ־350 שקל ליום. בזכות המטבח שבדירה אפשר גם לחסוך בהוצאות על מזון ומסעדות.

 

"כדאי לבדוק גם החלפת דירות. כך נחסכת ההוצאה על לינה, ונותרת ההוצאה על טיסות וקצת בזבוזים. בתקופה של לחץ כלכלי, זו כמעט האפשרות היחידה ליהנות מטיול בחו"ל".

 

מגשים את החלום | אליהו אדרעי עושה קורס צלילה

אליהו ושרה אדרעי מאילת, הורים לשישה בנים, השתתפו בפרויקט "משפחה בצמיחה" בשנה שעברה.

 

אליהו בדרך לצלילה (צילום: ליאב פלד) (צילום: ליאב פלד)
אליהו בדרך לצלילה

אחד הדברים שאליהו אדרעי אמר שוב ושוב היה: "אני מקווה שאצליח להתגבר על החובות הכלכליים ולממש את החלום הישן שלי. מאז שאני זוכר את עצמי כתושב אילת, תמיד רציתי לעשות קורס צלילה. למרבה הצער, תמיד היו הוצאות חשובות שאילצו אותי לדחוק הצידה את מימוש החלום".

 

בימים אלו, בסיועם של גבי אנקר ואילן לוי, מדריכי צלילה והבעלים של מועדון צלילה "נירים", אליהו מתחיל את קורס הצלילה שעליו חלם. "אין אדם יותר מאושר ממני", הוא אומר. "בזכות התנהלות כלכלית יותר נכונה במשך השנה האחרונה ובזכות למידה לוותר על דברים אחרים כדי להגשים חלום אחד, הצלחתי להגיע ליעד. אסור אף פעם לוותר על הגשמת החלומות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: הילה ספאק
משפחת אישטו
צילום: הילה ספאק
מומלצים