באשיר נגד בשאר: 'נשק סודני עבר למורדים'
שמה של המדינה האפריקנית שוב נקשר בהעברות מסתוריות: גורמים מערביים ומורדים סורים סיפרו ל"ניו יורק טיימס" כי ממשלת סודן מכרה לקטאר כלי נשק, בהם טילי נ"מ, וזו העבירה אותם למתנגדיו של אסד דרך טורקיה
עוד חדשות בעולם :
השופר של סיסי: הכירו את דובר צה"ל המצרי
גרמניה: אגם נוקז בחיפוש אחר צב שנשך ילד
מהפכת אכיפה בארה"ב: הקלה לעברייני סמיםצ'אטארי מת, מי נשאר? הנאצים הכי מבוקשים
גורמים מערביים ומורדים סורים ששוחחו עם העיתון האמריקני הסבירו כיצד מגיע הנשק הסודני ליעדו הסופי – מדינה שנמצאת כשלוש שנים במלחמת אזרחים עקובה מדם. לדבריהם, ממשלת סודן מוכרת נשק תוצרת סודן וסין לקטאר וזו מעבירה אותו לטורקיה ומשם למורדים הסורים. בין כלי הנשק שמגיעים לידי מתנגדיו של הרודן הסורי יש טילים נגד מטוסים ומחסניות של רובים. העברות הנשק נעשו בחשאי, אך כלי הנשק הסודניים זוהו בזירות הקרב בסוריה.
אם בעבר ידעו המורדים הסורים הצלחות רבות נגד כוחות משטרו של אסד, הרי שבחודשים האחרונים חלה ירידה בכוחם והם ספגו כמה הפסדים משמעותיים, בין היתר בעיר האסטרטגית קוסייר ובחומס שנכבשו על ידי הצבא הסורי. אחת הסיבות העיקריות לירידה בכוחם של צבא המורדים ושלוחותיו היא המחסור החמור שלהם בכלי נשק ובאמצעי לחימה בעוד כוחות אסד נהנים מאספקת נשק שוטפת מרוסיה ומאיראן.
לפי "ניו יורק טיימס", מי שמסייע למורדים הסורים במימון הרכישה של כלי הנשק הסודניים הם קטאר, איחוד האמירויות הערביות, ירדן, סעודיה ומדינות נוספות. לא ברור בדיוק אם לנשק הסודני הייתה תרומה מכרעת למאבק של המורדים באסד, אבל הוא בכל מקרה סייע להם להמשיך בהתנגדות החמושה למשטר בדמשק.
סודן: "הטענות נועדו להכתים את שמנו"
בעצם הסיוע של סודן למורדים הסורים, לוקח נשיא סודן עומר אל-באשיר סיכון גדול על רקע העובדה שלארצו קשרים טובים עם איראן וסין, בעלות ברית קרובות של סוריה. גם איראן וגם סין מספקות סיוע צבאי וטכני לתעשיית הנשק של המדינה האפריקנית ולא בטוח שהן ישמחו לדעת שהיא מעבירה נשק דווקא למתנגדי המשטר הסורי ועשויות לראות פעולה מסוג זה כבגידה.
בראיונות אחרונים שהעניקו לכלי תקשורת שונים הכחישו גורמים סודניים כי הם מסייעים לאחד הצדדים הלוחמים בסוריה. "סודן לא שלחה כלי נשק לסוריה", אמר עימאד סיד אחמד, דוברו של נשיא סודן אל-באשיר. גם דובר הצבא הסודני, אל-סווארמי חאליד סעד, הכחיש את הטענות נגד ארצו ואמר כי הן נוגדות את השכל הישר ונועדו להכתים את שמה של ארצו. "אין לנו שום אינטרס לתמוך בארגונים בסוריה, בייחוד אם תוצאת הלחימה איננה ברורה. הטענות נועדו לפגוע ביחסים של מדינות שלהן קשרים טובים עם סודן", אמר דובר הצבא.
אין זו הפעם הראשונה ששמה של סודן נקשר בהעברות נשק מסתוריות. בעבר דווח כמה פעמים בכלי תקשורת זרים על משלוחי נשק שהועברו מאיראן לשלטון חמאס בעזה דרך סודן שהופצצו על ידי חיל האוויר הישראלי. בישראל לא אישרו מעולם את הדיווחים. בחודש אוקטובר האחרון טענה סודן כי ארבעה מטוסי קרב ישראליים הפציצו מפעל נשק בחרטום וגרמו לשריפה גדולה במקום.
במאי 2012 אירע פיצוץ ברכב בכניסה לפורט סודן, עיר נמל בים האדום במזרח המדינה, ומבריח נשק נהרג. שר החוץ הסודני אמר אז כי הוא מניח שישראל אחראית לכך. הוא טען כי האופן שבו בוצע הפיצוץ של המכונית דומה מאוד לאופן שבו לכאורה ביצעה ישראל התקפות באזור הים האדום בעבר.
באפריל 2011 טענה סודן כי שני בני אדם נהרגו בפורט סודן מפגיעת טיל במכונית נוסעת, והאשימה את ישראל באחריות לתקיפה האווירית. בירושלים סירבו להגיב לטענה, אך קצין מערבי בכיר אמר לכתב
ב-2009 הופצצה מהאוויר שיירת נשק בצפון-מזרח סודן. ייתכן שהיא נשאה נשק לרצועת עזה, אף שחרטום הכחישה כי היו בה אמצעי לחימה. ישראל מעולם לא הגיבה בקשר להאשמות למעורבותה בתקרית. מזרח סודן משמשת כנתיב להברחת כלי נשק, לעתים קרובות דרך המדבריות של סיני לתוך רצועת עזה - שטח שנשלט על ידי תנועת חמאס האיסלאמית.