מבצע ארצי לחיסוני הפוליו: "הנגיף מתפשט"
משרד הבריאות החליט לא לקחת סיכון מיותר ולחסן את כל הילדים עד גיל תשע, בכל הארץ, בחיסון החי-מוחלש נגד נגיף הפוליו. "ההתפשטות היא לא כאש בשדה קוצים", הרגיע בכיר במשרד, ואחר ציין: "בדרום זה מאוד קריטי. במרכז יש פחות דחיפות
מבצע חיסון הפוליו הארצי יוצא לדרך: לאחר שמשרד הבריאות החליט להרחיב את מבצע החיסונים נגד פוליו לכל הארץ, מסביר פרופ' איתמר גרוטו, ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות, את ההחלטה: "אנחנו יכולים לחסן היום רק ברמלה ולוד ומחר נמצא את הנגיף בעפולה. ברגע שראינו שהנגיף מתפשט, החלטנו שאין טעם לחכות עד שהוא יגיע לעוד מקומות".
מבצע "שתי טיפות" מתנהל מיום שני האחרון בין קריית גת למצפה רמון. מיום ראשון הבא, 18 באוגוסט, יורחב המבצע לשאר חלקי המדינה. יחד עם זאת, גרוטו הדגיש כי התפשטות היא "לא כאש בשדה קוצים", לדבריו, ולכן החיסונים בשאר המדינה לא יהיו במסגרת מבצע אינטנסיבי כמו שמתקיים בדרום. "שם הנגיף פעיל בצורה משמעותית והפעולה יותר דחופה. בשאר הארץ יש לנו יותר זמן".
מבצע "שתי טיפות" - דיווחים אחרונים ב-ynet:
מחסנים לפוליו בכל הארץ: החיסון החי מסוכן?
חיסון הפוליו - עכשיו כולם מתלבטים: "ניסוי" או "בשורה"?
מבצע החיסון נגד הפוליו יורחב לכל הארץ
10% כבר חוסנו בדרום, "מרוצים מההיענות"
בעד: "החיסון מציל". נגד: "מחדירים מחלה"
פרופ' אלי סומך, יו"ר איגוד רופאי הילדים וחבר הוועדה המייעצת למשרד הבריאות בנושא החיסונים, התייחס לעניין ההרחבה והודה כי "זו לא החלטה קלה. לפני שמחליטים על הרחבה לכל הארץ צריך למצוא עדויות שהנגיף עדיין קיים מחוץ לדרום ויש כרגע עדויות מספיק טובות שזה נמשך".
ההחלטה הדרמטית התקבלה בישיבה שנערכה שלשום (יום ו') בהשתתפות שרת הבריאות יעל גרמן, בכירי המשרד וגורמים מקצועיים נוספים, לאחר שבבדיקות שנערכו במתקן לטיהור שפכים של רמלה ולוד התברר כי שרידי הנגיף הקטלני עדיין קיימים בביוב. עם זאת, בדיקות שהתבצעו בביוב של ערים נוספות במרכז ובצפון לא התגלה הנגיף.
שרת הבריאות גרמן אמרה אמש בתוכנית "פגוש את העיתונות" בערוץ 2 כי "הסיבה שיש לנו כרגע אלפי נשאים ארעיים שנושאים את הנגיף, היא שזה נגיף חכם, לא יודעים כשהוא חודר לגוף. אם יש אלפי נשאים בדרום, המדינה שלנו מאוד קטנה. זה רק עניין של זמן עד שהנגיף יתפשט".
כבר במסיבת העיתונאים שהתקיימה ביום ראשון בשבוע שעבר, שבה דווח על פתיחת מבצע החיסונים בדרום, הבהיר מנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' רוני גמזו, שאם יוחלט להרחיב את המבצע, הוא יורחב מיד לכל המדינה. "לא נחלק את הארץ לפרוסות של סלמי", הודיע. למרות שמחוץ לדרום הנגיף נמצא אך ורק ברמלה ובלוד, משרד הבריאות לא לקח סיכון והחליט לחסן את הילדים עד גיל תשע בכל הארץ כדי למנוע את המשך התפשטות הנגיף.
"הנגיף עלול לעבור לעוד מקום ולעוד מקום, זה מרדף אחרי הנגיף שיכול להימשך הרבה זמן. משום שישראל היא מדינה לא גדולה ואין בה מחסומים בין אזורים שונים, צריך להסתכל על כל הארץ כעל יחידה אחת ולטפל בעניין הזה בצורה לאומית", קבע פרופ' סומך. "קרוב לוודאי שאם נגיף נמצא באזור א' ואנשים כל הזמן נוסעים ממקום למקום, אז יש להניח שהנגיף יעבור גם כן. אנחנו לא רוצים לעשות מבצע חיסון פה ומבצע חיסון שם".
החיסון החי-מוחלש
יינתן לילדים שנולדו מ-1.1.2004 מכיוון שהם חוסנו רק בחיסון מומת נגד פוליו. עד אז ניתן החיסון החי-מוחלש במסגרת שגרת החיסונים במדינת ישראל, ולכן אין צורך לחסן ילדים גדולים יותר ומבוגרים. במקרים נדירים מאוד, של אחד לכמה מיליונים, עלול החיסון החי-מוחלש לגרום לתופעות לוואי של הנגיף עצמו, אך פרופ' גמזו הדגיש בתחילת השבוע שעבר כי הסיכון לכך הוא "פשוט אפס".
בתחילה הוכרז בדרום על חיסונם של 150 אלף ילדים במשך חודש וחצי, אך כעבור זמן קצר צומצם היקף המבצע ל-100 אלף ילדים בלבד, מכיוון שההערכה הראשונית לא הייתה מדויקת, וכן התברר ש-15 אלף ילדים הם כן מחוסנים בחיסון חי-מוחלש למרות שהם נולדו בשנים 2004 ו-2005.
לעומת זאת, המבצע שכולל את כל חלקי הארץ
לא הוגבל בזמן וגם אין לו יעדים מספריים מוגדרים. בנוסף, בניגוד לדרום הארץ, שעות הפתיחה של תחנות טיפת חלב לא יורחבו. בדרום התחנות ימשיכו להיות פתוחות עד שמונה בערב בכל יום, כולל בימי שישי.
"בדרום זה מאוד קריטי להשלים את המבצע בזמן מסוים, מכיוון יש שם מספרים גדולים של נשאים, יותר מ-1,000. לעומת זאת, במרכז הבעיה רק מתחילה והמצב הוא פחות קריטי. יש קצת פחות דחיפות אבל עדיין הנחיצות קיימת", הסביר פרופ' סומך.
החיסון עולה שקל למנה אחת, ובסך הכל מיליון שקל למיליון חיסונים. כרגע המימון מגיע מתקציב משרד הבריאות אבל ההערכה היא שלאחר תום המבצע, משרד האוצר יעביר תקציב נוסף בגינו. רק בסוף המבצע יהיה ניתן לדעת מה העלות הכוללת של מבצע החיסונים, שכוללת גם מימון שעות נוספות של אחיות ואנשי צוות, וקמפיינים של הסברה.