שתף קטע נבחר

להגביר הנקה, להפחית דלקות: התוספים שצריך לאחר הלידה

אחרי הלידה, מתחילה ההתמודדות האמיתית לא רק באמצעות הטיפול בתינוק, אלא בהתאוששות הגוף ובחזרה לתפקוד אנרגטי ובריא. אילו צמחי מרפא יכולים לעזור, ומה כדאי לבדוק לפני נטילתם?

הלידה עברה - ועכשיו מתחילה העבודה הקשה. וזה גם בדיוק הזמן שבו את מתחילה להרגיש חסרת אנרגיה וכוחות. ההנקה מתבססת, הרחם מתכווץ, דלקות בדרכי השתן מהלידה (צורב, כואב) בלבול הורמונאלי ועוד תופעות שונות פוקדות אותך. איך לטפל בתופעות הללו?

 

את אפליקציית הבריאות לסמארטפון כבר הורדת? הורידו לאייפון או לאנדרואיד

 

צמחי מרפא המתאימים במיוחד לנשים לאחר לידה, הם פתרון יעיל. לדברי שירלי קטרון, רוקחת סופר-פארם ודיאטנית, מומלץ מאוד לקחת צמחי מרפא על פי הצורך, גם במהלך ההיריון  וגם לאחר הלידה. בכל מקרה, מומלץ להתייעץ עם אנשי מקצוע לפני נטילתם.

 

קטרון מוסיפה כי לאחר הלידה מומלץ להמשיך בנטילת מולטיויטמין שלקחת כבר במהלך ההריון, גם ברזל כדאי להמשיך במשך 6 שבועות מהלידה.

 

עוד כתבות בריאות בערוץ פארם נט

אחת ולתמיד: אילו תוספים צריך לקחת בהריון?

מהי התזונה שתעזור לילדים ללמוד טוב יותר?

שיער, פטריות וכתמים: כך תעלימו את פגעי הקיץ

 

1. חילבה

נקרא גם גרגרנית יוונית או בלטינית (FENUGREEK). מוכר בישראל כתבלין תימני אך למעשה מקורו במערב אסייה ובמזרח אירופה. החילבה מוכר כצמח מרפא שלו סגולות שונות למטרות שונות.

 

החילבה כצמח מרפא מופק בעיקר מעלי החילבה העשירים במינרלים כמו ברזל וסידן, בויטמיני B,C ובפלבנואידים חיוניים, אלקלואידים וספונינים- חומרים חיוניים ואנטיאוקסידנטים.

 

החילבה ידוע כמסייע בהגברת ייצור החלב של השד ולכן מומלץ לנשים המבקשות להניק את תינוקם אך מרגישות כי אין להן די ייצור חלב. ניתן לרכוש מיוחד למניקות להגברת ייצור החלב – ללא טעם לוואי או ריח. קטרון מוסיפה כי יש תמציות נוספות שמגבירות את ייצור החלב כמו מאמי מילק של תפוח או חלב רב של רפאל. בכל מקרה, כדאי להתייעץ עם יועצת הנקה.

 

2. קרנברי - (CRANBERY)

חמוציות- צמח הגדל בארצות קרות כמו קנדה. מהווה פרי למאכל שמכיל אנטיאוקסידנטים וביופלבנואידים רבים. פרי הקרנברי מכיל רכיב רפואי (נקרא פרואנטוציאנידין- PAC ) הנמצא בשימוש ברפואה והידוע בספרות הרפואית כמפחית יכולת של חיידקים להדבק לרירית דרכי השתן וליצור דלקת.

 

ה- PAC גורמים לכך לחיידקי UTI (דלקת בדרכי השתן) לא יצליחו להדבק לרירית ובכך החיידק לא יצליח ליצור דלקת וזיהום. צמח הקרנברי בשימוש עיקרי לנשים בהריון ולאר לידה מאחר והן נשים הנמצאות בסיכון גבוה ללקות בדלקות בדרכי השתן ואף בדלקות חוזרות ונשנות.

 

הצמח יעיל בעיקר כמניעה להווצרות הדלקת ולכן מומלץ לנשים לחוו פעם אחת דלקת ולא רוצות שהיא תשוב.

 

ניתן לשתות את פרי הקרנברי כמיץ אולם יש לשים לב שהוא עשיר בסוכר, יקר וחמצמץ. כדי לקבל מינון מתאים של חומר פעיל מהמיץ יש לשתות כ 3 כוסות מיץ. אם תרצו מינון מדוייק של חומר פעיל, נוחות בליעה וללא סוכר או טעם- תוכלו לצרוך את הצמח כטבליה אחת ביום.

 

3. ג'ינסינג קוריאני -(PANAX GINSENG)

צמח רב שנתי גדל בארצות עם אקלים קר ושייך למשפחת הקיסוסים. הג'ינסנג מכיל בתוכו כ-31 ג'ינסוניסידים (טריפטרפנואידים) אשר בשימוש ברפואה בחלקם וברפואה הסינית.

 

לפי הרפואה העממית והסינית, לג'ינסינג הקוראני יכולת להוות אדפטוגן, ממריץ ולהגן מפני לחץ נפשי ועל מערכת ההגנה הטבעית. לאחר לידה למשל יוכל הצמח, לפי הרפואה הסינית, לסייע לך לתפקד בריכוז וערנות רבה יותר לאחר לילות ללא שינה או עייפות מצטברת.

 

אין תחליף לשינה טובה, יעילה ורצופה אולם הג'ינסינג יוכל להקל על הההתשה בה את שרויה כעת.

 

ישנם תוספים נוספים כמו למשל, סיליצאה ביוטי, המסייעת לבעיות של נשירת שיער, שיער דליל ופגוע, ציפורניים פריכות ושבירות ושמירה על עצמות בריאות וחזקות. הסיליצאה משווקת כג'ל או ככמוסות. בעת נטילת הסיליצאה חשוב לשתות לפחות 6 כוסות מים ליום, זאת על מנת להגדיל את ספיגתה בגוף.

 

דרכי החליטה הקיימים

את צמחי המרפא ניתן לרקוח בדרכים שונות:

 

חליטה: השרית הצמח כמו בהכנת תה. בשיטה זו הצמח נשמר בצורה עדינה ומימית.

 

מירתח: הרתחת צמח המרפא עם מיים- ריכוז נמוך של חומר פעיל. מיועד בעיקר לשימוש בחלקים קשים של הצמח כמו למשל שורשו.

 

השרייה: השרית הצמח במיים בצנצנת לתקופה ארוכה.

 

מיצוי באלכוהול (טינקטורה): ריכוז גבוה של חומר פעיל. נעשה בדרכים שונות לפי הוראות שונות בארצות שונות. ניתן למצוא בפ"רמקופאה של צמחי המרפא" הוראות מיצוי שונות עם אחוזי אלכוהול שונים.

 

מיצוי בגליצרין.

 

כמוסות ואבקות: נעשה לאחר נידוף האלכוהול או על ידי טחינת הצמח היבש. ניתן ל"קפסל" (להפוך לקפסולה=כמוסה), או להשאיר כאבקה. יתרון לצורה זו מאחר ושומרת על מינון גבוה של חומר פעיל.

 

הדברים שכדאי לבדוק לפני השימוש

סטנדרטיזציה של הצמח: כלומר שימוש בחלק הפעיל של הצמח או במינון המתאים האחיד- יהווה חלק מהמדד להצלחה של הטיפול בו.

 

הבטיחות של הצמחים: האם לא גורמים לתופעות לוואי, לא ממכרים וללא השפעה שלילית על האדם או על האישה, וישנם צמחים שעלולים להזיק במינונים מסויימים, בריכוזים מסוימים או בהרכבים מסויימים. כדאי לשים לב לפרטים הבאים:

 

• מקור הצמח (היכן גודל)

• מקור ודרך הגידול והאריזה שלו (האם טופל בריסוס, האם נשטף כראוי),

• סוג הצמח (לא כל צמח "טבעי" הוא בריא עבורינו)

• מינון הצמח בחליטה

• השלכות והשפעות הצמח (מהן תופעות הלוואי שלו)

• הוראות מדויקות לחליטה נכונה

• איזה חלק מן הצמח נמצא בחליטה (שורש/עלים/תפרחת). לכל צמח פעילות רפואית בחלק ספיציפי המיוחד רק לו

• באיזה שילובי צמחים מגיעה החליטה. לעיתים היעילות נוצרת עקב שילוב מספר צמחים יחד (סינרגיה).

• איזו חברה מייצרת?

• באילו תנאי ייצור יוצרה הכמוסה?

• אילו תקני בריאות יש לכמוסה?

 

  

הכותבת היא דיאטנית קלינית Bs.c Nutrition





לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
החמוציות יעילות מאוד נג
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים