בין 26 המחבלים שישוחררו: רוצחי קשישים
מחבל שדקר למוות ניצול שואה בפתח-תקווה, מחבל שרצח שני ישראלים ברצועת עזה ומהכלא תכנן לרצוח את יצחק שמיר, שני מחבלים שדקרו למוות צעיר במהלך נסיעה באוטובוס ברמת גן ומחבל שרצח בן 79 שישב על ספסל בכפר-סבא וקרא ספר - ישוחררו במהלך השבוע כמחווה לאבו-מאזן
בשעת לילה (יום ב') פורסמה רשימת המחבלים, ביניהם 17 שהורשעו ברצח ישראלים. 26 מחבלים, רובם רוצחי יהודים, ישוחררו במהלך השבוע במסגרת המחווה לפלסטינים על רקע חידוש המשא ומתן בין ישראל לרשות. הרשימה כוללת 14 אסירים שישוחררו לרצועת עזה, בהם אנשי חמאס. בין האסירים שישוחררו גם עטיה סאלם עלי אבו מוסא, המחבל שרצח את ניצול השואה אייזיק רוטנברג מבת-ים, בשנת 1994 בפתח-תקווה. הרשימה הורכבה על רקע הדיון אתמול בבוקר בבג"ץ, שבמסגרתו מחו בני משפחות שכולות על האפשרות שרוצחי קרוביהם ישוחררו. גורמים ישראלים אישרו שאיש מהמשוחררים לא יגורש.
25 המחבלים הנוספים שישוחררו הם: פאיז מטאווע חמאד אל-חור, שרצח את סלומון אבוקסיס ומנחם דדון ברצועת עזה, באמצע שנות ה-80. בזמן שהיה בכלא תכנן לרצוח את ראש הממשלה לשעבר, יצחק שמיר. סלאח אחמד אברהים מוגדר, שרצח בתחילת שנות ה-90 את ישראל טננבאום בן ה-72, שהיה שומר במלון בנתניה. סמיר עבדל נעניש, שנידון למאסר עולם לאחר שהורשע ברצח החייל בנימין מייסנר, בשכם בשנת 1989. יוסף חמיד ארשיד, שנידון למאסר עולם בגין עבירות רצח וניסיון רצח של פלסטינים.
מוסטפה עותמאן אל חאג' מסלפית, שרצח את פרידריך רוזנפלד ליד אריאל בשנת 1989. סלאמה עבדאללה מצלח, שרצח את בעל המכולת דוד ראובן בשנת 1993 בפתח-תקווה. סלאח מחמוד מקלד, שנידון למאסר עולם לאחר שרצח את מעסיקו יהושע דויטש, בחממות של כפר ים בגוש קטיף בשנת 1993. מחמד בד אלמג'יד צואלחה ופאזע אחמד חוסיני צואלחה משכם, שרצחו בדקירות את ברוך הייזלר בזמן שנסע באוטובוס בקו 66 ברמת-גן, ופצעו נוסעים נוספים. עאטף עזאת שעת. שסייע לרצח שמחה לוי, שהעלתה לרכבה מחבל שהתחפש לפועלת פלסטינית בגוש קטיף ב-1993.
יוסף סעיד עבדל עאל, שנידון ל-22 שנות מאסר על חלקו בסיוע לרצח איאן פיינברג, שהגיע לרצועת עזה על-מנת לארגן סיוע הומניטרי, ועל סיוע לרצח סמי רמדאן. מדחת פאיז ברבך, שנידון למאסר עולם בגין רצח הפרדסן משה בקר בראשון לציון. עלי איברהים סאלם ראעי, שרצח במכות גרזן את מוריס אייזנשטאט, קשיש בן 79 מכפר-סבא, שקרא ספר על ספסל ציבורי בכפר סבא.
מחמד ג'אבר נשבת, שנידון ל-25 שנות מאסר בגין סיוע לרצח חייל המילואים אמנון פומרנץ, שנסקל למוות במחנה הפליטים אל-בורייג' ברצועת עזה בשנת 1990. סמיר חסין מורג'תא, שנידון ל-20 שנות מאסר בגין חטיפה והריגה של פלסטינים. פרג' סאלח רמאחי, שרצח במכות גרזן את הפרדסן אברהם קינסטלר, בן 84 במותו, בפרדס ליד בצרה שבשרון. אלאדין שעת וטאלב איימן אבו סתה, שנידונו למאסר עולם בגין רצח דוד דדי וחיים ויצמן ברמלה.
עסמת עומר מנצור מרמאללה, שנידון ל-22 שנות מאסר בגין חלקו ברצח חיים מזרחי ליד בית אל. חאלד מחמד עסאקרה, שהורשע ברצח התיירת הצרפתייה אני ליי (64) בשנת 1991 בבית לחם. נהאד יוסף ג'נדיה ומוחמד מחמוד חמדיה מרצועת עזה, שרצחו את הקבלן זלמן שליין בבית שבנה בגן יבנה. המחבלים היו בני 16 בזמן הרצח. ג'מיל עבדל-נבי, שהורשע בסיוע לרצח חייל המילואים שמואל גרש בחברון. הוא אמור היה להשתחרר בחודש דצמבר. זיוד מוחמד טאהר, שנידון ל-21 שנות מאסר על חלקו ברצח אברהם כהן. הפלסטיני האחרון ברשימה - צביח חמד בורהאן - נעצר בפברואר 2001, יותר משבע שנים לאחר הסכמי אוסלו. הוא נידון למאסר עולם על רצח פלסטינים.
בוועדה חברים השרים משה (בוגי) יעלון, ציפי לבני ויעקב פרי, וכן ראש השב"כ, נציב שב"ס, נציגי משרד המשפטים, צה"ל וגורמים נוספים. השר לביטחון פנים יצחק אהרונוביץ', החבר בוועדה, לא השתתף בגלל נסיעה לרוסיה. בפני הוועדה הוצגו רשימות של שב"כ, ושמות האסירים פורסמו לציבור בהמשך הלילה. על פי גורם מדיני, במהלך הישיבה הוחלפו חלק מן השמות. "המהלך נועד לחזק את אבו מאזן", הוסיף.
בהודעה ממשרד ראש הממשלה נמסר מוקדם יותר: "רשימת האסירים תפורסם הלילה באתר שירות בתי הסוהר לאחר שהודעה תימסר למשפחות השכולות. ברשימה שאושרה 14 אסירים שיועברו לעזה ו-12 ליהודה ושומרון. שמונה מהאסירים ברשימה אמורים היו להשתחרר בשלוש השנים הקרובות. שניים מהם היו אמורים להשתחרר בחצי השנה הקרובה. בדיון הודגש שאם אחד המשוחררים ישוב לפעילות עוינת נגד מדינת ישראל, הוא יוחזר להמשך ריצוי תקופת מאסרו".
מנגד, ברשות הפלסטינית התאכזבו כשקיבלו את הרשימה. גורמים ברשות אמרו ל-ynet כי ההנהגה הפלסטינית ציפתה כי בין השמות יבלטו שניים או שלושה אסירים שמוכרים היטב לרחוב הפלסטיני. הגורמים הסבירו כי אם ישראל הייתה מכלילה ברשימה הנוכחית מספר מועט של אסירים שהפכו לסמלים ברשות, הייתה יכולה להיות לאבו מאזן תמיכה ציבורית גדולה יותר לשיבה למשא ומתן, תמיכה שהייתה מספקת לו רוח גבית אל מול הביקורת שנשמעת ברשות על החזרה למגעים ללא השגת כל שלושת התנאים המוכרים שאותם דרשו הפלסטינים זמן רב.
הגורמים הוסיפו כי ההכרזות הישראליות על מתן היתרי בנייה בהתנחלויות ושחרור של אסירים שאינם נחשבים לסמלים כבר בשלב הראשון, עתידות לעורר השבוע ביקורת ציבורית קשה על ההנהגה הפלסטינית.
הפרסום - 48 שעות לפני השחרור
החוק מחייב לפרסם את השמות 48 שעות לפני השחרור באתר השב"ס. נשיא המדינה שמעון פרס יידרש לחתום על חנינות לאסירים שנשפטו בבתי משפט אזרחיים, אם בהמשך יהיו אזרחים ישראלים ברשימה. אלוף הפיקוד יתבקש לחתום על חנינה לאסירים פלסטינים, שנשפטו בבתי דין צבאיים. אם יוחלט לשחרר את המחבלים 48 שעות בדיוק לאחר השחרור, יהיה זה גם בשעת לילה.
הקריטריונים שלפיהם פעלו השרים נקבעו על ידי שב"כ, שערך תעדוף של האסירים על פי פרמטרים שונים. השאיפה הייתה שזהות המשוחררים תסייע תדמיתית לאבו מאזן ותחזק אותו - אך גם תתקבל במידה סבירה בקרב הציבור בישראל.
כתבות נוספות בנושא בערוץ החדשות של ynet:
- ארה"ב: המו"מ מתחדש, לא להכשרת מאחזים
- עריקאת: הבנייה בהתנחלויות פוגעת במו"מ
- שחרור האסירים הפלסטינים - כך זה יקרה
- התפרצה בדיון בבג"ץ: רוצחי אחי משתחררים
יו"ר הרשות אבו מאזן אמר שבסופו של דבר ישוחררו 104 אסירים שנעצרו לפני החתימה על הסכמי אוסלו, ובהם ערבים ישראלים ותושבי מזרח ירושלים. אבו מאזן אמר את הדברים במהלך פגישה שקיים בלשכתו עם שר האסירים עיסא קראקע. לדבריו, השחרור ייעשה בארבעה שלבים ואף אסיר לא יגורש. אבו מאזן הוסיף ששחרור האסירים יחזק את הסיכוי להשיג שלום עם ישראל. קראקע הודיע שתתקיים קבלת פנים למשוחררים במוקטעה בנוכחות בני משפחותיהם.
משפחות שכולות: "זה לא מקרה גלעד שליט"
בתום הדיון בבג"ץ, שממנו ניתן היה להבין כי השופטים לא ישנו פסיקות קודמות ורמזו למשפחות השכולות שמבחינה משפטית כליהם מוגבלים, התפרצו כמה מבני המשפחות לעבר השופטים ונציגי הפרקליטות וקראו לעשיית צדק. "רוצחי אחי משתחררים. מדובר באנשים, במשפחות שנרצחו, בדם שנשפך. מדובר בדם שלנו", קראה גילה מולכו, אחותו של איאן פיינברג ז"ל, שנרצח כשהגיע לבקשת האיחוד האירופי לסייע להקים מערך ניסוי בעזה.
במהלך הדיון, שהתקיים בהשתתפות נשיא בית המשפט העליון אשר גרוניס והשופטים אליקים רובינשטיין וצבי זילברטל, טען עו"ד נפתלי ורצברגר מארגון "אלמגור" כי השחרור שעל הפרק שונה לגמרי ממחוות קודמות. לדבריו, "הפעם לא עומד מישהו עם אקדח לרקה כמו בשחרור גלעד שליט. הפעם מדובר במחווה נטו, ובכל המחוות הקודמות שוחררו מחבלים עם עבירות חמורות פחות".
ביום רביעי ייפגשו צוותי המשא ומתן הישראלים והפלסטינים בפעם הראשונה מאז ההכרזה הרשמית על חידוש השיחות לפני שבועיים בוושינגטון. הם ישבו לשולחן המו"מ יחד עם השליח האמריקני המיוחד מרטין אינדיק.
חידוש השיחות מגיע על רקע הודעת משרד השיכון על שיווק של 1,200 דירות חדשות בירושלים וביהודה ושומרון - הודעה שגררה ביקורת הן מצד הפלסטינים והן מצד שר האוצר יאיר לפיד.
Read this article in English