לפוצץ את "טיב טעם": מלחמת הסוּפרים בת"א
האופנוען עבר ליד כיכר רבין, לחץ על השלט - אבל מטען הרסס שיועד להרוג לא התפוצץ. אחרי שורת הצתות, קצה חוט שנחשף במקרה בשיפוצים הוביל לפענוח הפרשה שרק במזל לא גבתה חיי אדם. החשד: תאוות בצע אכזרית במיוחד. מאחורי הקלעים של הפלילים ב"מאה על 100"
אדי הדלק שהוזרם דרך צינורות המיזוג מילאו את חלל החנות בכיכר רבין, ממש במרכז תל אביב. עובד שהגיע לפנות בוקר הדליק את האור, וזה היה הניצוץ שגרם לפיצוץ האדיר. זגוגיות התנפצו, אופנועים שחנו על המדרכה ברחוב אבן גבירול הועפו. מהאש שהתלקחה העובד נכווה ופונה לבית חולים, למזלו רק במצב בינוני. למרות הרעש החזק שנשמע למרחוק ב-12 במרס השנה, פרשת "טיב טעם" במלוא חומרתה לא התגלתה אז. הפצצה המתקתקת האמיתית נותרה מונחת שם, ואיש לא ידע.
באותה חנות מתחת לבניין באזור סואן במיוחד הוטמן מטען נפץ, שהיה עלול אפילו למוטט מבנה שלם ולגרום לאסון כבד. כמה ימים קודם לכן עבר ברחוב אופנוען כדי לפוצץ אותו, לחץ על המתג - וכלום לא קרה. רק קצה חוט שנמצא במקרה - ממש קצה חוט - הוביל את חוקרי המשטרה למה שמתואר כמלחמת עסקים חסרת מעצורים בלב העיר הגדולה.
חוקרי מרחב ירקון מאמינים שהם יודעים מיהם האנשים שעומדים מאחורי המזימה לחבל בעסק מתחרה, לסכן חיי אדם רק ממניעי תאוות בצע, אבל לא הצליחו להשיג ראיות כדי להעמיד לדין. לפני כעשרה ימים הוגשו כתבי אישום נגד האחראים להטמנת המטען. גם חייל צה"ל וקצינה נעצרו. הדרך לשם כללה טביעת אצבע מפלילה, מעקבים והאזנות, תרגילי חקירה ומדובבים, שיחה לילית מפתיעה מתא המעצר וגם מזל. ynet מציג במדור הפלילי השבועי את הסיפור המלא.
למה רצו להרוג?
אחרי אותו פיצוץ, ב"טיב טעם" החלו לשפץ במהירות את הסניף כדי שיהיה פתוח לקראת פסח, תקופה שבה הפעילות העסקית גדלה. במהלך השיפוצים התגלתה מעין קופסה קטנה שממנה בצבצו שני חוטים. חשמלאי שעבד במקום לא הבין מה פשר הקופסה, אבל החליט לנתק את חוטי המינוס והפלוס והניח אותה בסמוך. שאר הפועלים לא ידעו בכלל מה הוא עושה, ואפילו המשיכו לאכול בסמוך.
רק מאוחר יותר בא קצין הביטחון של "טיב טעם" לסניף. האיש, בעל עבר ביטחוני, הבין מיד שמדובר במטען חבלה והזעיק את חבלני המשטרה. כשהגיעו הם נדהמו: בתוך שתי מאפרות מתכת, מלאות בשקית עם ברגים ואביזרי רסס, הוטמן חומר נפץ תקני מהסוג החדש בצה"ל, RDX. החומר הזה עוצמתי יותר מ-TNT ומשמש לחציבה בסלעים קשים ופיצוץ צוקים וסלעים.
היו שם 130 גרם, אבל לטענת מומחים גם כמות כזו מספיקה לגרום להרס רב, אפילו לקריסת מבנה.
"אין ספק שזו חציית קווים. גם העובדה שהשתמשו בחומר נפץ כזה, וגם שהטמינו פה רסס", הסביר קצין החקירות של מרחב ירקון, סגן-ניצב ירון ארם, שהקים צוות חקירה מיוחד (צח"מ). הרכב המטען הביא את החוקרים למסקנה מהירה שלא נראה כי ההתנכלות ל"טיב טעם" - שהתפרסמה בממכר בשרים לא כשרים ופתוחה בשבת - נובעת מרקע דתי.
"במלחמות הדת הם לא משתמים בחומרי נפץ", הייתה ההנחה. מנגד, תהו בצוות החקירה - אם מדובר בסכסוך עסקי, למה לעזאזל צריך את כמות חומרי הרסס הזו שנועדה להרוג?
טביעת האצבע
המטען נוטרל והועבר לידי אנשי המעבדה לזיהוי פלילי. הם גילו שהוא היה בחנות עוד לפני השריפה והפיצוץ, 12 ימים קודם לכן. למסקנה הזו הוביל הפיח שנמצא על המטען. המפתח להמשך החקירה היו סימנים אחרים: אחרי שנטרלו את טביעות האצבע של החשמלאי, גילו החוקרים טביעת אצבע נוספת. בדיקתה הובילה לתושב חדרה, א'.
כאן כבר הבינו במשטרה שהאירועים הקודמים בסניף "טיב טעם", הצתות שגרמו נזק במאי 2010 ובאפריל 2012, קשורים כנראה. הם החליטו לעקוב אחר א' וללמוד מה עיסוקו, מיהם החברים שלו ומה לו ולסכסוך עם רשת המזון המצליחה בתל אביב.
בדיקת מצלמות האבטחה של הסניף ברחוב אבן גבירול גילתה דמויות חשודות, רעולות פנים, שהסתובבו סביב החנות וניסו להיכנס אליה. זו הייתה לפי ההערכות בדיקת השטח, אולי עוד ניסיון להחדיר חומרי חבלה.
שני השותפים האחרים התגלו כאפי ג'רבי מכפר יונה ואלירן וקנין מחדרה. במדרג הפשיעה נחשב ג'רבי לבכיר מבין השלושה וכאגוז הקשה יותר לפיצוח. אחרי שלמדו עליהם כמעט הכול החליטו בצח"מ ב-30 ביוני להפוך את החקירה לגלויה ולצאת למעצרים. בחיפוש בביתו של א' לא נמצא דבר, אבל בביתו של ג'רבי נמצאו חומרים נוספים הקשורים להרכבת מטען חבלה, ועוד אביזרי פירוטכניקה.
בכוונה לפני החגים
א' הסגיר עצמו רק יום לאחר מכן. רס"ר שחר סודרי שהיה אחראי עליו הסתיר ממנו את הפרטים הידועים למשטרה - את העובדה שנמצאו טביעות אצבע שלו בתוך המטען, ואת המידע על השותפים שלו.
"אתה חשוד בהנחת מטען", היה הדבר היחיד ששמע א'. התוכנית של החוקרים עבדה מצוין. א' המבולבל נשלח לתא מעצר, שם חיכה לו מדובב שבתוך זמן קצר הצליח "להפיל" אותו. א' סיפר לו שהוא חשוד בהנחת מטען ב"טיב טעם" (פרט שהחוקר סודרי הסתיר ממנו במכוון). אחר כך שאל את המדובב אם יכול להיות שטביעות אצבע יישארו על מטען שהוכן. החוקרים שמעו וחייכו.
תרגילי החקירה נמשכו. החוקרים הטיחו בא' את כל המידע וצעקו: "אתה אחראי גם להצתות הנוספות שהיו בסניף. באחד המקרים נפצע בן אדם". החשוד הוחזר לתאו ושם המשיך לספר למדובב איך קיבל את חומר הנפץ מחייל ששירת ביחידת אגוז והיום הוא איש קבע. החייל אותר מיד, אבל במשטרה אפשרו לחוקרי היחידה המרכזית של מצ"ח לעקוב אחריו במשך תקופה, עד למעצרו השבוע.
החייל הפתיע וסיפר למדובב ששמע שמזמין המטען הוא עבריין מוכר (שמו נאסר לפרסום). חלקים נוספים בפאזל דרשו חיבור, והחוקרים גילו קרבה בין אותו עבריין לבין אחד העסקים הגדולים בתל אביב לממכר מזון. ההערכה כי הרקע להתנכלות הוא עסקי התחזקה. "מהחקירה ברור לנו שההצתות והפיצוצים נועדו להשבית את הסניף ולגרום לו נזק כספי. בגלל זה הם גם נעשו בתקופות שלפני חגים", הסביר סנ"צ ארם.
2,000 שקל לחייל על חומר הנפץ
היום השלישי לחקירה. ב- 1:00 בלילה מקבלת רב-פקד רונה פינגלאי, שעמדה יחד עם רפ"ק עמוס צמח בראש צוות החקירה, טלפון מתא המעצר. א' מבקש לדבר איתה בדחיפות. כל צוות החקירה מוקפץ כדי לשמוע מה יש לחשוד לומר: אני חושש שמישהו "פתח עליי", הוא מתוודה, מפחד שידביקו לי עבירות שלא ביצעתי. לכן הוא מודה וטוען: "אני לא עומד מאחורי ההצתות, רק מאחורי המטען. הזהרתי אותם שאף אחד לא ייפגע".
בהמשך תיאר א' בפני החוקרים כיצד עבדה הרשת. אזרח נוסף שנעצר השבוע, ליאור מנשה, קישר אותו לדבריו לחייל שהעביר לו את חומר הנפץ, את הנפצים וגם את פתיל ההשהיה. על כל החומרים האלה קיבל החייל 2,000 שקלים. א' קיבל כ-6,000 שקלים עבור הכנת המטען. אבל סביב הסכום הזה נוצרה מחלוקת בין א' לשני שותפיו, מכיוון שהמטען לא התפוצץ.
לחוקרים התברר כי ערב לפני הצתת הסניף, שולשל המטען לתוך החנות. רוכב אופנוע שעבר ברחוב אבן גבירול לחץ על שלט ההפעלה, אך המטען לא התפוצץ. יום לאחר מכן הגיע אדם שככל הנראה קשור לחבורה, ושפך דלק שהביא במכל דרך תעלת האוורור, באמצעות צינור. כאשר אותו עובד הדליק את האור בחנות אירע הפיצוץ הגדול והשריפה שגם פגעה בו. אלא שהמטען, שהורכב מחומר יציב במיוחד, לא התפוצץ. טביעות האצבע נשארו, וכך למעשה פוענחה הפרשה.
במשטרה היו בטוחים שהצליחו להגיע עד למזמין המטען, אותו עבריין שביקש לפי חשדם לפגוע ב"טיב טעם" בגלל סכסוך עסקי של מקורביו. אבל גם לאחר שתי הארכות מעצר לא הצליחו לבסס את החשדות שנשארו רק בגדר עדות שמיעה. התיק נגד העבריין המוכר נגנז.
השבוע הגיעה החקירה לישורת האחרונה, ובמצ"ח החליטו לעצור את החייל שסיפק את חומרי החבלה לא' וחבריו. יחד עמו נעצר מנשה, האיש שחיבר בין החייל לבין החבורה, וגם קצינה בצה"ל שעל פי החשד ידעה על גניבת חומרי החבלה אך לא מנעה זאת ולא דיווחה לאיש. "רק מזל השאיר את הסיפור הזה עם פגיעה ברכוש בלבד ולא בנפש", סיכם רפ"ק צמח את פרשת "טיב טעם", פרשה עם טעם רע מאוד.
סימני שאלה בצמרת
לפני חודש בדיוק הודיע מפכ"ל המשטרה, רב-ניצב יוחנן דנינו, על סבב נרחב של מינויי קצינים בדרגת תת-ניצב לתפקידים חשובים. הרשימה כללה מפקדי מרחבים חדשים כמו איילון, ירקון ושפלה וכאלה שאמורים להתקדם לתפקידי סגני מפקדי מחוז, ולפקד על יחידות ארציות.
מאז, איש מהקצינים לא יודע מתי ייכנס לתפקיד. רבים מהם מתלבטים וחשים בלבול: להמשיך לגמרי כרגיל בתפקיד הישן? להתחיל בחפיפה לתפקיד החדש? בכל מקרה כולם מקווים שהתשובה תינתן בקרוב.
בן השופט מול השופט
סטואציה מוזרה התרחשה השבוע באולם המשפט בראשון לציון, וחזרה על עצמה שלוש פעמים. תום אלקלעי, בנו של שופט שלום בתל אביב, הובא בפני שופט אחר, אחרי שנעצר בחשד שייבא בשתי הזדמנויות קילוגרם של סם מסוג DMT. החומר החשוד הגיע בדואר כעלים מיובשים
(לטענת עורך דינו של אלקלעי החומר מיועד לצבעים והוא לא ידע שזה סם).
כשהביאו חוקרי ימ"ר תל אביב השבוע את אלקלעי לאולם השופט ארז יקואל בראשון לציון, הם ביקשו להאריך את מעצרו בשמונה ימים. השופט הציע לחוקרים להגיע להסכמה על 24 שעות לצורך בדיקות. למחרת ביקשו החוקרים עוד כמה ימים למעצר בשל התפתחות בחקירה, אבל יקואל שוב נתן יום אחד. אתמול (יום ה') הגיעו החוקרים עם הצהרת תובע וביקשו חמישה ימים להשלים חקירה. השופט החליט שלמשטרה מספיק עד יום ראשון כדי להגיש כתב אישום, ואף רמז כי הוא סבור כי "ראוי לבחון שחרורו של החשוד על דרך עקב בצד אגודל לאחר חשיפת הסנגור לחומר הראיות ובחינת האמון שיש לתת בחשוד ובחלופות המוצעות".